Slimme annotaties gebruiken in Pages op de iPhone en iPad

Slimme annotaties is een nieuwe functie in Pages, waarmee je dynamische aantekeningen in een document kunt maken. Wat is er slim aan? Zodra je extra woorden toevoegt aan de tekst bewegen de annotaties mee. Ze zitten dus 'vastgeplakt' aan een woord en bewegen mee.

Wat zijn slimme annotaties?

Met Slimme annotatie (Smart annotation) kun je aantekeningen in een tekst maken met je vinger of de Apple Pencil. Dit werkt op dezelfde manier als het maken van aantekeningen in een papieren document. Het verschil is alleen dat de annotaties meeschuiven als je extra tekst invoert. Ze zitten als het ware vastgeplakt aan de woorden die je hebt aangestreept. De notities zweven dus niet boven de tekst, maar zitten eraan vast. Het is ideaal voor mensen die teksten van anderen moeten nakijken, bijvoorbeeld rapporten en manuscripten van boeken. En het werkt makkelijker dan in een PDF.


Over PDF gesproken: je kunt de slimme annotaties in het originele document als PDF exporteren. Ook kun je samen met anderen aan een document werken via iCloud. Anderen zien jouw slimme annotaties en ze kunnen ook zelf aantekeningen toevoegen.

Zo gebruik je Slimme annotatie

In Pages kun je gemakkelijk gebruik maken van Slimme annotaties. Zo werkt het:

  1. Open een document in Pages.
  2. Tik met een Apple Pencil op het document.
  3. Maak een handgeschreven notitie in de tekst.
  4. Je kunt ook wisselen kleur of penpunt.
  5. Tik op Gereed als je klaar bent.

Pages: Smart annotatie voor

Als je nu wat wijzigingen aanbrengt in de tekst, zul je zien dat alle aantekeningen bijna altijd meeschuiven.

Pages: Smart annotatie na

Als je op een later moment gebruik wilt maken van Slimme annotaties, dan vind je de functie via de opties (tik op de drie puntjes rechtsboven en vervolgens op Slimme annotatie).

Smart annotation op iPad en iPhone

Slimme annotaties exporteren

Als je een document opslaan in Pages worden daarbij ook de annotaties bewaard. Tijdens de betafase is het verstandig om een kopie te bewaren, omdat er nog wel eens iets mis kan gaan. Wil je een document dat je met een bredere groep mensen kunt delen, dan kun je het Pages-document exporteren als PDF. De annotaties staan dan ook in het document.

Als je exporteert naar Word, RTF, ePub en oudere Pages-formaten raak je de annotaties kwijt.

Slimme annotaties op de Mac

Het is op de Mac (nog) niet mogelijk om slimme annotaties toe te voegen aan een document, maar je kunt ze wel bekijken, verwijderen en verbergen. Synchroniseer je je bestanden via iCloud, dan zullen de documenten die voorzien zijn van slimme annotaties ook op de Mac volledig zichtbaar zijn, inclusief de aantekeningen. Om een aantekening te verwijderen op de Mac klik je deze aan en drukt vervolgens op de Backspace-knop op je toetsenbord. Via het Weergave-menu kun je de annotaties zichtbaar maken en verbergen. En via het Wijzig-menu kun je alle aantekeningen in één keer weghalen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2019
Onderwerp
Categorie
Apps
Devices
iPad, iPhone
Software
iOS