Unicode 10 emoji

Emoji gebruiken op iPhone en iPad: zo werkt het emoji-toetsenbord

Gebruik op je iPad en iPhone emoji om je berichten op te leuken! In deze tip lees je hoe je het standaard emoji-toetsenbord van iOS activeert en hoe je alternatieve emoji-toetsenborden vindt.

Met emoji (emoticons) kun je je berichten opleuken op de iPhone en iPad. In sommige apps zoals WhatsApp en Facebook Messenger is standaard al een emoji-toetsenbord aanwezig, maar er zit ook standaar een emoji-toetsenbord in iOS. In deze tip leggen we uit hoe je emoji gebruikt op de iPhone en iPad en hoe je het speciale emoji-toetsenbord instelt.

Emoji van 2017 door Apple.

Emoji op iPhone en iPad

Apple heeft de hoeveelheid emoji in iOS steeds verder uitgebreid. Naast de gele, ronde smileys die iedereen wel kent zijn er nu ook afbeeldingen van zombies, zogende vrouwen, dinosaurussen en zebra’s. De emoji-tekens komen oorspronkelijk uit Japan maar hebben gaandeweg de hele wereld veroverd. De Japanse invloed is nog wel te merken als je naar de emoji voor voedsel kijkt: daar zie je relatief veel plaatjes van sushi, noedelsoep en andere typisch Aziatische gerechten. Ook op de Mac kun je emoji gebruiken en in onderstaande tip lees je er meer over.

Emoji-toetsenbord in iOS

Sinds iOS 5 heeft Apple een speciaal emoji-toetsenbordje, waardoor het gebruik van emoji een stuk gemakkelijker is geworden. Is het emoji-toetsenbord niet zichtbaar als je meermaals op het wereldbolletje onderin het toetsenbord tikt?

Zo stel je het in:

  1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Algemeen > Toetsenbord > Toetsenborden.
  3. Tik op de optie Voeg toetsenbord toe.
  4. Selecteer Emoji en ga terug naar het beginscherm.
  5. Open een app waarmee je tekst kunt invoeren, bijvoorbeeld de Notities-app. Als je een paar keer op het wereldbolletje op het toetsenbord van de iPhone tikt, zal het emoji-toetsenbord vanzelf langskomen. Via het wereldbolletje kun je ook weer terug naar het gewone Nederlandse of Vlaamse toetsenbord.

Emoji-toetsenbord op de iPhone

Ben je uitgekeken op de emoji van het standaard emoji-toetsenbord op de iPhone, dan zijn er allerlei alternatieve toetsenborden met emoji die je op de iPhone kunt gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen emoji, toetsenbord