Safari iOS 11

Zo gebruik je experimentele functies in Safari voor iOS

Safari bevat experimentele functies op de iPhone, waarmee ontwikkelaars hun websites kunnen debuggen, oftewel fouten in hun website kunnen opsporen. Het werkt eenvoudig, maar je moet wel weten wat je doet.

Experimentele Safari-functies

Apple geeft je de opties om experimentele functies in Safari te gebruiken. Deze zijn vooral bedoeld voor ontwikkelaars die bijvoorbeeld fouten in websites willen opsporen of willen kijken hoe bepaalde functies. Ben je (web)ontwikkelaar en wil je deze experimentele functies gebruiken, dan kun je ze gemakkelijk inschakelen.

Safari: experimentele functies inschakelen

Met de experimentele functies kunnen ontwikkelaars allerlei dingen testen. Zo schakel je ze in:

  1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone en blader naar Safari.
  2. Ga naar Geavanceerd > Experimental features. Zoals je ziet is deze functie niet vertaald naar het Nederlands.
  3. Schakel de gewenste functies in.

Experimentele functies van Safari op de iPhone

Het gaat hier in feite om experimentele WebKit-functies voor webontwikkelaars, zoals Constant Properties, CSS Spring Animations, Link Prefetch, SubtleCrypto, Viewport Fit, Web Animations en Web GPU. Schakel ze in en je kunt beginnen met debuggen van je website. In eerdere versies van Safari zaten al enkele geavanceerde functies, zoals de Web Inspector en het in- en uitschakelen van JavaScript.

Safari ondersteunt WebRTC

Voor ontwikkelaars is het nog interessant om te weten dat Safari ook WebRTC ondersteunt. Dit protocol regelt de realtime communicatie van audio en video en zorgt ervoor dat Skype en Hangouts direct in de browser werken. Google Chrome en Firefox boden al ondersteuning voor WebRTC, maar Safari nog niet.

Daarnaast kun je op de desktop de Safari Technology Preview installeren, met allerlei experimentele functies die pas later naar de definitieve versie van Safari worden uitgerold.

Bekijk ook

Zo kun je Safari Technology Preview installeren naast de normale Safari-browser

Probeer de Safari Technology Preview, een speciale versie van de Safari-browser vol experimentele functies. Hier lees je hoe je Technology Preview kunt installeren, wat het verschil is met de Safari beta's en hoe je het zit met updates.

Meer Safari-tips vind je hier:

Ook in Chrome zijn experimentele functies te vinden, maar die zijn wat meer gericht op gewone gebruikers en niet zozeer op ontwikkelaars. Je kunt hiermee allerlei nieuwe functies ontdekken die nog niet op brede schaal beschikbaar zijn gesteld.

Bekijk ook

Experimentele functies in Google Chrome inschakelen

Wil je gebruik maken van experimentele functies in Google's Chrome-browser voor de iPhone, iPad of Mac? Schakel ze dan in met de stappen uit deze tip. Je kunt dan als eerste de nieuwste functies proberen, al zullen ze niet altijd stabiel zijn.
Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari