AirPods met iPhone

Zo gebruik je een herstelcode voor je Apple ID

Het is je laatste redmiddel als je de controle over je Apple ID kwijtraakt: de herstelcode. Waar vind je hem en hoe kun je hem het beste bewaren? We vertellen het in deze tip.

Herstelcodes gebruiken voor je Apple ID

Je kunt een Apple ID beveiligen met een wachtwoord, tweestapsverificatie of tweefactorauthenticatie, maar zelfs dan bestaat er een kans dat je toegang tot je account kwijtraakt. Het is daarom van essentieel belang dat je een herstelcode (recovery key) voor je Apple ID achter de hand houdt. Waar je deze code vindt en hoe je hem het beste bewaart lees je in deze tip. Daarnaast leggen we uit hoe je met verificatiecodes werkt. Gebruik je tweefactorauthenticatie (de nieuwste beveiligingsmethode voor je Apple ID), dan heb je geen herstelcode meer nodig.

Wat is een Apple ID herstelcode?

De herstelcode van je Apple ID is een laatste redmiddel wanneer je niet langer je account kunt binnenkomen. Probeer je op de iForgot-website je kwijtgeraakte gebruikersnaam of wachtwoord te achterhalen, dan zal Apple je vragen om deze code. Apple is er op deze manier zeker van dat jij het echt bent.

Herstelcode Apple ID

De herstelcode is ook vereist als je gebruikmaakt van tweestapsverificatie en je gebruikte apparaten niet tot je beschikking hebt.

Het bewaren van je herstelcode kan van essentieel belang zijn, vooral als je account gehackt is en iemand ervoor gezorgd heeft dat jij niet meer kunt inloggen. Met de herstelcode krijg je dan toch weer de controle over je eigen account.

Heb je nog een herstelcode, dan is het misschien een beter idee om over te stappen naar tweefactorauthenticatie. Deze manier van beveiligen is beter beschermd en je hoeft niet bang te zijn dat je herstelcodes verliest. Meer over tweefactorauthenticatie lees je in onze tip.

Bekijk ook

Tweefactorauthenticatie voor Apple ID en iCloud: zo werkt het op iOS en macOS

Tweefactorauthenticatie is een beveiligingsmethode voor je Apple ID en iCloud-account. Dankzij deze functie is er een extra stap vereist zodra er ingelogd wordt met jouw Apple ID. In dit artikel lees je er alles over.

Nieuwe herstelcode aanmaken

Je kunt alleen nieuwe herstelcodes aanmaken als je nog toegang hebt tot je account. Zorg dus dat je op het ergste bent voorbereid en een herstelcode hebt opgevraagd en bewaard, voordat het noodlot toeslaat. Is het eenmaal te laat en heb je geen toegang meer tot je account, dan kun je ook geen nieuwe herstelcodes meer opvragen. Je zult dan op andere manieren moeten proberen om weer toegang te krijgen.

Herstelcode opvragen op de iPhone of iPad:

 1. Ga naar Instellingen en tik op je accountnaam.
 2. Tik op Wachtwoord en beveiliging. Mogelijk moet je nu het wachtwoord van je Apple ID invoeren.
 3. Tik op Herstelcode en schakel Herstelcode in.
 4. Tik op Gebruik herstelcode en voer de toegangscode van je iPhone in.
 5. Schrijf de herstelcode op en bewaar deze op een veilige plek.
 6. Je bevestigt de herstelcode door deze in te voeren op het scherm.

Is de optie Herstelcode niet aanwezig? Dan maak je waarschijnlijk gebruik van tweefactorauthenticatie. Je kunt in dat geval via bovenstaande stappen wel een verificatiecode opvragen om in te kunnen loggen op een ander toestel.

Herstelcode opvragen op de Mac:

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren > iCloud > Accountgegevens.
 2. Voer je wachtwoord in, als je daarom wordt gevraagd.
 3. Klik op Beveiliging.
 4. Klik op Herstelcode > Schakel in.
 5. Klik op Gebruik herstelcode.
 6. Schrijf de herstelcode op en bewaar deze op een veilige plek.
 7. Klik op Ga door.
 8. Bevestig je herstelcode door deze in te voeren in het volgende scherm.

Je kunt ook een herstelcode genereren op de Apple ID-website, op het moment dat je nog toegang hebt tot je account. Dit doe je als volgt:

 1. Ga naar appleid.apple.com.
 2. Druk op Beheer uw Apple ID en log in met je accountinformatie.
 3. Ga naar Wachtwoord en beveiliging en druk op Vervang verloren herstelcode.

Heb je al eerder een herstelcode voor je Apple ID gemaakt? Dan zal deze ongeldig worden bij het maken van een nieuwe code.

Herstelcode bewaren: wat is de beste plek?

Je moet de herstelcode voor een Apple ID bewaren op een veilige plek. Je kunt de code bijvoorbeeld opslaan in een versleutelde wachtwoorden-app zoals 1Password, al raadt Apple af om het digitaal te bewaren. Het beste is daarom een combinatie van fysiek en digitaal, zodat je de code altijd kunt terugvinden. Heb je huisgenoten die mogelijk op je account willen inbreken, dan kan digitaal opslaan of buitenshuis bewaren een optie zijn.

Meer tips over Apple ID:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!