MacBook met extern scherm

Hoeveel extra schermen kun je aansluiten op een MacBook? Dit zijn je opties

Moet je langere tijd op je MacBook werken, dan is het wel zo prettig om een extern beeldscherm aan te sluiten. We leggen hier uit hoe je een MacBook met extern display gebruikt en waar je rekening mee moet houden.

Je kunt een Mac met extern beeldscherm gebruiken. Daarbij denk je al snel aan een desktop Mac, zoals een Mac mini. Maar met een MacBook is het ook heel goed mogelijk om een extra scherm eraan te koppelen. Dat werkt wel zo prettig, omdat je een veel groter schermoppervlak tot je beschikking hebt en niet voorovergebogen over je MacBook hoeft te hangen. Het is zelfs mogelijk om meerdere externe displays te gebruiken, tot wel vier stuks tegelijk!


Bij de eerste MacBooks met Apple Silicon kon je maar één extern scherm aansluiten, maar ondertussen is er veel meer mogelijk. Huidige modellen ondersteunen vaak twee of meer schermen.

Extern scherm aansluiten op je MacBook

Het aansluiten van een extern scherm is heel gemakkelijk:

 1. Sluit het beeldscherm aan op een stopcontact.
 2. Gebruik een videokabel om het beeldscherm aan te sluiten op een geschikte poort* (Thunderbolt of HDMI) van je MacBook.
 3. Heb je niet de juiste aansluiting op je MacBook, dan kun je eventueel een adapter gebruiken of een geschikte videokabel aansluiten.

Poorten kunnen op elkaar lijken, dus bepaal of de poort geschikt is om beeldschermen op aan te sluiten.

Zodra het beeldscherm op de juiste manier is aangesloten, wordt het automatisch gedetecteerd door je MacBook. Het bureaublad van macOS verschijnt op het beeldscherm en je kunt verder gaan met het instellen van de beeldschermweergave.

Ga naar  > Systeeminstellingen (of Systeemvoorkeuren) > Beeldschermen en doorloop de verschillende instellingen, zoals resolutie en verversingsfrequentie.

Hoeveel beeldschermen per type poort?

Het aantal externe beeldschermen dat je kunt aansluiten is afhankelijk van het type poort in de MacBook zelf:

 • Thunderbolt, Thunderbolt 2 of Mini DisplayPort: maximaal 2 beeldschermen*
 • Thunderbolt 3 (USB-C): één beeldscherm op elke poort
 • Thunderbolt 4 (USB-C): maximaal 4 externe beeldschermen
 • HDMI-poorten: maximaal 4 externe beeldschermen

*Als de beeldschermen zelf een Thunderbolt-poort hebben, kun je het ene beeldscherm op het andere aansluiten en vervolgens een van de beeldschermen aansluiten op een Thunderbolt-poort op je computer. Als je Mac twee Thunderbolt-poorten heeft, kun je op elke Thunderbolt-poort op je Mac een beeldscherm aansluiten. Als je een DisplayPort-apparaat wilt aansluiten, moet dit het laatste apparaat zijn in de keten met Thunderbolt-apparaten.


MacBook Air met extern scherm

De meeste MacBook Air-modellen ondersteunen één extern beeldscherm. Dit geldt voor de modellen met M1- en M2-chip. Nieuwere modellen met de M3-chip (en nieuwer) ondersteunen tot twee externe schermen als de MacBook dichtgeklapt is. Dit is er dus mogelijk:

M1 en M2

 • 1x extern beeldscherm van maximaal 6K bij 60Hz op de Thunderbolt/USB 4-poort

M3

 • 1x extern beeldscherm van maximaal 6K bij 60Hz op de Thunderbolt/USB 4-poort
 • Een tweede extern scherm van maximaal 5K bij 60Hz als de MacBook gesloten is

Deze limieten gelden ook voor het instapmodel van de 13-/14-inch MacBook Pro met dezelfde M1-, M2- en M3-chip.


MacBook Pro met extern scherm

Het aantal beeldschermen dat je tegelijkertijd kunt gebruiken is afhankelijk van het model MacBook, de resolutie en de vernieuwingsfrequentie die je wilt gebruiken. Gangbare resoluties zijn 4K, 6K en 8K en bij de vernieuwingsfrequentie is vaak sprake van 60Hz, 144Hz of 240Hz. Het is niet mogelijk om met een MacBook-hub of dockingstation het maximale aantal beeldschermen te verhogen. Wil je meerdere beeldschermen aansluiten, koppel dan eerst het scherm met de hoogste resolutie. Dus eerst 6K en daarna 4K.

Luna Display: Mac bekabeld als tweede scherm voor andere Mac.

MacBook Pro (2023) met M3 Pro- of M2 Pro-chip

De 14- en 16-inch MacBook Pro-modellen van 2023 met M2 Pro- of M3 Pro-chip ondersteunen maximaal twee externe beeldschermen met een resolutie tot 8K en een verversingsfrequentie tot 240Hz. Hieronder zie je alle details.

1 extern beeldscherm aansluiten

Kies uit deze opties:

 • Thunderbolt: 1x beeldscherm van maximaal 6K bij 60Hz
 • HDMI: 1x beeldscherm tot 8K bij 60Hz
 • HDMI: 1x een 4K-scherm bij 240Hz

2 externe beeldschermen aansluiten

Kies uit deze opties:

 • Thunderbolt: 2x een beeldscherm van maximaal 6K bij 60Hz
 • Thunderbolt en HDMI: 1x een beeldscherm van maximaal 6K bij 60 Hz op de Thunderbolt-poort én 1x een beeldscherm van maximaal 4K bij 144Hz op de HDMI-poort

MacBook Pro (2023) met M3 Max- of M2 Max-chip

De 14-inch en 16-inch uitvoeringen van de MacBook Pro met M2 Max- of M3 Max-chip uit 2023 ondersteunen maximaal vier externe beeldschermen met een maximale resolutie van 8K en een verversingsfrequentie tot 240Hz.

1 extern beeldscherm aansluiten

Dit is mogelijk bij het gebruik van één extern scherm:

 • Thunderbolt: 1x scherm van maximaal 6K bij 60Hz
 • HDMI: 1x scherm tot 8K bij 60Hz
 • HDMI: 1x een 4K-scherm bij 240Hz

2 externe beeldschermen aansluiten

Dit zijn de mogelijke configuraties bij twee schermen:

 • Thunderbolt: 2x beeldschermen van maximaal 6K bij 60Hz
 • Thunderbolt en HDMI: 1x scherm tot 6K bij 60Hz op de Thunderbolt-poort én 1x scherm tot 8K bij 60Hz op de HDMI-poort
 • Thunderbolt en HDMI: 1x scherm tot 6K bij 60Hz op de Thunderbolt-poort én 1x scherm van 4K bij 240Hz op de HDMI-poort

3 externe beeldschermen aansluiten

Drie externe beeldschermen zijn ook mogelijk in deze configuraties:

 • Thunderbolt: 3x beeldschermen van maximaal 6K bij 60Hz
 • Thunderbolt en HDMI: 2x scherm tot 6K bij 60Hz op de Thunderbolt-poorten én 1x scherm tot 8K bij 60Hz op de HDMI-poort
 • Thunderbolt en HDMI: 2x scherm tot 6K bij 60Hz op de Thunderbolt-poorten én 1x scherm van 4K bij 240Hz op de HDMI-poort

4 externe beeldschermen aansluiten

Deze combinatie is maximaal mogelijk:

 • Thunderbolt en HDMI: 3x beeldschermen tot 6K bij 60Hz op de Thunderbolt-poorten én 1x scherm tot 4K bij 144Hz op de HDMI-poort

Bij eerdere MacBook Pro-modellen is iets minder mogelijk:

 • M1- of M2-chip: maximaal één 6K-scherm bij 60Hz
 • M1 Pro-chip: maximaal twee schermen van 6K
 • M1 Max-chip: maximaal vier schermen (3x 6K en 1x 4K)

Vooral de instapmodellen van de MacBook Pro’s zijn een vreemde uitzondering. Deze zijn eigenlijk wat meer bedoeld voor consumenten die graag het ‘Pro’-label op hun laptop willen hebben, maar niet van plan zijn om zware grafische taken uit te voeren. Apple gaat er vanuit dat de gemiddelde consument niet meer dan één extern scherm gaat aansluiten. Bij de Mac mini met M1- en M2-chip is het overigens wel mogelijk om twee schermen aan te sluiten, maar dit geldt niet voor de MacBooks.

Beeldschermen bij Mac-desktops

Voor de volledigheid hier nog een korte opsomming van Mac-desktops:

 • M2 Ultra (Mac Studio 2023 en Mac Pro 2023): maximaal 8 displays tegelijkertijd
 • M1 Ultra (Mac Studio 2022): maximaal 5 displays tegelijkertijd
 • M2 Max (Mac Studio 203): maximaal 5 displays tegelijkertijd
 • M1 Max (Mac Studio 2022): maximaal 5 displays tegelijkertijd
 • M2 (Mac mini 2023): maximaal 2 displays tegelijkertijd
 • M1 (Mac mini 2020): maximaal 2 displays tegelijkertijd
 • M2 Pro (Mac mini 2023): maximaal 3 displays tegelijkertijd
 • M3 (iMac 2023): maximaal 1 extern display tegelijkertijd
 • M1 (iMac 2021): maximaal 1 extern display tegelijkertijd

Workaround: meer schermen aansluiten

Volgens de officiële informatie van Apple kun je maar één scherm aansluiten op MacBooks met M1- of M2-processor. Deze beperking valt echter te omzeilen met de juiste software en adapters.

Gebruik je software, dan ben je afhankelijk van third party-drivers en loop je wel het risico dat dit op een gegeven moment niet meer werkt als Apple updates van macOS uitbrengt.

Optie #1: DisplayLink softwaredrivers

Er zijn docks die meerdere schermen mogelijk maken dankzij een combinatie van native usb-c Alternate Mode) en DisplayLink-technologie. Er zijn verschillende versies van de DisplayLink-driver en sommige docks leveren het standard mee. Je kunt de nieuwste versie hier downloaden.

Na het downloaden van de DisplayLinks-software geef je in macOS toestemming om Schermopnames te maken, anders werkt het niet. Je regelt dit via  > Systeeminstellingen > Privacy en beveiliging > Schermopname. Meer informatie vind je op de supportpagina. Sluit daarna de MacBook op een docking station aan en sluit vervolgens het eerste scherm aan via de HDMI-poort of DisplayPort. Deze gebruikt Alternate Mode (Alt Mode). Het tweede en derde scherm maken gebruik van de DisplayLink-software.

Optie #2: InstantView software

Je zou ook gebruik kunnen maken van Instantview van SiliconMotion. Deze software werkt met verschillende hubs en adapters van bijvoorbeeld Satechi, Hyper, Plugable, Baseus en UGreen.

Optie #3: Gebruik synchrone weergave

Als laatste optie zou je ook gebruik kunnen maken van synchrone weergave via AirPlay vanaf de Mac, waarbij je het AirPlay-scherm als extra beeldscherm kan gebruiken. Dit werkt dus draadloos en is daardoor wat minder betrouwbaar en van een lagere resolutie dan bedraad via Thunderbolt, maar voor presentaties is dit een handige toepassing. Dit werkt bijvoorbeeld via een televisie met AirPlay 2 of een televisie met een Apple TV.

Bekijk ook

AirPlay Mirroring van Mac naar televisie: zo werkt het

Op de Mac kun je AirPlay Mirroring gebruiken, ook wel Synchrone Weergave genoemd. Dankzij deze functie kun je je Mac-scherm draadloos op de Apple TV of een AirPlay-televisie tonen. Zo gebruik je je televisie als extra scherm voor de Mac. Wij laten je zien hoe dat werkt.

Meer informatie over het gebruik van een Mac met extern beeldscherm vind je in onze tip over Macs aansluiten op een tweede scherm.

Bekijk ook

Zo gebruik je een Mac met externe beeldschermen

Wil je meerdere beeldschermen gebruiken op de Mac? Lees hoe je monitoren aansluit op je Mac, hoe het instellen van je externe beeldscherm werkt en wat je ermee kan.

Welk extern beeldscherm voor je MacBook? We hebben een overzicht gemaakt van de meest geschikte modellen! Daarnaast zou je de iPad als tweede scherm voor je Mac kunnen gebruiken.

Bekijk ook

Extern scherm voor je MacBook: de beste monitoren voor thuiswerkers

Thuiswerken is prettiger met een extern scherm of monitor naast je MacBook. In deze gids leggen we je de voordelen van een extern scherm uit en laten we weten waar je op moet letten bij de aankoop. We vertellen je ook bij welke merken je het beste terecht kunt als je een extern scherm voor je MacBook zoekt.