Spotlight Foto zoeken

Zo kun je tekst op foto’s zoeken met Spotlight

Vanaf iOS 15 kun je tekst in foto's zoeken Dit werkt echter niet via de Foto's-app, maar via Spotlight. Zo werkt het.

Tekst op foto’s vind je met Spotlight-zoeken

Je hebt ooit een foto gemaakt waarop een bepaalde tekst staat, bijvoorbeeld een naam of een felicitatie. Hoe vind je die zo snel mogelijk terug? Je kunt in de Foto’s-app zoeken op locatie of onderwerp, bijvoorbeeld een paard, fiets of selfie. Maar wil je tekst op foto’s terugvinden, dan moet je op een heel andere plek zijn: je moet zoeken met Spotlight. Dit werkt via de nieuwe functie Livetekst, waarmee je tekst op foto’s kunt herkennen.


Met Livetekst kun je actief tekst op foto’s herkennen, zodat je de getoonde tekst kunt selecteren, markeren, kopiëren naar een tekstbestand en verder verwerken. Maar er is nog veel meer mogelijk. Achter de schermen indexeert je iPhone ook alle foto’s die in de camerarol staan. Vervolgens kun je zoeken naar tekst op al je foto’s. Zo vind je gemakkelijk een menukaart van een restaurant of een bepaald gerecht terug, als je een foto met tekst hebt gemaakt.

Als voorbeeld nemen we deze grappige tekst bij een cartoon, ‘Whut the Futz’.

Tekst in foto's zoeken

Voor het indexeren van al je foto’s hoef je niets te doen. De Livetekst-functie doet dit op de achtergrond en herkent ook extreem kleine teksten en in niet-standaard lettertypes. Het terugvinden doe je via Spotlight:

  1. Veeg op het beginscherm omlaag om Spotlight te openen.
  2. Vul het zoekbegrip in, bijvoorbeeld in dit geval ‘Whut the Futz’.
  3. De foto met de gezochte tekst verschijnt.
  4. Tik erop en de gezochte tekst is al gemarkeerd. Dit kan handig zijn als de tekst heel klein is weergegeven, waardoor het nauwelijks te herkennen is.

Vanaf dit punt kun je ook alle andere Livetekst-functies gebruiken. Rechtsonder de foto vind je het Livetekst-icoontje om te scannen naar nog meer leesbare tekst.

Heb je moeite om Livetekst werkend te krijgen of lijkt de functie op jouw toestel helemaal te ontbreken? Lees dan onze tip hoe je Livetekst kunt activeren! Of bekijk onze algemene tip over zoeken in de Foto’s-app!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!