Mac emoji

Zo kun je op de Mac emoji en andere speciale tekens invoeren

Gebruik op de Mac emoji en speciale symbolen. in deze tip leggen we uit hoe je emoji (emoticons) en symbolen invoert in teksten en hoe je dat makkelijker kan maken.

Emoji op de Mac

Op de Mac kun je emoji (emotions) gebruiken om je teksten wat op te leuken. Het toevoegen van een emoji werkt echter iets lastiger dan emoji op iPhone en iPad maar met de stappen uit deze tip gaat het lukken. Een emoji maakt een bericht vaak net wat leuker, terwijl je met een enkel poppetje soms meer kan uitbeelden dan met een hele zin. Dat kan handig zijn in chatprogramma’s op de Mac, zoals iMessage en Skype.

Mac: emoji gebruiken

Op de Mac kun je overal waar je tekst kan invoeren, ook een emoji plaatsen. Hoewel er lang niet altijd een speciale emojiknop aanwezig is in de Mac-apps die je gebruikt, vind je in de menubalk wel de optie om een speciaal symbool toe te voegen.

  1. Ga naar een app waar je tekst kunt invoeren, bijvoorbeeld Notities.
  2. Klik je bovenaan in de menubalk op Wijzig > Emoji en symbolen.

Mac: emoji en symbolen gebruiken

  1. Vervolgens verschijnt het scherm met alle emoji, onderverdeeld in de bekende categorieën. Je kunt ook gebruik maken van de knoppencombinatie Ctrl + Cmd + spatie.
  2. Kies de emoji die je wilt hebben en hij wordt meteen ingevoegd.

Mac emoji

Behalve emoji kun je in dit scherm ook speciale symbolen selecteren. Je vindt naast de categorieën een knop met twee pijltjes. Klik hierop en je krijgt de keuze uit nog meer symbolen en tekens, zoals pijlen, opsommingsteken en zelfs Mahjong-stenen.

Emoji invoegen via de Touch Bar

Heb je een Mac met Touch Bar, dan kun je in bijna elk tekstveld ook emoji intikken:

  1. Tik in de Touch Bar op het emoticon-icoon, te herkennen aan het lachende poppetje.
  2. Veeg naar links of rechts over de balk, om te zien welke emoji beschikbaar zijn.
  3. Tik op de emoji die je wilt gebruiken en hij wordt meteen ingevoegd.

Touch Bar met emoji

Emoticons toevoegen met tekstvervanging

Je kunt ook Tekstvervanging gebruiken om makkelijker emoji te typen. Zo kun je de smiley ‘:-)’ automatisch laten vervangen door de lachende emoji. Via  > Systeemvoorkeuren > Toetsenbord > Tekst kun je zelf nieuwe afkortingen invoeren. In onderstaande tip lees je hoe het werkt. Daarnaast kun je natuurlijk ook op de iPhone en iPad gebruik maken van emoji. Hoe dit werkt lees je in de tip hieronder.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Categorie Mac
Onderwerpen emoji, mac