TeenSafe-app liet duizenden wachtwoorden zien

TeenSafe, een app om het gedrag van tieners in de gaten te houden, bleek zelf niet zo heel erg 'safe'. Op online servers bleken 10.000 Apple ID's en bijbehorende wachtwoorden van kinderen onbeveiligd te zijn opgeslagen.

TeenSafe lekte wachtwoorden

TeenSafe had een ander onderdeel van de app wel goed beveiligd, namelijk het uitschakelen ervan. Dat lukte alleen via tweefactorauthenticatie. Een kwaadwillende kon zomaar inbreken op het account van tieners, zo ontdekte Robert Wiggins, een Britse beveiligingsonderzoeker. Hij speurt het web af naar onbeveiligde gebruikersdata en ontdekte dat hij gemakkelijk toegang kreeg tot twee servers van de TeenSafe-dienst. Die bleken ruim 10.000 Apple ID’s en wachtwoorden te bevatten van zowel ouders als kinderen.


Waarschijnlijk gaat het om storings- en foutmeldingen van gebruikers, die in een database waren vastgelegd en samen met de inloggegevens werden bewaard. Het is onduidelijk waarom TeenSafe ook wachtwoorden nodig had. Andere privégegevens zoals foto’s, chatberichten en locaties waren gelukkig niet aanwezig.

TeenSafe heeft één van de servers afgesloten voor het publiek en is begonnen met het informeren van de gebruikers die zijn getroffen. ZDNet benaderde enkele ouders uit de lijst om te kijken of het om data van echte gebruikers ging en om te kijken hoe groot het lek zou zijn. TeenSafe is een ‘spionage-app’ waarmee ouders kunnen zien wat kinderen aan het doen zijn. Volgens het bedrijf gebruiken meer dan 1 miljoen ouders de dienst. In het verleden is TeenSafe wel vaker in opspraak geweest, vooral vanwege de enorme hoeveelheid data die de apps verzamelen.

TeenSafe

Ook maken dergelijke apps vaak inbreuk op de privacy van kinderen. Apple hanteert een leeftijdsgrens van 13 jaar; boven die leeftijd mogen kinderen zelf een Apple ID aanmaken, zonder toestemming van hun ouders. Maar omdat kinderen pas vanaf 18 jaar meerderjarig en officieel volwassen zijn (en ouders tot die leeftijd verantwoordelijkheid zijn voor wat ze doen) zal het voor sommige ouders normaal zijn om af en toe mee te kijken, en voor anderen niet.

Dit onderwerp komt ook ter sprake in onze gastblog over kinderen en hun eerste iPhone.

Bekijk ook

5 zaken die je jezelf moet afvragen voordat je je kind een iPhone geeft

Wanneer is het nou een goede leeftijd om je kind zijn of haar eerste eigen smartphone te geven? Dat is een lastige vraag. Dit verschilt dan ook voor ieder kind en met deze vijf vragen hopen we het iets makkelijker voor je te maken om te beslissen of je kind klaar is voor een iPhone.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.