macOS Monterey 12.3 Final.

Apple brengt macOS Monterey 12.3 uit: Universal Control is hier

Apple heeft macOS Monterey 12.3 uitgebracht, een langverwachte update voor de Mac. De update bevat een belangrijke nieuwe functie voor je Mac, waarmee je nog makkelijker kan werken in combinatie met een iPad.

Toen Apple in juni 2021 macOS Monterey aankondigde, viel één functie op: Universal Control. Maar tot teleurstelling van veel Mac-gebruikers, bleek de functie nog niet klaar te zijn. Apple was genoodzaakt om de functie uit te stellen en nam daarvoor de tijd. Maar het wachten is voorbij: in macOS Monterey 12.3, de update die nu beschikbaar is, is de functie te gebruiken.

macOS Monterey 12.3 beschikbaar

Met Universal Control, ook wel Universele bediening genoemd, kun je een meerdere Macs en iPads tegelijkertijd bedienen met één set muis, toetsenbord en/of trackpad. Je verplaatst de cursor simpelweg van het ene device naar het andere. Er is geen configuratie nodig, al kun je nog wel enkele instellingen aanpassen. Alles gaat geheel automatisch zodra je op de apparaten ingelogd bent met hetzelfde account. Hou er wel rekening mee dat de functie nu nog officieel het label “beta” gekregen heeft, waardoor er nog foutjes in kunnen zitten.

Bekijk ook

Universal Control: zo gebruik je de bediening van je Mac op meerdere apparaten tegelijk

Met Universal Control kun je je muis, toetsenbord en trackpad afwisselend gebruiken op meerdere Macs en iPads. In deze tip lees je hoe de functie werkt, wat je nodig hebt en hoe je het instelt.

Maar in macOS Monterey 12.3 zitten meer nieuwe functies. Er zijn nieuwe emoji (dezelfde als in iOS 15.4), verbeteringen voor AirPods, iCloud-sleutelhanger en een belangrijke wijziging voor clouddiensten. In onze round-up lees je welke functies in macOS Monterey 12.3 toegevoegd zijn.

Bekijk ook

Nieuw: deze verbeteringen en nieuwe functies vind je in macOS Monterey 12.3

Apple heeft in macOS Monterey 12.3 een aantal nieuwe functies toegevoegd. Naast de grote toevoeging zoals Universal Control, gaat het ook om een aantal handige kleine verbeteringen.

macOS 12.3 Monterey release notes

Hieronder lees je de officiële release notes van Apple:

macOS 12.3 voegt ‘Universele bediening’ toe, zodat je dezelfde muis en hetzelfde toetsenbord kunt gebruiken op zowel de Mac als de iPad. Deze versie bevat ook nieuwe emoji’s, dynamische hoofd­tracking voor Muziek en andere functies en probleemoplossingen voor je Mac.

Universele bediening (bèta)

  • Met ‘Universele bediening’ kun je dezelfde muis en hetzelfde toetsenbord gebruiken op zowel de iPad als de Mac
  • Je kunt tekst typen op de Mac of iPad en je kunt bestanden van de een naar de ander slepen

Ruimtelijke audio

  • Dynamische hoofdtracking is beschikbaar in Muziek in combinatie met ondersteunde AirPods op Mac-computers met de M1-chip
  • Aanpasbare instellingen voor ruimtelijke audio voor ‘Uit’, ‘Vast’ en ‘Hoofdtracking’ zijn nu beschikbaar in het bedieningspaneel in combinatie met ondersteunde AirPods op Mac-computers met de M1-chip

Emoji’s

  • Nieuwe emoji’s, waaronder gezichten, handgebaren en huishoudartikelen, zijn beschikbaar op het emoji-toetsenbord
  • Voor handdruk-emoji’s kun je nu afzonderlijke huidskleuren kiezen voor elke hand

Deze versie bevat ook de volgende verbeteringen voor je Mac:

  • In de Podcasts-app is een filter toegevoegd voor seizoenen, afgespeelde, niet-afgespeelde, bewaarde of gedownloade afleveringen
  • Het vertalen van webpagina’s in Safari biedt nu ondersteuning voor het Italiaans en Chinees (traditioneel)
  • Opdrachten biedt nu ondersteuning voor het toevoegen, verwijderen of raadplegen van tags met Herinneringen
  • Je kunt nu je eigen notities toevoegen aan bewaarde wachtwoorden
  • De nauwkeurigheid van metingen van de batterijcapaciteit is verbeterd

Deze versie bevat ook probleem­oplossingen voor je Mac:

  • Geluid kan vervormd klinken wanneer je video’s bekijkt in de Apple TV-app
  • Sommige foto’s en video’s worden mogelijk verplaatst bij het ordenen van albums in Foto’s

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio’s of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina: https://support.apple.com/kb/HT201222

macOS Monterey 12.3 downloaden

Je downloadt macOS Monterey 12.3 via de Systeemvoorkeuren, net als bij iOS. Je downloadt deze update daarom als volgt:

  1. Ga naar Systeemvoorkeuren.
  2. Klik op Software-update.
  3. De Mac zoekt nu automatisch naar de nieuwste versie. Klik op Download en installeren om de update binnen te halen.

Je kan de instellingen ook zo aanpassen dat er automatisch gezocht wordt naar de nieuwste versies. Meer over het installeren van een macOS-update lees je in ons artikel.

Bekijk ook

Zo kun je een macOS-update installeren (ook van eerdere versies)

Als er een nieuwe versie van macOS beschikbaar komt, wil je natuurlijk meteen updaten. Maar wat zijn de verschillende opties? In deze tip leggen we uit hoe het updaten van je Mac werkt, ook voor oudere macOS-versies.

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd.

macOS Monterey

macOS 12 Monterey is de grote software-update van macOS uit 2021. Het is de opvolger van macOS Big Sur (macOS 11). Nieuw zijn onder andere een Focus-functie om je te helpen geconcentreerd te werken, maar er zijn ook vernieuwingen in Safari, FaceTime, Berichten en meer. En met Universal Control kun je één muis en toetsenbord gebruiken voor zowel je Mac als iPad. In oktober 2022 is deze versie opgevolgd door macOS Ventura.

macOS Monterey

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.