Zoeken met Spotlight op iCulture.

Zo hou je Spotlight opgeruimd op je iPhone en iPad

Is Spotlight bij jou ook altijd een zooitje en kost het tijd om het juiste mailtje of bestand te vinden, omdat al die andere apps er tussendoor staan? Dit kun je heel eenvoudig oplossen door Spotlight alleen in de apps te laten zoeken die je gebruikt. In deze tip leggen we je uit wat je hiervoor moet doen.

Spotlight opruimen

Wanneer je Spotlight gebruikt om dingen te vinden op je iPhone of iPad, dan herken je misschien wel de ongeorganiseerde lijst met apps en internetresultaten bij jouw zoekterm. Je moet nog steeds een hele lijst doorneuzen voor je bij het bestand of mailtje bent dat je wilde bekijken. Je kunt dit opgeruimder maken zodat je sneller dat ene belangrijke mailtje vindt. Je kunt namelijk aangeven welke apps je wilt doorzoeken en welke niet.

Voorkomen dat Spotlight bepaalde apps doorzoekt

Je iPhone staat zo ingesteld dat alle apps die de Spotlight-zoekfunctie ondersteunen, automatisch worden meegenomen in een zoekopdracht. Dit is al sinds iOS 9 mogelijk en is reuze handig als je een bepaald bestand binnen een app wilt vinden, maar het zorgt ook voor een heleboel ruis waar je niets aan hebt. Het zoeken duurt bovendien langer als er heel veel apps doorzocht moeten worden.

Zoeken met Spotlight op iCulture.

Apps verwijderen uit Spotlight resultaten

Zo schakel je bepaalde apps uit, zodat deze niet langer zichtbaar zijn in de zoekresultaten van Spotlight:

  1. Open de Instellingen-app en tik op Siri en zoeken.
  2. Wanneer je weer naar beneden scrollt, zie je een enorme lijst met alle apps waar Spotlight in zoekt. Apps waarvan je niet meer wil dat deze worden weergegeven in Spotlight tik je aan.
  3. Schakel vervolgens Zoeken en Siri-suggesties uit. Er komt nu een nieuwe optie onder te staan: Toon app. Deze is automatisch ingeschakeld. Schakel deze uit wanneer je wil dat de app ook niet gevonden wordt via Spotlight of Siri.

Spotlight zoekresultaten opruimen

Wanneer je Toon app uitschakelt, wordt de app ook niet meer gevonden via Spotlight. Het kan handig zijn om deze optie aan te laten staan. Bijvoorbeeld voor YouTube. Er wordt dan niet meer gezocht naar bepaalde video’s, maar de app is nog wel zichtbaar in de resultaten. Je kunt dit voor alle apps afzonderlijk instellen.

Hiermee zorg je ervoor dat Spotlight sneller zoekt, maar ook dat het resultaat iets opgeruimder is.

Zelfs als je een app uitsluit van Spotlight en Siri-suggesties kun je Spotlight en Siri nog steeds gebruiken om de app zelf op te zoeken. Handig als je veel apps op je iDevice hebt staan en er snel eentje wilt openen.

Lees meer Spotlight-tips:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen spotlight, zoeken
Devices iPad, iPhone
Software iOS