Opinie: Apple TV, iPhone en iPad gebruiken dezelfde gamepad – en dat is goed nieuws

De Apple TV, iPhone, iPod en iPad gaan straks waarschijnlijk allemaal dezelfde gamepad gebruiken. Dat is goed nieuws voor gamemakers, die een spel amper voor de Apple TV hoeven aan te passen.

Apple TV game controller Martin Hajek 3Apple zal op woensdag naar verwachting de nieuwe Apple TV aankondigen – met daarin eindelijk ondersteuning voor apps en games. Maar hoe gaan we deze games straks spelen? Geruchten wijzen op een grotere afstandsbediening met bewegingssensoren, maar het lijkt erop dat Apple ook alvast de basis heeft gelegd voor speciale Apple TV-controllers. Sterker nog: deze gamepads zijn momenteel al te koop. Het lijkt een detail, maar het biedt onverwachte mogelijkheden. Kunnen we straks gamen op de iPhone en vervolgens zonder onderbreking thuis verder gaan op de Apple TV?

Apple speelt al langer met het idee van games op de Apple TV. Dat blijkt uit bijvoorbeeld een software-update van begin 2014, met in de code verwijzingen naar gamepads voor de Apple TV. Hoewel de functie verstopt zat in de Apple TV-software, was hij op dat moment nog niet toegankelijk.

Apple TV draait op iOS 9

De experimentele controllerondersteuning kwam niet zomaar uit de lucht vallen. De software van de Apple TV is al jaren gebaseerd op iOS en de iPhone en iPad hebben officiële ondersteuning voor gamepads. Deze MFi-controllers maken via een Lightning-poort of Bluetooth verbinding met het iDevice, zodat je ondersteunde spellen met echte knoppen kunt spelen.

apple-tv-ios-9-siriHet lijkt er echter op dat Apple de controllersupport steeds meer heeft toegespitst op de toekomstige Apple TV. In iOS 8 heeft Apple bijvoorbeeld ondersteuning toegevoegd voor controllers met gyroscopen, wat bewegingsbesturing zoals met de Wii mogelijk maakt. Hoewel controllermakers daar nog geen gebruik van hebben gemaakt voor de iPhone en iPad, zijn er wel geruchten over bewegingsbesturing voor de Apple TV.

Daarnaast hebben we meermaals gehoord dat de Apple TV op een meer volwaardige versie van iOS 9 zal draaien. De kans is daarom groot dat het gebruikte protocol voor gamepads op een Apple TV, gelijk zal zijn aan de manier waarop je ze nu al gebruikt op een iPhone of iPad.

Universele games voor Apple TV en iDevices

SteelSeries Stratus XL iOS MFiKlopt het bovenstaande? Dan is het volgende mogelijk:

  • Apple laat de productie van Apple TV-gamepads over aan andere bedrijven. Dit gebeurt immers nu al met controllers voor iPhone en iPad.
  • Je kunt dezelfde gamepads gebruiken op de iPhone, iPad, iPod touch en Apple TV.

Dat brengt interessante mogelijkheden met zich mee. Door dezelfde gamepads te gebruiken, kan één game uitgebracht voor iPhone, iPad en Apple TV namelijk op alle platformen hetzelfde worden gespeeld. Je kunt een spel eerst in de trein spelen op je iPhone, waarna je thuis verder gaat op de Apple TV. Je spelvoortgang zou hierbij zelfs via iCloud gesynchroniseerd kunnen worden. Gamepads zoals de Steelseries Stratus (hierboven afgebeeld) zouden zich daar perfect voor lenen.

Door dezelfde besturing te gebruiken voor iPhone, iPad en Apple TV, is het voor Apple ook een stuk makkelijker om universele games voor de Apple TV uit te brengen. Een ontwikkelaar zou dan slechts één keer een spel hoeven te maken, dat vervolgens voor alle grote platformen verkocht kan worden. Omdat de nieuwe Apple TV waarschijnlijk werkt met iOS 9, hoeft de code achter games amper aangepast te worden. Een game met controllerondersteuning op de iPhone hoeft alleen nog maar ondersteuning voor een televisieresolutie krijgen.

Door Apple TV-games universeel te maken, zou Apple meteen ook een ontzettend groot spelaanbod naar de Apple TV kunnen brengen. Op het moment zijn er al honderden games die werken met een gamepad op de iPhone en iPad, waaronder Asphalt 8, Oceanhorn, Star Wars: Knights of the Old Republic en (later vandaag) Minecraft: Pocket Edition. Deze games hebben in theorie slechts een kleine update nodig om ook op de Apple TV te werken.

"Games hebben in theorie slechts een kleine update nodig om op de Apple TV te werken."

9 september weten we meer

iPhone-6s-uitnodiging-9-septemberWe hoeven vermoedelijk niet lang te wachten totdat we zeker zijn van Apple’s game-plannen op de Apple TV. Op woensdag 9 september heeft Apple een groot evenement, waarop de nieuwe Apple TV hoogstwaarschijnlijk wordt onthuld. We krijgen dan ook meer te horen over onder andere de nieuwe iPhone 6s en iPhone 6s Plus.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 september 2015, 12:57
Categorie Achtergrond
Onderwerp apple tv

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.