MacBook Pro 2021 review

Reizen met je MacBook: zo voorkom je problemen onderweg

Ga je met je MacBook op reis? Houd er rekening mee dat er gemakkelijk iets mee kan gebeuren. We geven je daarom een aantal handige reistips voor de Mac, die helpen met het voorkomen van problemen.

Reizen met je MacBook

Als je vaak onderweg moet werken, dan is het wel zo handig om je MacBook mee te nemen tijdens het reizen. Er zijn dan een paar dingen waarop je moet letten om te zorgen dat je gegevens veilig zijn. Een MacBook kost veel geld en is daarom aantrekkelijk voor dieven. Ook kun je onderweg op problemen stuiten die je gemakkelijk had kunnen voorkomen met een goede voorbereiding. In deze tip vind je enkele praktische reistips voor je MacBook.

  1. Backup maken
  2. Wachtwoord
  3. Zoek mijn Mac
  4. Maak je Mac uniek
  5. Verzekering checken
  6. Juiste oplader meenemen
  7. ‘Moeilijke’ landen
  8. Overweeg een iPad

#1 Maak een backup voordat je weggaat
Als je MacBook onderweg wordt gestolen ben je niet alleen je computer kwijt, maar ook alles wat er op staat. Dat probleem is minder erg als je vooraf een Time Machine-backup had gemaakt. In dat geval heb je alle data nog en kun je een eventuele vervangende MacBook snel weer inrichten. Maak er ook een gewoonte van om je belangrijke bestanden op iCloud of een andere online opslagdienst op te slaan, zodat je niets kwijtraakt. Dit geldt vooral voor bestanden die je voor je werk nodig hebt, zoals gemaakte foto’s als je professioneel fotograaf bent. Extra zekerheid heb je als je ook nog een backup maakt op een fysiek opslagmedium, zoals een externe harddisk of externe SSD.

Als je Time Machine-schijf hiervoor geschikt is, kun je thuis of op het werk ook automatisch backups laten maken zonder dat je dit doorhebt. Dit kan draadloos. Is je schijf altijd verbonden, bijvoorbeeld via een Mac docking station, dan kun je met meer schijven automatisch een backup maken. Meer over deze backups lees je in ons artikel over Time Machine.

Bekijk ook

Time Machine backups maken van je Mac: dit moet je weten

Met Time Machine kun je backups maken van je Mac, waardoor je verloren of verwijderde bestanden kunt terugvinden. Time Machine voorkomt dat je iets kwijtraakt op je Mac en in deze tip leggen we uit hoe het werkt.

#2 Stel een goed wachtwoord in
Zorg dat anderen niet op jouw MacBook kunnen inloggen door een moeilijk wachtwoord in te stellen. Gebruik je thuis een eenvoudig wachtwoord dat gemakkelijk te raden is, dan wil je onderweg misschien overstappen op iets ingewikkelders, dat je zelf nog goed kunt onthouden. Het wachtwoord stel je in via  > Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy. Zorg dat de optie Vraag om wachtwoord ingeschakeld is en stel deze zo in, dat je meteen een wachtwoord moet invullen zodra de Mac uit sluimerstand wordt gehaald.

Alle MacBooks hebben tegenwoordig ook Touch ID. Dit is nog veiliger dan je wachtwoord en we adviseren daarom om ook Touch ID in te stellen.

Bekijk ook

Zo kun je Touch ID instellen op de iPhone, iPad en Mac

Met Touch ID kun je je iPhone, iPad en Mac vergrendelen met je eigen vingerafdruk. Heb je geen idee hoe je Touch ID moet instellen? In deze tip lees je hoe dit werkt op de iPhone, iPad en Mac.

#3 Zet Zoek mijn Mac aan
Met Zoek mijn Mac kun je altijd je zoekgeraakte Mac terugvinden, ook als deze in sluimerstand staat. Ga naar  > Systeemvoorkeuren > Apple ID en vink de optie ‘Zoek mijn Mac’ aan. Ben je je Mac kwijtgeraakt, dan kun je deze altijd terugvinden via iCloud.com of de app Zoek mijn op de iPhone. Ook kun je de locatie van de Mac via GPS volgen als je deze iCloud-functie hebt ingeschakeld. Je kunt je Mac op afstand blokkeren en aan de politie laten zien waar je computer is. Dit maakt het aanzienlijk makkelijker om gestolen Apple-apparatuur terug te krijgen. Zelf op zoek gaan naar de dief is in vreemde landen vaak een minder goed idee.

Zoek mijn Mac gebruiken

Bekijk ook

Zo werkt 'Zoek mijn' (Find My) om mensen, toestellen en voorwerpen te vinden

De Zoek Mijn-app is op iedere iPhone en iPad geïnstalleerd. Je vindt het op de Mac sinds macOS Catalina. Het is een samengevoegde versie van Zoek mijn iPhone en Zoek mijn Vrienden. In het Engels heet deze app 'Find My'. Hieronder lees je alles wat je moet weten over deze app en hoe je het gebruikt!

#4 Maak je Mac uniek
Je ziet wel eens MacBooks die helemaal beplakt zijn met stickers, waardoor je soms nauwelijks nog ziet dat het een Apple-laptop is. Dit maakt je MacBook minder aantrekkelijk en het valt daardoor ook minder op dat het een dure laptop is. Je hoeft echter niet je MacBook helemaal te beplakken, maar je kunt wel zorgen dat jouw MacBook nét iets unieker is. Hiervoor kun je een sticker of hardcase gebruiken. Het liefst eentje die je niet zomaar eraf kunt trekken.

Batman MacBook sticker

Wat zou jij het eerste stelen: een standaard MacBook waarmee je makkelijk in de massa kunt opgaan, of eentje in een opvallende kleur? Heeft iemand in een koffietentje jouw MacBook weggepakt, dan kun je moeilijk bij iedereen met een standaard MacBook langsgaan om te vragen of ze jouw MacBook hebben gestolen. Heb je echter een unieke MacBook, dan herken je meteen jouw exemplaar.

Over unieke Macs gesproken: Alle MacBooks hebben een serienummer. Zorg ervoor dat je hier snel bij kunt voor als je toch aangifte moet doen van diefstal. Je vindt het serienummer onder meer op je iPhone bij Instellingen > [je naam] > [je Mac] > Serienummer.

#5 Check je reisverzekering
Zorg dat niet alleen jijzelf, maar ook je MacBook goed verzekerd is. Soms valt het onder een bestaande reis- of inboedelverzekering, soms kun je een speciale kostbaarhedenverzekering hiervoor afsluiten. Kijk even goed of je MacBook ook buitenshuis is verzekerd. Ga je vaak op zakenreis, dan kan het zinvol zijn om een speciale module voor zakenreizen af te sluiten, waarbij ook de apparatuur die je meeneemt verzekerd is. Misschien betaalt je werkgever er al voor.

Bij CentraalBeheer is de laptopverzekering bijvorbeeld onderdeel van de bundel Kostbaarheden buitenshuis. Je kunt je MacBook (maar ook een iPhone of tablet) verzekeren tegen alle veelvoorkomende gevaren buitenshuis. Er geldt een vast eigen risico van €100,- per gebeurtenis. Alles over je MacBook verzekeren in ons afzonderlijke artikel.

Bekijk ook

MacBook verzekeren: heb ik een MacBook-verzekering nodig?

Wil je je MacBook verzekeren tegen diefstal, verlies en schade? Je leest alles over laptop- en MacBook-verzekeringen en hoe je bepaalt of je inboedelverzekering misschien een vergoeding geeft bij schade aan je MacBook.

#6 Denk na over de oplader
Ga je lang weg? Houd er dan rekening mee dat je de MacBook tijdens het reizen (regelmatig) moet opladen. Neem in dat geval je oplader mee en check of er in de trein of het vliegtuig stopcontacten aanwezig zijn die je mag gebruiken. In landen waar andere stopcontacten worden gebruikt, kun je een reisstekker nodig hebben. Apple’s adapters zijn vaak modulair, waardoor je alleen maar een opzetstukje nodig hebt. Apple verkoopt voor 35 euro een adapterset met opzetstukjes voor internationaal gebruik.

BookBook CaddySack adapter

#7 Pas op met ‘moeilijke’ landen
In veel landen gelden andere regels als het op privacy aankomt. Soms willen de autoriteiten bij de grens toegang tot je laptop om te controleren of je dissident of activist bent. Wil je gedoe voorkomen, laat dan je laptop liever thuis.

Wil je je laptop wel meenemen en ga je langere tijd naar een bepaald land, dan kun je het beste je MacBook goed voorbereiden. Maak een Time Machine-backup van je huidige installatie en maak daarna je MacBook helemaal leeg. Als je je laptop vervolgens inricht met het meest noodzakelijke weet je dat de autoriteiten ook niet door foto’s van tien jaar geleden kunnen bladeren. Bij terugkomst zet je je backup terug.

#8 Overweeg een iPad mee te nemen
Ga je maar korte tijd weg en ga je vooral e-mailen en andere simpele dingen doen, dan heb je misschien genoeg aan een iPad. Met een toetsenbordhoes kun je ook prima e-mail beantwoorden en teksten schrijven. Het wordt natuurlijk anders als je heel gespecialiseerde software nodig hebt die niet op de iPad beschikbaar is.

iPad Air smart keyboard en apple pencil

Het voordeel van een iPad is dat deze voor dieven minder aantrekkelijk is voor diefstal, omdat het apparaat bijna niet te kraken is dankzij het Activeringsslot. Bij MacBooks is dat alleen het geval met modellen die voorzien zijn van T2-chip. Reizen met je iPad is bovendien ook makkelijker dan reizen met je MacBook vanwege het gewicht.

Bekijk ook

iPad kopen in Nederland: prijzen, aanbiedingen en meer

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.