Tabbladen in macOS Sierra.

Zo gebruik je tabbladen in macOS

Met deze tip ontdek je hoe je tabs gebruikt in macOS. Tabbladen vind je niet alleen in Safari, maar in allerlei apps: ook in Finder, Kaarten en meer.

Tabbladen in macOS

In macOS kun je in allerlei apps tabbladen gebruiken. Je gebruikt het waarschijnlijk al jaren in Safari, maar sinds macOS Sierra kan het in bijna elk programma!

macOS tabbladen: meer overzicht

Tabbladen zorgen ervoor dat je minder vensters geopend hoeft te hebben en dat je makkelijker vindt wat je zoekt. In een webbrowser heb je vaak meerdere websites geopend in tabbladen. Het zorgt ervoor dat de vensters niet verspreid zijn over je scherm, maar netjes naast elkaar gerangschikt zijn.

Tegenwoordig zijn tabbladen beschikbaar in alle apps die meerdere vensters toestaan. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de Finder, Kaarten en de Teksteditor. Ook in de iWorks-apps (Pages, Numbers en Keynote) kun je tabs gebruiken, net als in tekstverwerkers en kantoorsoftware van externe partijen.

Tabs in Kaarten MacOS Sierra

Sneltoets voor tabs

Het werkt in principe op dezelfde wijze als in Safari. Open een programma zoals Kaarten en gebruik de toetsencombinatie Cmd+T. In veel gevallen opent het programma direct een tabblad.

In sommige programma’s open je echter de tekstopmaak. Dit heeft te maken met andere gewoontes die deze programma’s hanteren voor toetsencombinatie Cmd+T. Om dit te voorkomen klik je op Toon tabbladbalk dat je vindt onder Weergave in de menubalk. Let wel dat deze ingreep niet voor elk programma soelaas biedt. Zo blijft Mail gewoon het venster voor de tekstopmaak tonen.

Toon tabbladbalk in MacOS Sierra

Documenten altijd openen in tabbladen

macOS heeft ook een instelling waardoor documenten, zoals Pages- of Word-bestanden, automatisch in tabbladen geopend worden ls je al een document in een geschikt programma open had staan. Deze instelling is verborgen in de systeeminstellingen van je Mac:

  1. Open Systeemvoorkeuren op je Mac.
  2. Kies voor Dock.
  3. Bij de optie Open documenten in tabbladen kun je kiezen uit drie opties: altijd, alleen in schermvullende weergave of handmatig.

Documenten openen in tabbladen in macOS Sierra.

Tabs gebruiken in apps van derden
Tabs zijn direct beschikbaar in vrijwel alle programma’s op je Mac. Apple heeft de functie toegepast in alle software, ook in programma’s van derde partijen. Apple heeft aangegeven dat ontwikkelaars hun programma’s niet hoeven aante passen. Het werkt automatisch zodra je een app opstart. Je kunt ook geopende vensters samenvoegen tot één venster met tabbladen. Daarbij wordt meteen het bijbehorende navigatiemenu actief, met de bekende sneltoetsen om tussen tabbladen te bladeren. Ook kun je net als in Safari een bepaald tabblad lostrekken, zodat het weer een apart venster wordt.

Via het Venster-menuitem zie je welke sneltoetsen je kunt gebruiken om tussen tabbladen te wisselen en een tabblad vast te zetten. Het snelle switchen (CMD-toets + 1,2,3 etc.) tussen de tabbladen maakt alles een stuk eenvoudiger en op kleinere schermen bespaar je er een hoop ruimte mee.

Meer tips over tabs
Lees meer tips over tabbladen gebruiken in macOS, voornamelijk voor Safari:

Bekijk ons complete overzicht Mac tips. Met honderden tips voor Mac bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Categorie Mac
Onderwerpen macos sierra, tabbladen
Devices Mac, MacBook
Software macOS 10.12 Sierra, macOS 10.13 High Sierra, macOS 10.14 Mojave