Kana-toetsenbord op de iPhone

Zo activeer je het ‘geheime’ Japanse Kana emoji-toetsenbord in iOS (^∇^)

In iOS zit een Japans Kana-toetsenbord verstopt dat helemaal vol staat met meer dan honderd emoji en emoticons, gemaakt van leestekens. Zo stel je dit zogenaamde Kana-toetsenbord in.

Kana-toetsenbord op de iPhone

De honderden emoji in iOS zijn razend populair en veel mensen kunnen er dan ook geen genoeg van krijgen. Als je wat afwisseling voor de gele gezichtjes, duimpjes en icoontjes zoekt dan kun je dit Japanse Kana-toetsenbord eens proberen. Het zit standaard in iOS zit en is gevuld met meer dan honderd nieuwe emoticons.

Geheim emoticon toetsenbord op iOS

Het toetsenbord is gevuld met gezichtjes die gemaakt worden door leestekens. Handig, want dat betekent dat je ze naar iedereen kunt versturen, ongeacht welke app je gebruikt.

(^∇^)en (=^x^=) zijn twee voorbeelden van de emoticons die je met het toetsenbord kunt gebruiken. Het toevoegen is gelukkig heel gemakkelijk en wordt nog simpeler als je onderstaande stappenplan volgt.

Kana-toetsenbord instellen

Het Japanse Kana-toetsenbord instellen doe je zo

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone, iPod of iPad.
  2. Tik op Algemeen (de menu-optie met het tandwieltje).
  3. Scroll naar beneden tot je Toetsenbord kunt selecteren.
  4. Tik in het volgende scherm op Toetsenborden en selecteer Voeg toetsenbord toe.
  5. Scroll in de lange lijst met namen naar beneden tot je bij Japans komt. Tik hier op.
  6. Je hebt nu de keuze uit Romaji en Kana, kies Kana om het emoticon-toetsenbord toe te voegen.

Je hebt het Kana-toetsenbord nu toegevoegd en kunt het op ieder moment openen door op de wereldboltoets te tikken. Op dat moment verschijnt er een scherm met Japanse tekens, waarvan een emoticon. Door deze te selecteren verschijnt er een scrollbalk bovenin het toetsenbord waarin je alle andere figuurtjes kunt kiezen.

Kana-toetsenbord instellen

Door op het pijltje te tikken vul je heel het scherm van je iDevice met alle beschikbare Kana-emoticons. Je keert terug naar het Nederlandse toetsenbord door nogmaals op het wereldbolletje te selecteren.

Worden apps nu ineens in het Japans weergegeven? Verwijder deze taal dan weer uit de Taal en regio-instelling. Deze vind je bij Instellingen > Algemeen > Taal en regio. Tik nu op Wijzig en verwijder Japans uit dit overzicht. Zo kun je het Japanse emoticon-toetsenbord blijven gebruiken, zonder dat dit verder van invloed is op andere instellingen.

Kana emoji intikken met trefwoorden

Er is nog een andere manier om de Japanse Kana emoji in te tikken, zonder dat je het speciale toetsenbord nodig hebt. Daarbij maak je gebruik van de functie Tekstvervanging in iOS. Daarbij koppel je jouw favoriete Kana emoji aan een trefwoord, bijvoorbeeld (=^x^=). Een trefwoord die je hieraan zou kunnen koppelen is ‘=^’. Je hoeft dan alleen de eerste twee tekens in te tikken en de iPhone of iPad zet het automatisch om naar de volledige Kana emoji.

Hoe Tekstvervanging werkt lees je in onderstaande tip!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen emoji, toetsenbord