hey-siri-give-us-a-hint

Dit zijn onze actuele verwachtingen voor het Apple-event vanavond

Apple's grote september-evenement gaat bijna van start! Wat gaat Apple precies tijdens dit grote evenement aankondigen? We zetten onze verwachtingen op een rij.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

hey-siri-give-us-a-hint
Apple’s media-evenement vanavond komt snel dichterbij. Het is daarom hoog tijd om de meest actuele verwachtingen nog eens langs te lopen. Onder de slogan ‘Hey Siri, Give us a Hint’ probeerde Apple ons al nieuwsgierig te maken, maar uiteindelijk verklapt de digitale assistent helemaal niets. De iPhone 6s lijkt vrijwel zeker, maar wat gaan we vanavond nog meer zien? In dit artikel zetten we alle verwachtingen op een rij.

Waar, wanneer?

bill graham civic centerHet evenement vindt plaats in San Francisco: in het Bill Graham Auditorium is ruimte voor 7.000 toeschouwers die de aankondigingen kunnen bijwonen. Het evenement gaat om 19:00 uur Nederlandse tijd van start. Meteen daarna kun je de eerste artikelen op iCulture verwachten. Via Twitter houden we je ook op de hoogte. Tip: schakel pushnotificaties in voor @iCulture.

Wanneer komen de nieuwe producten?

De Apple Store is al offline gegaan.

Onze voorspellingen over het verdere tijdschema:

  • iPhone 6s en iPhone 6s Plus komen waarschijnlijk rond 18 september beschikbaar in de VS.
  • Beide toestellen zijn dan vanaf ca. 25 september in Nederland en België verkrijgbaar.
  • iOS 9 is tussen ca. 14 en 16 september te downloaden.
  • De nieuwe Apple TV wordt op 9 september aangekondigd en is vanaf oktober te koop.
  • De aankondiging van nieuwe iPads zal ook op 9 september of rond 14 oktober plaatsvinden.

siri-voorspelling

iPhone 6s en iPhone 6s Plus: vrijwel zeker

Ieder jaar in september presenteert Apple de nieuwe iPhones. In de volksmond staat het evenement dan ook wel bekend als het ‘iPhone-event’, ook al heeft Apple in de uitnodiging nog geen hints gegeven dat er nieuwe iPhones aan komen. Toch is het vrijwel zeker dat Apple op 9 september nieuwe iPhones gaat aankondigen en de naamgeving kunnen we ook al wel raden: het gaat om de iPhone 6s en de iPhone 6s Plus. Uit informatie die de afgelopen weken rijkelijk is gelekt, blijkt dat deze toestellen er op het eerste gezicht precies zo uitzien als de iPhone 6 en 6 Plus, maar van binnen is er wel genoeg veranderd.

Force-Touch-iPhone-Concept

Het scherm van de iPhone 6s gebruikt 3D Touch, een nieuwe variant van Force Touch, dat je op drie niveau’s kunt indrukken om snelle acties uit te voeren. Daarnaast krijgt de iPhone eindelijk een megapixel-upgrade: de iPhone 6s heeft een 12-megapixelcamera waarmee je ook 4K-video’s kunt filmen. Bovendien krijgt de camera aan de voorzijde een selfie-flitsfunctie en kunnen we geanimeerde wallpapers verwachten. Nog iets anders om naar uit te kijken: de iPhone 6s zal verkrijgbaar zijn in de nieuwe kleur roségoud. Vorig jaar werd de iPhone 6 ook op 9 september aangekondigd. Hij was vanaf 19 september verkrijgbaar in de VS, Duitsland, Frankrijk en andere landen. Nederland en België waren op 26 september aan de beurt. We verwachten dat dit jaar de planning ongeveer gelijk loopt, dus op 18 en 25 september (nieuwe iPhones verschijnen altijd op vrijdag).

Apple TV vierde generatie: erg waarschijnlijk

apple-tv-grijs-zilver-goudHet lijkt er nu dan toch eindelijk aan te komen: Apple’s gloednieuwe Apple TV, met ondersteuning voor apps en games uit de App Store. Jarenlang werd er gespeculeerd over deze gloednieuwe Apple TV, die er nu eindelijk lijkt te komen. De nieuwe Apple TV zal in oktober in de winkel liggen en gaat tussen de 150 en 200 dollar kosten. De Apple TV is te bedienen met Siri-spraakcommando’s, er zit een grotere afstandsbediening met bewegingssensoren bij en de gebruikersinterface is aangepast. De nieuwe Apple TV draait op tvOS, vermoedelijk gebaseerd op iOS 9.

Wat ons betreft wordt dit de meest spannende onthulling tijdens het evenement op 9 september – zeker omdat er al zo lang over werd gespeculeerd. Er zal waarschijnlijk nog geen aankondiging zijn van Apple’s nieuwe tv-dienst.

Nieuwe iPads: steeds waarschijnlijker

iPad Pro Martin Hajek 2Apple presenteert nieuwe iPhones doorgaans in september, terwijl de iPad pas in oktober aan de beurt is. Het lijkt erop dat Apple dit jaar van die traditie gaat afwijken. Volgens betrouwbare bronnen zal er op 9 september een iPad Pro worden aangekondigd. Ook krijgen we de iPad mini 4 te zien, maar niet de iPad Air 3. De nieuwe iPads liggen vanaf eind oktober in de winkel. Het betekent ook dat Apple geen apart iPad-evenement in oktober meer gaat organiseren en dat is een teken aan de wand. Daarmee geeft Apple in feite aan dat de iPad minder belangrijk is geworden, terwijl Tim Cook juist benadrukt dat de markt voor tablets nog springlevend is.

iOS 9: vrijwel zeker

ios-9-iphone-ipadDe nieuwe iPhones zijn standaard voorzien van iOS 9. Apple zal daarom uitgebreid aandacht besteden aan iOS 9, vooral de functies die straks op de nieuwe iPhones te gebruiken zijn. iOS 9 werd eerder dit jaar al getoond op de WWDC-ontwikkelaarsconferentie en veel nieuwe functies zijn al gelekt via de beta-updates, dus we verwachten geen grote verrassingen. Vorig jaar kwam iOS 8 op 17 september beschikbaar, dus vlak voordat de nieuwe toestellen in de verkoop gingen. Dit jaar zal iOS 9 rond dezelfde datum beschikbaar komen, verwachten we, dus bijvoorbeeld tussen 14 tot 16 september. Je vindt alle belangrijke functies in iOS 9 op een rij in onze serie iOS 9 Uitgelicht.

El Capitan: onduidelijk

El Capitan werd begin dit jaar aangekondigd op de WWDC-ontwikkelaarsconferentie en zal dit najaar verschijnen. Er moet alleen nog maar een releasedatum worden aangekondigd, maar zal dit tijdens het iPhone-event gebeuren? De meningen zijn verdeeld. Vorig jaar heeft Apple gewacht tot het iPad-evenement in oktober om de datum voor Yosemite te noemen, dus het lijkt aannemelijk dat dit jaar hetzelfde gebeurt. Maar: volgens veel bronnen wordt de iPad dit jaar al in september aangekondigd, wat kan betekenen dat er geen keynote in oktober plaatsvindt. Wat is dan het meest logische moment om El Capitan te bespreken? De iPhone-presentatie vanavond lijkt de meest logische conclusie. Maar we houden een slag om de arm.

iPhone 6c: minder zeker

iPhone_6C_2015Al maanden komen er berichten voorbij over een iPhone 6c. Deze kleine kunststof iPhone is de opvolger van de iPhone 5c, heeft een 4-inch-scherm en is intern wat vernieuwd. Volgens de nieuwste geruchten gaat Apple de iPhone 6c pas in november uitbrengen. Eerder werd ook al gesproken over het tweede kwartaal van 2016 en wordt de iPhone-onthulling dus in feite in tweeën gesplitst. Een unicum voor Apple, terwijl het bedrijf de afgelopen tijd zo vasthield aan tradities.

Nieuwe Macs: minder waarschijnlijk

imac-vervangingDe meeste MacBooks hebben in het voorjaar al een upgrade gekregen, maar desktop-Macs zijn ook wel weer eens toe aan iets nieuws. Beta’s van El Capitan bevatten bovendien verwijzingen naar een iMac met 21,5-inch 4K-scherm, die wel eens kan worden onthuld tijdens het september-evenement. De Mac mini kreeg in 2014 nog een update, terwijl de Mac Pro sinds eind 2013 onaangeraakt is gebleven: krijgt die misschien een update? We gaan het zien. Er is een goede kans dat Apple alle Mac-gerelateerde aankondigingen bewaart tot het iPad-evenement in oktober.

thunderbolt-scherm

Nieuwe randapparatuur: minder waarschijnlijk

Als Apple geen nieuwe Macs en iPads aankondigt, blijft er misschien nog wat tijd over voor wat andere producten. We hebben eens even gekeken welke producten dringend aan vernieuwing toe zijn. We hebben er twee gevonden: nieuwe Thunderbolt-schermen en nieuwe AirPort-producten. De Thunderbolt-schermen lopen qua technologie inmiddels achter op de Mac. Mogelijk moeten we wachten tot Intel’s Skylake-chips met Thunderbolt 3-ondersteuning beschikbaar komen. In dat geval kan het wel eens tot begin 2016 duren voordat er een nieuwe versie komt. We verwachten dat Apple in dat geval de schermresolutie opvoert naar 5120 x 2280 pixels, gelijk aan het 27-inch scherm van de Retina iMac. Ook mogen de Thunderbolt-schermen wel eens een moderner uiterlijk krijgen. Ze hebben nu nog een dikke schermrand, terwijl we bij de iMac inmiddels gewend zijn aan de smalle randen. Wat ons betreft stopt Apple er ook meteen USB 3.0 in.

Apple AirPortDe AirPort-basisstations mogen ook wel eens vernieuwd worden, zeker nu we steeds afhankelijker zijn geworden van streaming media binnenshuis. Er zijn nu drie modellen, met de AirPort Express als goedkoopste optie. Daarnaast is er de twee keer zo dure AirPort Extreme en de AirPort Time Capsule, waarmee je ook backups kunt maken.

Televisiedienst: onwaarschijnlijk

hbo-now-apple-tvDe nieuwe, vierde generatie Apple TV wordt vermoedelijk wel onthuld op 9 september, maar we kunnen niet hetzelfde zeggen over de Apple-televisiedienst. Apple zou al jaren onderhandelen met tv-bazen om een eigen televisiedienst te kunnen aanbieden, waarmee je naar alle programma’s kunt kijken zonder een kabelabonnement. De gesprekken verlopen echter moeizaam, waardoor Apple nog niet klaar is om deze dienst in september te onthullen. De nieuwste geruchten spreken over een maandprijs van 40 dollar, maar de tv-bazen vinden dat te goedkoop.

Apple Music: redelijke kans

Apple Music is nu een aantal maanden ‘in de lucht’. Binnenkort lopen de eerste proefabonnementen af en daarmee dreigt Apple een groot deel van de 11 miljoen actieve gebruikers kwijt te raken. De kans is daarom groot dat ze tijdens het september-evenement aandacht besteden aan Apple Music en mogelijk ook wat nieuwe functies aankondigen, bijvoorbeeld extra Beats-radiostations, exclusieve deals met artiesten of functies die het ontdekken van muziek nog interessanter maken. Apple wil niet dat je afhaakt.

Nieuwe Apple Watch: onwaarschijnlijk

apple-watch-review-1De eerste Apple Watch werd in september 2014 door Apple onthuld. Wordt de tweede generatie dan in september 2015 gepresenteerd? Wij denken van niet. De Apple Watch werd vorig jaar erg ver van tevoren onthuld, iets dat Apple alleen doet bij nieuwe productcategorieën. We denken daarom dat de tweede generatie Apple Watch pas in het voorjaar van 2016 wordt gepresenteerd, een paar weken voordat de verkoop begint. In het geruchtencircuit werd alleen gesproken over een Apple Watch Sport in goudkleur, die nog dit jaar op de markt zou komen, maar er is zo weinig bewijs daarvoor dat we vermoeden dat het niet waar is.

Krijgen we dan helemaal niets te horen over de Apple Watch? Toch wel: we verwachten dat Apple meer details geeft over watchOS 2, dat al een paar maanden in betaversie wordt getest door ontwikkelaars. Hopelijk krijgen we te horen wanneer watchOS 2 voor iedereen beschikbaar komt, zodat we gebruik kunnen maken van de nieuwe functies, zoals native apps.

Nieuwe iPods: vrijwel onmogelijk

ipod-touch-productlijn-2015Onderaan onze waarschijnlijkheidslijst staat de iPod. Hoewel Apple nieuwe iPads altijd in september aankondigde, is de kans op een nieuwe iPod in september 2015 vrijwel nihil. De reden is simpel: Apple heeft de iPod touch afgelopen juli een upgrade gegeven en ook de iPod nano en iPod shuffle kwamen beschikbaar in nieuwe kleurtjes. Het zou ongebruikelijk zijn als Apple een product na twee maanden alweer vernieuwt. Reken maar niet op iPod-nieuws.

Alle aankondigingen op een rij

Het Apple-evenement is voorbij! Wat is allemaal verteld over de nieuwe iPhones, iPads en de compleet vernieuwde Apple TV? We hebben alle aankondigingen op een rij gezet in een uitgebreide roundup.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 september 2015, 22:51
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple event, apple tv, iPhone 6s

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.