Geheime sneltoetsen gebruiken in de iTunes screensaver

De iTunes screensaver kun je bedienen met geheime sneltoetsen. Tijdens het luisteren naar muziek krijg je de patronen van de screensaver te zien, waarbij je zelf de kleuren, hoeveelheid deeltjes of complexiteit van het patroon kunt kiezen.

Tijdens het afspelen van muzieknummers in iTunes op de desktop kun je patronen zichtbaar maken op het scherm. Het werkt als een soort screensaver en het is beschikbaar sinds iTunes 8. Je kunt de screensaver op de Mac inschakelen via de toetsenbordcommando’s Command-T of Control-T. Het helpscherm verschijnt als je de vraagtekentoets indrukt.

iTunes screensaver bedienen met sneltoetsen

In dit helpscherm worden een aantal sneltoetsen genoemd:

iTunes screensaver met sneltoetsen

Geheime sneltoetsen voor de iTunes screensaver

Er zijn echter nog meer sneltoetsen die niet in het helpscherm worden genoemd. Het zijn toetsen die dateren uit de tijd dat de iTunes-visualisatie nog een aparte plug-in was met de naam Magnetosphere. Deze verborgen toetsen maken het mogelijk om de visualisatie nog nauwkeuriger aan te passen.

+ en –
Wijzigt de intensiteit (helderheid) van de deeltjes. Hoe vaker je de plustoets indrukt hoe feller de deeltjes verlicht zijn.

A en S
Deeltjes toevoegen (A) of verwijderen (S) uit de visualisatie. Hoe vaker je op de toets A drukt, hoe complexer en drukker de patronen worden.

R
De intensiteit en het aantal deeltjes resetten. Hiermee maak je dus de vier hierboven genoemde sneltoets-acties ongedaan.

E
In de Nevel-modus (druk op N om in te schakelen) zal het drukken op de toets E ervoor zorgen dat de nevelwolken sterker geaccentueerd worden. Mogelijk moet je ook de toets M indrukken om de modus te veranderen; de nevels zijn namelijk niet in elke modus zichtbaar.

Bonustip: albumhoezen als iTunes screensaver

Wist je dat je ook albumhoezen in iTunes kunt gebruiken als screensaver? Het werkt als volgt:

  1. Ga hiervoor in Systeemvoorkeuren naar Bureaublad en schermbeveiliging.
  2. Klik op de rubriek Schermbeveiliging.
  3. Kies uit de lijst iTunes Artwork.
  4. Sluit Systeemvoorkeuren.

Meer tips voor iTunes vind je hier:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2019
Categorie iTunes
Onderwerpen itunes, screensaver

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Apple is in 2019 gestopt iTunes, maar er zijn opvolgers!

iTunes