iPhone 11 inhoud verpakking.

Oude iPhone verkoopklaar maken, hoe doe je dat?

Je wilt je iPhone verkoopklaar maken, zodat je een zo goed mogelijke prijs ervoor krijgt. Met deze 6 tips haal je het maximale eruit.

Je hebt je zinnen gezet op een nieuwe iPhone. Maar eerst moet je het oude exemplaar nog verkopen. Hoe zorg je ervoor dat je je iPhone in topconditie is en het meest oplevert? We geven een aantal tips.

 1. Backup maken
 2. iPhone wissen
 3. iPhone schoonmaken
 4. Originele accessoires
 5. Juiste verkoopwijze
 6. Kleine reparaties


#1 Backup maken
Voordat je je toestel gaan wissen, kan het handig zijn om nog een laatste backup te maken. Je weet dan in ieder geval dat je eventuele foto’s en andere data veilig hebt gesteld. Je kunt kiezen voor een iPhone-backup op iCloud of een lokale iPhone-backup op de computer. Heb je automatische backups via iCloud ingeschakeld, dan hoef je meestal niets te doen omdat er recent nog een reservekopie van al je gegevens is gemaakt. Zo niet, dan ga je naar de Instellingen-app en tik je op de profielnaam bovenin het scherm. Tik daarna op iCloud > iCloud-reservekopie > Maak nu reservekopie.

Bekijk ook

Zo maak je een iCloud backup van je iPhone of iPad (reservekopie)

Hoe maak je een iCloud backup op de iPhone en iPad? Wat zit er allemaal in een iCloud backup en hoe zet je deze weer terug op je iPhone of iPad? In deze tip lees je er alles over!

#2 iPhone wissen
De volgende stap is het terugzetten van de iPhone naar fabrieksinstellingen. Dit is een noodzakelijke stap, anders kan de nieuwe eigenaar het toestel niet in gebruik nemen. Je moet namelijk de toegangscode van het toestel en het wachtwoord van jouw Apple ID weten om het toestel te kunnen wissen. Dit zijn geheime gegevens die je niet zomaar uit handen moet geven:

Op deze manier kun je de iPhone fabrieksinstellingen terugzetten:

 1. Zorg dat je iPhone goed is opgeladen of sluit deze aan op een laadkabel.
 2. Open de Instellingen-app.
 3. Ga naar Algemeen en blader helemaal omlaag.
 4. Tik op Zet over of stel iPhone opnieuw in.
 5. Kies de optie Wis alle inhoud en instellingen.
 6. Je ziet nu het scherm ‘Wis deze iPhone’ met informatie welke info zal worden gewist. Tik op Ga door als je het zeker weet.
 7. Bevestig dat je alles wilt wissen door je toegangscode in te voeren.

iPhone fabrieksinstellingen terugzetten

Als je bent uitgelogd uit iCloud en alle inhoud en instellingen hebt gewist, verwijder je ook meteen het Activeringsslot, zodat de nieuwe eigenaar straks probleemloos het toestel in gebruik kan nemen. Apple heeft deze beveiliging toegevoegd om de diefstal van iPhones terug te dringen. Met een gestolen iPhone die nog op het Apple ID van iemand anders geregistreerd staat, kun je niet zoveel. Eventueel kun je een toestel ook via iCloud.com uit je account verwijderen.

#3 Maak je iPhone goed schoon
Het gebruik van een iPhone-hoesje en screenprotector voor je iPhone is een slimme investering, zeker als je je toestel tweedehands wilt verkopen. Het zorgt er namelijk voor dat je iPhone er als nieuw uit ziet. Geen krasje te bekennen! Je kunt je iPhone vervolgens in ‘als nieuw’-conditie verkopen en krijgt er veel meer geld voor. Met spuitlucht kun je de microfoon, speaker en andere openingen van de iPhone stofvrij maken.

#4 Verzamel alle originele accessoires
Als je de iPhone in originele verpakking kunt aanbieden, verhoogt dat de waarde. Mensen zien ook graag dat ze de originele accessoires erbij krijgen en bij oudere iPhones eventueel nog de originele oordopjes (bij voorkeur in plastic, als je zelf een ander type oordopjes hebt gebruikt). Heb je dit niet, dan kun je je iPhone eventueel nog wat aantrekkelijker maken door er andere hoesjes of kabels bij te leveren.

Voor extra’s zoals autoladers en hoesjes krijg je nooit de originele prijs vergoed, maar ze zijn mooi meegenomen als je moet concurreren met tientallen anderen die ook hetzelfde type iPhone aanbieden. Als er een nieuwe iPhone in de verkoop gaat, worden sites als Marktplaats vaak overspoeld met toestellen. Als jij nét iets meer te bieden hebt voor hetzelfde geld, ben je je iPhone sneller kwijt.

Bekijk ook

iPhones op Marktplaats: 10 tips om teleurstellingen en oplichting te voorkomen

Marktplaats is een populaire plek om je oude iPhone te verhandelen, of om een tweedehands exemplaar te vinden. Wij loodsen je door de valkuilen om oplichting en teleurstelling te voorkomen.

#5 Kies de beste verkoopwijze
Er zijn heel wat manieren om je iPhone aan te bieden: via een briefje bij de supermarkt, op Marktplaats of binnen je eigen kennissenkring, bijvoorbeeld je sportclub of studentenhuis. Het verkopen van een iPhone in je kennissenkring kan aantrekkelijk zijn: je weet dat je met een betrouwbare persoon te maken hebt, die je niet zo snel zal oplichten en die (hopelijk) weinig gezeur oplevert. Het nadeel is echter dat de koper een vriendenprijs verwacht, waardoor je er minder geld voor krijgt.

Woon je in een grote stad, dan is het gemakkelijk om je iPhone te verkopen aan een stadsgenoot, die persoonlijk kan langskomen. Het voorkomt dat je je iPhone moet opsturen, met alle risico van dien. Spreek bij voorkeur af op een openbare plek, bijvoorbeeld een koffietentje. Je hebt dan minder kans dat iemand de iPhone uit je handen grist en ermee doorgaat, voordat het geld is overhandigd. Voor betalingen raden we aan om Tikkie of een andere app te gebruiken, om te voorkomen dat je met vals geld te maken krijgt.

Het kan prettig zijn om je iPhone aan te bieden binnen een community van Apple-liefhebbers. Heb je bijvoorbeeld op sociale media voornamelijk volgers die gek op Apple zijn, dan is het een kleine moeite om daar te melden dat je je iPhone in de verkoop hebt. Op Marktplaats weet je minder goed met wie je te maken krijgt.

Wat de afgelopen jaren sterk in opkomst is, zijn partijen die tweedehands toestellen opknappen en weer verkopen aan mensen met een smalle beurs. Dit zijn meestal refurbished iPhones, die nog in prima conditie zijn en goed zijn nagekeken. Je kunt je iPhone inleveren bij zo’n refurbished aanbieder, maar krijgt er vaak niet de beste prijs voor.

(🏅aangesloten bij Keurmerk Refurbished)

Ook kun je je iPhone inruilen bij Apple. Je krijgt dan een tegoedbon die je kunt besteden aan je volgende iPhone. Nadeel van deze oplossing is dat je een extreem lage prijs krijgt en dat je het bedrag in de Apple Store moet besteden. Het belangrijkste voordeel is dat het snel en zonder gezeur wordt geregeld: je bent snel van je toestel af en dat kan in een stressvolle periode precies de oplossing zijn die je zoekt. Is de iPhone erg oud of kapot, dan kun je je iPhone voor recycling inleveren bij Apple. Je krijgt er dan geen geld voor, maar wel een goed gevoel dat het toestel deskundig wordt gerecycled.

Bekijk ook

iPhone inruilen bij Apple: dit krijg je ervoor

Overweeg je je iPhone in te leveren bij Apple in ruil voor een waardebon of korting? Check dan hier wat je op dit moment kunt krijgen voor je iPhone en waar de prijs van afhankelijk is.

#6 Laat je iPhone repareren
Valt de iPhone nog binnen de garantie of heb je AppleCare aangeschaft, dan kun je het beste eerst eventuele defecten laten repareren. Een iPhone zonder technische defecten levert nu eenmaal meer op dan een iPhone met een haperende thuisknop of een barst in het scherm. Een tripje naar de Apple Store in Amsterdam, Brussel, Haarlem of Den Haag of een erkende serviceprovider kan dan de moeite waard zijn. Hou er wel rekening mee dat je je iPhone een paar dagen kwijt kan zijn.

Meer tips nodig om je iPhone te verkopen? Die vind je in onderstaand artikel!

Bekijk ook

iPhone verkopen of inruilen: krijg de beste prijs voor je oude toestel

Wil jij je oude iPhone verkopen? In dit artikel lees je tips waar je terechtkunt voor een iPhone inruilen of verkopen, zodat je het maximale voor je toestel krijgt.