WhastApp backups met end-to-end-versleuteling.

WhatsApp maakt iCloud-backups veiliger met end-to-end-encryptie

WhatsApp gaat de beveiliging van de backups in iCloud Drive opschroeven. Binnenkort kan je een eigen gekozen wachtwoord instellen voor je WhatsApp backups in iCloud. Daarmee worden je backups ook met end-to-end versleuteling beveiligd.

WhatsApp maakt voor de chats gebruik van end-to-end versleuteling, waardoor alleen de verzender en ontvanger je berichten kan zien. Onlangs kwam wel in het nieuws dat WhatsApp-moderators berichten kunnen lezen, maar alleen als deze doorgestuurd worden door een gebruiker te rapporteren. WhatsApp past ook beveiliging op de backups toe, maar hier wordt tot op heden geen gebruikgemaakt van end-to-end versleuteling. De WhatsApp-backups worden nu nog met een andere vorm van encryptie opgeslagen in iCloud, zodat alleen de WhatsApp-app de backup kan ontgrendelen. WhatsApp was al een tijdje bezig om de backups beter te beveiligen en inmiddels heeft WhatsApp de komst van end-to-end-encryptie op WhatsApp-backups aangekondigd. Eerder deelde het Twitter-account WABetaInfo al meer info hoe WhatsApp dat gaat doen. Het is het mogelijk om zelf een extra wachtwoord in te voeren voor je WhatsApp-backups.

WhatsApp-backups straks end-to-end versleuteld

In een uitgebreid verslag laat moederbedrijf Facebook weten hoe de end-to-end encryptie voor WhatsApp-backups werkt. De chatapp gaat het invoeren voor zowel backups in iCloud Drive als in Google Drive. Met de nieuwe optie kun je een zelf gekozen wachtwoord op je backup zetten, maar ook een encryptiesleutel aanmaken. Door deze wachtwoordbeveiliging voor je WhastApp-backup voorkom je dat iemand met toegang tot jouw iCloud-account en telefoonnummer zomaar jouw backup kan terugzetten. Ook kan Apple of Google hiermee niet in de backup kijken. Er zijn al diverse maatregelen genomen om te voorkomen dat iemand zomaar jouw backup kan gebruiken, onder andere via tweefactorauthenticatie met iCloud en tweestapsverificatie met WhatsApp, maar deze extra beveiliging geldt dus alleen voor je WhatsApp-backup.

De chatapp zegt dat ze met deze toevoeging de enige zijn die end-to-end-versleuteling toepassen op zowel de berichten als de backups.

Om de beveiliging in te stellen, moet je eerst je telefoonnummer invoeren. Dit dient als extra check, om te voorkomen dat iemand anders jouw backup met een wachtwoord beveiligd. Daarna kies je een zelfgekozen wachtwoord van minimaal acht tekens lang of dus een encryptiesleutel van 64 tekens. Dit mag een combinatie van cijfers en letters zijn. WhatsApp zegt dat de functie de komende weken uitgerold wordt naar gebruikers.

Wachtwoord voor backup WhatsApp instellen.

Lees meer over hoe de beveiliging van je WhatsApp-backup geregeld is in ons aparte artikel. Wat je zelf kan doen om WhatsApp te beveiligen, lees je in onze tip.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 10 september: Artikel bijgewerkt na aankondiging van de nieuwe versleutelde backups.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.