Emoji in iOS 13.2

Emoji gebruiken op iPhone en iPad: zo werkt het emoji-toetsenbord

Gebruik op je iPad en iPhone emoji om je berichten op te leuken! In deze tip lees je hoe je het standaard emoji-toetsenbord van iOS vindt en gebruikt.

Met emoji (emoticons) kun je je berichten opleuken op de iPhone en iPad. Je vindt standaard een emoji-toetsenbord in iOS. In deze tip leggen we uit hoe je emoji gebruikt op de iPhone en iPad.

Wist je dat? Het woord emoji komt van een Japanse samenvoeging van de woorden foto (e) en karakter (moji). Het meervoud van emoji is trouwens ook emoji. Toch mag je in de Nederlandse taal ook emoji’s gebruiken.

Emoji op iPhone en iPad

Apple breidt de hoeveelheid emoji in iOS steeds verder uit. Naast de gele, ronde smileys die iedereen wel kent zijn er ook afbeeldingen van zombies, zogende vrouwen, dinosaurussen en zebra’s. Ook vind je gebouwen, symbolen en vlaggen. De emoji-tekens komen oorspronkelijk uit Japan maar hebben gaandeweg de hele wereld veroverd. De Japanse invloed is nog wel te merken als je naar de emoji voor voedsel kijkt: daar zie je relatief veel plaatjes van sushi, noedelsoep en andere typisch Aziatische gerechten.

Met het emoji-toetsenbord zie je automatisch welke emoji jij het vaakst gebruikt. Zo hoef je meestal niet te zoeken naar het juiste teken. Door onderin met je vinger over de categorieën te vegen scrol je snel naar waar je wil zijn.

Ook op de Mac kun je emoji gebruiken en in onderstaande tip lees je er meer over.

Nieuw in iOS 14: zoeken door emoji

Door de jaren heen zijn er meer en meer emoji bijgekomen op de iPhone. Er is tegenwoordig een enorm aanbod waardoor je soms door de smileys je emoji niet meer ziet. Daarom kun je vanaf iOS 14 zoeken naar emoji. Dat doe je door boven de emoji op het zoekveld te tikken. Je tikt hier iets in als “kat” waarna alle katten verschijnen.

iOS 14 emoji zoeken.

Emoji-toetsenbord in iOS

Sinds iOS 5 heeft Apple een speciaal emoji-toetsenbordje. Standaard staat deze geactiveerd. Je vindt ‘m als je linksonder op je toetsenbord op de smiley tikt. Als je meerdere talen hebt ingesteld is de smiley een wereldbol. Is het emoji-toetsenbord niet zichtbaar als je meermaals op het wereldbolletje onderin het toetsenbord tikt?

Zo stel je het in:

  1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Algemeen > Toetsenbord > Toetsenborden.
  3. Tik op de optie Voeg toetsenbord toe.
  4. Selecteer Emoji en ga terug naar het beginscherm.
  5. Open een app waarmee je tekst kunt invoeren, bijvoorbeeld de Notities-app. Als je een paar keer op het wereldbolletje op het toetsenbord van de iPhone tikt, zal het emoji-toetsenbord vanzelf langskomen. Via het wereldbolletje kun je ook weer terug naar het gewone toetsenbord.

Emoji instellen

Misschien heb je ze wel eens gezien, maar met Memoji en Animoji stuur je geanimeerde versies van bepaalde emoji. Een Memoji is een emoji van je gezicht, terwijl een Animoji dieren en niet bestaande wezens zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Emoji

Emoji zijn kleine afbeeldingen in je toetsenbord. Ze worden gebruikt om een bepaalde emotie over te brengen in bijvoorbeeld een berichtje, tweet of een online post. Er zijn duizenden soorten emoji: van smileys met allerlei gezichtsuitdrukkingen tot eten, voorwerpen, beroepen en nog veel meer. Er zijn ook emoji in allerlei huidskleuren, haarkleuren en geslachten. Elk jaar komen er weer tientallen nieuwe emoji bij, bepaalt door het Unicode Consortium.

Emoji