iCloud muziekbibliotheek in iTunes

iTunes-afspeellijsten delen met vrienden

Wil je je iTunes-afspeellijsten delen met vrienden? Dat kan! In deze tip leggen we uit hoe je de afspeellijsten exporteert en weer importeert op een andere computer.

Afspeellijsten stel je met veel moeite samen. Je maakt playlists voor feestjes, voor je dagelijkse woonwerkverkeer of voor je sportactiviteiten. Als je zo’n lijst wilt delen met vrienden of kennissen, zou het omslachtig zijn om alle nummers weer opnieuw op te zoeken. Dat kan makkelijker, door afspeellijsten te delen in iTunes.

Tip: Het delen van afspeellijsten van Apple Music werkt op een andere manier

Afspeellijsten delen

Het maken van een afspeelijst is iets wat je in iTunes waarschijnlijk al onder de knie hebt. Kies in het menu van de Mac voor Archief > Nieuwe afspeellijst (Mac) of op Windows voor Bestand > Nieuwe afspeellijst. Voeg nummers aan je afspeellijst toe en je bent klaar. Dit kun je doen door nummers naar de afspeellijst te slepen. Ook kun je nummers selecteren uit je iTunes-bibliotheek en op de rechtermuisknop klikken om deze toe te voegen aan een afspeellijst.

afspeellijst in iTunes delen

Vervolgens wil je de afspeellijst gaan delen:

  1. Kies eerst de afspeellijst in de linker zijbalk van iTunes.
  2. Kies daarna Archief > Bibliotheek > Exporteer afspeellijst (Mac) of Bestand > Bibliotheek > Exporteer afspeellijst (Windows).
  3. Kies het gewenste bestandsformaat. Voor deze tip gebruikten we XML, omdat dit bestandstype meer informatie bevat over het type gegevens.
  4. Stuur het XML-bestand naar iemand anders, bijvoorbeeld via AirDrop.
  5. De andere persoon kan via Archief > Bibliotheek > Importeer afspeellijst de ontvangen afspeellijst openen.

Heeft de persoon alle nummers in bezit, dan wordt de afspeellijst gewoon toegevoegd. Ontbreken er nummers, dan had je vroeger binnen het gezin de mogelijkheid om Thuisdeling voor muziek te gebruiken, maar sinds iOS 8.4 is dat afgeschaft.

Sindsdien moet je eventuele ontbrekende muzieknummers handmatig toevoegen, bijvoorbeeld door ze in iTunes aan te schaffen of door ze te kopiëren naar de andere computer. Dit kun je doen met een USB-stick of via het lokale netwerk. Voor nummers die via iTunes zijn gekocht, is het wel vereist dat op beide computers hetzelfde iTunes-account wordt gebruikt en dat beide computers zijn geautoriseerd om gekochte nummers af te spelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2016
Categorieën iTunes, Muziek
Onderwerpen afspeellijst, itunes, playlist

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? In het najaar van 2019 stopt iTunes, maar wat zijn de opvolgers?

iTunes