iOS 13 functies overzicht.

Waarom je beter kan wachten op iOS 13.1

Meer functies en betere stabiliteit verwacht

Apple brengt deze maand maar liefst twee grote updates uit voor de iPhone: zo wel iOS 13.0 als iOS 13.1 verschijnen nog in september. Er zijn meerdere redenen waarom je beter kan wachten op iOS 13.1.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Op 19 september verschijnt iOS 13, terwijl Apple op 24 september alweer iOS 13.1 uitbrengt. Maar nu is de grote vraag: moet je op 19 september al direct overstappen naar iOS 13 of kun je beter nog een paar dagen wachten? Wij hebben het antwoord voor je.

Waarom je beter kan wachten op iOS 13.1 (of later)

De testperiode van iOS 13 verliep anders dan voorgaande jaren. Halverwege de betaperiode bracht Apple alweer de eerste beta uit van de opeenvolgende update. Apple heeft iOS 13 functies uitgesteld, zodat ze extra tijd hebben om ervoor te zorgen dat de nieuwste versie zo stabiel mogelijk is.

#1 Meer functies (maar nog lang niet alles)

Apple zet op haar pagina alle iOS 13 functies op een rij die je in iOS 13 kan verwachten. Nieuw is dat deze pagina nu onderscheid maakt tussen functies die al meteen beschikbaar zijn bij iOS 13, functies die bij iOS 13.1 komen én functies die later dit jaar pas te gebruiken zijn.

Deze functies verwacht Apple pas te bieden in iOS 13.1:

  • Opdrachten voor Siri: Siri-snelkoppelingen toevoegen aan automatiseringen voor HomeKit
  • Voorgestelde routines in Opdrachten-app
  • Opdrachten automatisch laten uitvoeren
  • Aankomsttijd delen in Apple Kaarten
  • Bring Your Own Device: nieuwe beheerfunctie voor zakelijke markt

Daarnaast test Apple nog een hele reeks functies die pas voor later dit jaar op de planning staan. We verwachten dat in ieder geval een deel van deze functies in iOS 13.2 (of misschien wel later) komen.

Deze functies komen pas ná iOS 13.1:

#2 Betere stabiliteit

Het is niet voor niets dat Apple meerdere functies uitgesteld heeft. Apple doet dit altijd als blijkt dat een functie nog niet op tijd af is of niet goed werkt. We zagen dit de afgelopen jaren ook al met AirPlay 2, Berichten in iCloud en FaceTime voor groepen. Tijdens de testperiode waren er regelmatig klachten over de kwaliteit van de beta’s. Volgens testers lag de kwaliteit een stuk lager dan vorig jaar. Apple zal er alles aan doen om iOS 13.0 zo stabiel mogelijk te houden, maar wil je extra zekerheid dan kan je dus beter wachten op iOS 13.1. We verwachten dat die versie stabieler is en biedt bovendien een completere ervaring.

#3 Uniformiteit met iPad

Als je ook een iPad hebt, kun je niet anders dan wachten tot 24 september. Apple brengt iPadOS 13 namelijk pas uit op deze datum, tegelijk met iOS 13.1. Het is nog onduidelijk of Apple op dat moment meteen iPadOS 13.1 uitbrengt. Het is wat ons betreft verstandiger om te wachten met updaten van je iPhone zodra je ook je iPad kan bijwerken. Je weet dan dat je op allebei de apparaten exact dezelfde ervaringen hebt en dat werkt simpelweg een stuk prettiger.

Er zijn natuurlijk ook redenen om wel meteen te updaten zodra iOS 13 op 19 september uit komt. Er blijven nog genoeg functies over om van te profiteren, zoals de donkere modus, nieuwe Herinneringen-app, Apple Arcade en nog veel meer. Bovendien is iOS 13 vereist om watchOS 6 te kunnen gebruiken. Als je een Apple Watch hebt die je graag wil updaten, dan zit er dus niets anders op. En ga je een nieuwe iPhone kopen, dan zit daar standaard al iOS 13 op.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
25 september 2019 om 9:08
Onderwerp
Categorie
iOS
Software
iOS 13

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.