iMac Pro interne componenten

T2-chip in iMac Pro zorgt voor extra veiligheid

De iMac Pro beschikt over een T2-chip die de beveiliging van encryptiesleutels, FaceTime-camera en andere onderdelen regelt. Ook zitten er nieuwe, veilige boot-opties in om te voorkomen dat je de iMac vanaf een externe schijf start.

De iMac Pro, die morgen in de verkoop gaat, bevat een speciale T2-chip die de veiligheid vergroot. De T2-chip zorgt voor veilig opstarten, het versleutelen van wachtwoorden en meer. Het is een secure enclave voor versleutelde data, zodat je zeker weet dat het opstartproces op de juiste wijze verloopt. Ook regelt de T2-chip functies van de FaceTime-camera, microfoons en andere audio en het toegang tot de SSD.

T2-chip in iMac Pro

De details over de T2-chip werden ontdekt door Cabel Sasser van appontwikkelaar Panic. De T2-chip blijkt meerdere functies te bevatten die eerder door losse chips werden uitgevoerd, zoals de beeldsignaalprocessor voor de FaceTime-camera.

iMac Pro interne componenten

Eerder waren er al geruchten dat Apple een A10-achtige chip in de iMac Pro wilde inbouwen als ‘brein’ voor diverse slimme functies. Dat blijkt nu inderdaad het geval, al was de suggestie niet zo heel ver gezocht. In de MacBook Pro’s met Touch Bar gebruikte Apple eerder al een T1-chip, om bijvoorbeeld het scannen van vingerafdrukken beveiligd te laten plaatsvinden.

De encryptiesleutels worden van de secure enclave naar de hardware-encryptie-engine op de chip gestuurd. Ze verlaten dus nooit de chip, constateert Sasser. Ook kun je hiermee de hardware verifiëren van het OS, de kernel, bootloader, firmware en dergelijke. Je kunt dit overigens ook uitschakelen.

Nieuwe Startup Security Utility
Speciaal voor de T2-chip zit er in macOS High Sierra een nieuwe optie Startup Security Utility. Je kunt hier een firmware-wachtwoord instellen, zodat de computer niet vanaf een andere schijf kan starten. Ook zitten er nieuwe Secure Boot-opties in, waarmee je bijvoorbeeld kunt zorgen dat alleen de nieuwste en meeste veilige software kan worden opgestart. Het opstarten van externe media kan helemaal worden uitgeschakeld, als je dat wilt.

iMac Pro Startup Security

Nog onduidelijk is of de iMac Pro ook always-on toegang tot Hé Siri ondersteunt. Mogelijk wordt dat nog in een latere update van macOS toegevoegd. Op de nieuwe iMac ontbreken Touch ID en Face ID, zodat je het niet kunt gebruiken om Apple Pay-aankopen te doen. In plaats daarvan zul je een geschikte iPhone of Apple Watch bij de hand moeten hebben als je online wilt afrekenen met Apple Pay.

De iMac Pro gaat op 14 december in de verkoop, ook in Nederland en België.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 december 2017, 9:12
Categorie Mac & macOS
Onderwerp imac pro
Device iMac Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.