iPhone batterijvervanging

Voorkom dat je iPhone traag wordt door een oude batterij

Regel het met ‘Piekprestaties’
Is je (wat oudere) iPhone langzamer geworden? Dat komt mogelijk door een verzwakte batterij, waarbij Apple de prestaties bewust wat omlaag schroeft. Lees hoe je dit kunt voorkomen en weer een snellere iPhone krijgt. Apple heeft een schakelaar voor Piekprestaties.

Je iPhone geeft aan wanneer je batterij verzwakt is. Om te zorgen dat je langer met een oudere iPhone kan doen, zwakt Apple uit voorzorg de processor bewust iets af. Het zorgt ervoor dat je batterij wat langer meegaat, maar het gaat ook ten koste van de snelheid van je iPhone. De zogeheten piekprestatie wordt namelijk beperkt. Je kunt dit uitschakelen als je liever meer snelheid dan batterijduur wil.

iPhone piekprestaties: waarom wordt mijn iPhone langzaam?

Als de batterij van een iPhone ouder wordt, kan deze minder goed omgaan met stevige pieken in het batterijverbruik. Denk aan wanneer je een game speelt met veel animaties: dit vergt relatief veel van je batterij. Om permanente schade te voorkomen kan een iPhone bij te hoge pieken ‘crashen’, waardoor je telefoon even uitvalt en weer opstart. Dat is vervelend voor jou als gebruiker, dus Apple neemt voor oude batterijen een voorzorgsmaatregel.

Zodra je iPhone vindt dat je batterij oud is en eigenlijk vervangen zou moeten worden, worden de piekprestaties kunstmatig teruggeschroefd. Dit voorkomt dat je batterij te veel te verduren krijgt, wat weer een crash voorkomt. Je iPhone wordt daarom langzamer, wat als positief zijeffect heeft dat je batterijduur ook wat langer wordt.

Maar misschien maak je je helemaal niet druk over de batterijduur en zit je meestal toch vlakbij een stopcontact. Als prestaties belangrijker voor je zijn kun je deze functie uitschakelen. Het gevolg is dat je batterijduur korter wordt en het toestel wat vaker kan crashen. Maar de snelheid van je toestel is wel weer als vanouds. Je kunt je iPhone batterijconditie controleren in de instellingen.

Bekijk ook

Zo werkt 'Batterijconditie' op de iPhone

Met de functie 'Batterijconditie' kun je zien wat de conditie en maximale capaciteit van je batterij is. Je kunt hier ook het vertragen van je iPhone uitschakelen. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt en wat de gevolgen zijn van een vertraagde iPhone.

Uitleg: zo kun je piekprestaties herstellen op een langzame iPhone

Heb je besloten dat je, ondanks de mogelijke gevolgen, toch de piekprestaties wil herstellen? Dat kan eenvoudig, maar alleen als je iPhone heeft geconcludeerd dat je batterij zwak is. Volg deze stappen:

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Scrol naar beneden en tik op Batterij.
  3. Tik op Batterijconditie en controleer welke tekst er onder Piekprestaties staat.
  4. Is je batterij zwak? Dan verschijnt een schakelaar om de prestatieregulering uit te zetten.

Piekprestaties regelen iPhone batterijconditie

Je hebt altijd de mogelijkheid om de schakelaar weer op groen te zetten als je genoeg krijgt van uitvallende apps. We adviseren ook om je iPhone-batterij te vervangen als je nog even met je toestel wil doen.

Bekijk ook

iPhone-batterij vervangen: zoveel betaal je sinds 1 maart

Moet je de iPhone batterij vervangen, omdat de accu steeds slechter presteert? In deze tip lees je alles over de iPhone batterij vervangen door Apple, reparatiebedrijven en zelf de reparatie uitvoeren. Ook vertellen we hoe je de conditie van de iPhone-batterij controleert.

Heeft het zin om je iPhone locatie te veranderen voor een snellere iPhone?

Apple heeft niet altijd openbaar gemaakt dat je iPhone trager zou worden als de batterij ouder wordt. Sommige landen namen dit het bedrijf kwalijk, waaronder Frankrijk. De Franse rechter heeft Apple daarom verboden deze voorzorgsmaatregel te nemen. Sommige websites schrijven daarom dat je de locatie van je iPhone daarom maar moet wijzigen naar Frankrijk om te voorkomen dat je iPhone traag wordt. Wij vinden dit onzin. Het is namelijk veel makkelijker om de schakelaar voor Piekprestaties om te zetten.

iPhone 12 en privacy

Het wijzigen van je locatie heeft een aantal nadelen.

Ten eerste zal je iPhone niet meteen sneller worden als je de locatie ervan wijzigt in de instellingen. Pas zodra de batterij te veel slijtage vertoont, wordt de voorzorgsmaatregel actief. Heb je je regio gewoon op Nederland of België staan, dan is het veel eenvoudiger om gewoon de schakelaar voor piekprestaties in te schakelen. We raden daarom aan om je regio niet te veranderen.

Verder zal het veranderen van je locatie gevolgen hebben voor sommige apps. Netflix zal bijvoorbeeld een Franse catalogus laten zien en mogelijk verdwijnen sommige aankopen in de iTunes Store, zoals films en muziek. Als deze niet te koop zijn in Frankrijk, toont je iPhone deze niet langer. Het gebeurt ook dat sommige mensen hun betaalmethodes in apps opnieuw moeten instellen en in bepaalde gevallen werkt iCloud Gezinsdeling niet meer. Heb je je locatie al gewijzigd, dan krijg je het allemaal terug door weer te herstellen naar je echte locatie.

Voelt je oude iPhone trager dan normaal en weet je zeker dat je geen slechte batterij hebt, bijvoorbeeld omdat je deze recent nog hebt vervangen? Dan kan er iets anders aan de hand zijn. Bekijk onze gids voor meer uitleg.

Bekijk ook

Dit is waarom jouw iPhone steeds trager aanvoelt

Voelt je iPhone trager aan? Het zit niet tussen je oren! Er zijn meerdere redenen waarom je iPhone trager aanvoelt en in deze tip vertellen we wat je daar zelf aan kunt doen. Ook leggen we uit wat de reden is dat Apple je toestel trager maakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!