Vrouw op MaBook

Favicons gebruiken in Safari: zo krijg je icoontjes op tabbladen

In iOS 12 en Mojave

Mis je in Safari de icoontjes van websites in je tabbladen? Deze favicons kun je gemakkelijk zichtbaar maken en in deze tip leggen we uit hoe dit werkt in de Safari-browser op iPhone, iPad en Mac.

Safari favicons in tabbladen en bladwijzers

In de Chrome-browser krijg je favicons te zien. Dit zijn de kleine afbeeldingen op je tabblad, waarmee je snel kunt zien welke websites je geopend hebt. In onderstaande afbeelding zijn ze te zien. Het zorgt ervoor dat je sneller tussen tabbladen kunt wisselen, omdat je in één oogopslag ziet om welke website het gaat. Met favicons wordt het ook makkelijker om bladwijzers te herkennen.

Favicons in Chrome

Wil je in Safari favicons zien, dan heb je twee opties. In iOS 12 en macOS Mojave biedt Apple hiervoor standaard ondersteuning, terwijl je bij eerdere macOS-versies gebruik moet maken van een trucje. We leggen hieronder uit hoe je dit aanpakt in Safari.

Safari favicons in iOS 12

In iOS 12 staan Safari favicons automatisch ingeschakeld. Zo kun je controleren of alles klopt als je ze niet ziet:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar de instellingen van Safari.
 3. Zorg dat de schakelaar Toon symbolen in tabbladen aan staat.

Safari favicons iOS 12

Je ziet de favicons op de Plus-modellen als je je iPhone horizontaal houdt, en op de iPad. Ook staan de website-icoontjes in het tabbladoverzicht, naast de naam van de website.

Favicons in Safari iPhone.

In eerdere versies van iOS zijn Safari favicons niet zichtbaar. Wil je ze toch zien, dan zou je de Chrome-browser voor iOS kunnen gebruiken. Alles over iOS 12 lees je in ons overzicht met iOS 12 datum beschikbaarheid, functies en meer. Bekijk ook onze iOS 12 review met een bespreking van de grootste verbeterpunten en dingen die Apple wel en niet handig heeft aangepakt.

Safari favicons in macOS Mojave

In macOS Mojave kun je ook Safari favicons zien. Daarnaast is zijn favicons al aanwezig in de Safari Technology Preview, een ontwikkelaarsversie van de webbrowser. Deze is ook te gebruiken als je een eerdere versie zoals macOS High Sierra draait.

Zo controleer je of de functie aan staat:

 1. Ga in Safari naar de menu-optie Safari > Voorkeuren.
 2. Ga naar het tabblad Tabbladen.
 3. Zorg dat de optie Toon symbolen van websites in tabbladen is aangevinkt.

Wil je meer weten over macOS Mojave, lees dan ons overzicht met de macOS Mojave datum beschikbaarheid, belangrijkste functies en meer.

Safari favicons in eerdere macOS-versies

Gebruik je macOS High Sierra of een eerdere versie van macOS, dan heb je twee opties om favicons zichtbaar te maken: door de eerder genoemde Safari Technology Preview te installeren. Of door gebruik te maken van een trucje, dat we hieronder uitleggen.

Dit trucje is niet heel ingewikkeld. Je moet hiervoor een app downloaden en een paar kleine instellingen aanpassen.

Neem hiervoor de volgende stappen:

 1. Open de website www.faviconographer.com en klik op Free Download.
 2. Start het installatieprogramma en sleep Faviconographer naar de map Programma’s.
 3. Open Faviconographer en geef toestemming voor toegankelijkheid. Klik hiervoor op Open Accessibility Preferences.

Faviconographer: icoontjes in Safari

 1. Wanneer je hierop klikt worden je Systeemvoorkeuren geopend. Klik op het hangslot links onderin om de instellingen te wijzigen. Na het invoeren van je wachtwoord kun je Favicongrapher aanvinken.
 2. Als je nu Safari opent, krijg je de favicons te zien.

Faviconographer: favicons in Safari

Mocht je het fijn vinden, dan kun je ook nog instellen dat je de favicons te zien krijgt bij Safari-bladwijzers. Dit vink je simpelweg aan in de app. Het is nog wel even de vraag of deze truc altijd blijft werken. Faviconographer maakt namelijk gebruik van informatie die afkomstig is van Safari. Het kan dus zijn dat Apple er opeens een stokje voor steekt en dat het niet meer werkt. Maar voor nu werkt het gewoon.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2018
Categorieën Internet, Mac
Onderwerpen icoon, mac, safari
Devices Mac, MacBook
Software macOS