MacBook internetverbinding delen

Zo kun je een adhoc netwerk opzetten tussen Mac, iPhone en iPad

Gebruik je Mac als router

In deze tip leggen we uit hoe je een ad-hoc draadloos netwerk opzet op je Mac, iPhone en iPad. Handig als je lokaal data tussen apparaten wilt uitwisselen. Deze tip legt uit hoe je zo'n adhoc netwerk (ook wel computer-naar-computer-netwerk) aanmaakt en gebruikt.

Ad-hoc netwerk

Wil je lokaal data uitwisselen tussen Mac en iPhone, zonder dat de data via internet gaat, dan moeten beide apparaten op hetzelfde draadloze netwerk zitten. Hoe regel je dat op een plek waar geen Wi-Fi is? Geen probleem, je kunt makkelijk een draadloos (adhoc) netwerk inrichten op je Mac, zodat je data kunt uitwisselen tussen je iPhone en iPad. Dit wordt een ad-hoc netwerk genoemd, omdat het vaak tijdelijk is bedoeld.

Waarom een ad-hoc netwerk?

Een ad-hoc draadloos netwerk komt in allerlei situaties van pas:

 • Je bent op een vliegveld en wilt wat gegevens tussen iPhone en MacBook uitwisselen, maar er is geen internet beschikbaar. Door een ad-hoc draadloos netwerk op te zetten kun je lokaal synchroniseren en data uitwisselen, zonder dat je toegang tot internet nodig hebt. Ook kunnen anderen op deze manier geen data aftappen.
 • Je wilt data uitwisselen tussen Mac en iOS-apparaat. Bijvoorbeeld als je draadloos een presentatie wilt geven, waarbij je Keynote vanaf de iPhone bedient met de Keynote Remote-app van Apple. Of je wilt het afspelen van de muziekcollectie op je Mac regelen vanaf je iPhone.
 • Je bent in een hotel en kunt alleen gebruik maken van vast internet via een Ethernet-kabel. Als je je MacBook aansluit, wil je deze internetverbinding delen met iPhone en iPad.

In het laatste geval zou je ook gebruik kunnen maken van AirDrop als het om een paar bestanden gaat. Wil je complete mappen vol bestanden uitwisselen, dan is een ad-hoc netwerk een beter idee.

Ad-hoc netwerk instellen

Zo kun je een ad-hoc draadloos netwerk instellen:

 1. Klik op het Wi-Fi-icoontje in de menubalk van je Mac.
 2. Kies de optie Maak netwerk aan.
 3. Geef een naam aan je netwerk, zodat je het straks makkelijk kunt herkennen.
 4. Klik op Maak aan.
 5. Het netwerk wordt gemaakt en je Mac fungeert nu als een AirPort Express.

Adhoc netwerk opzetten

Pak nu je iPhone of iPod touch en ga naar Instellingen > Wi-Fi. Als het goed is zie je het zojuist gemaakte netwerk. Tik erop om verbinding te maken. De verbinding zal alleen werken als de Mac is aangesloten op een vaste internetaansluiting, niet als de Mac zelf op een ander Wi-Fi-netwerk zit. Een Mac kan niet tegelijk afhankelijk zijn van een ander Wi-Fi-netwerk en zelf ook een Wi-Fi-netwerk uitzenden.

Het draadloze netwerk heeft een bereik van enkele tientallen meters. Je kunt ook anderen toegang geven tot jouw draadloze netwerk.

Adhoc netwerk

Wachtwoord instellen voor adhoc netwerk

Zoals je gemerkt hebt, hoefde je geen beveiliging of wachtwoord in te stellen voor je adhoc netwerk. Wil je zeker weten dat je bestanden veilig zijn, dan is het verstandiger om dat wel te doen:

 1. Ga naar  > Systeemvoorkeuren > Delen.
 2. Tik op Internetdeling.
 3. Kies de poort die je wilt gebruiken.
 4. Geef aan dat de verbinding via Wi-Fi moet lopen.
 5. Klik op de Wi-Fi-opties en stel de beveiliging in.

Dit is iets meer werk, maar voorkomt dat anderen ongevraagd misbruik kunnen maken van jouw verbinding. Vóór Yosemite (OS X 10.10) had je bij het maken van een adhoc netwerk de mogelijkheid om meteen een wachtwoord in te stellen. Dit bood een eerste barrière tegen ongewenste gebruikers. Gebruik je de adhoc-functie van de Mac, dan kun je het beste het delen van je netwerk uitschakelen. Ook zou je een firewall kunnen gebruiken om te zorgen dat je veiliger bent.

MacBook internetverbinding delen

Lokaal netwerk maken

Aan het begin van het artikel noemden we al het internetten op een vliegveld. Soms zijn er openbare hotspots op vliegvelden, maar dat is niet altijd veilig. Bovendien stuur je je bestanden dan via de cloud, wat weer een extra beveiligingsrisico met zich meebrengt als het om top-secret bestanden gaat. Je kunt in dat geval zelf een draadloos netwerk opzetten.

Zit je in een hotelkamer of conferentiecentrum waar Ethernet is, dan zou je op een soortgelijke manier ook een draadloos netwerk kunnen opzetten voor al je apparaten. Je zou daarvoor ook een AirPort Express kunnen gebruiken, maar dan moet je weer een extra accessoire meenemen. Sluit de MacBook aan op Ethernet en deel vervolgens het netwerk met andere computers in de ruimte, via de AirPort-functie die we hierboven hebben besproken. Op deze manier kun je met slechts één vaste internetaansluiting toch op alle apparaten internetten.

Andersom een verbinding maken kan natuurlijk ook. Je gebruikt dan de mobiele dataverbinding op je iPhone om te kunnen internetten op je Mac. Dit wordt ook wel tethering of persoonlijke hotspot genoemd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2019
Categorie Internet
Onderwerpen mac, netwerk, wi-fi
Devices iPad, iPhone, Mac, MacBook
Software iOS, macOS