Kinderen en hun eerste smartphone

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd hun eerste eigen mobiele telefoon. De helft van de 9-jarigen heeft al een mobiel, op de leeftijd van 10 jaar is dat ruim twee derde en vanaf 11 jaar heeft nagenoeg ieder kind een eigen mobiel of smartphone. Maar wat is de beste leeftijd om je kind een eigen mobiel te geven? De sociale druk om er een te geven als iedereen in de klas er eentje heeft is torenhoog. Het brengt allerlei voordelen met zich mee, maar aan de andere kant zijn er een hoop risico’s aan verbonden zoals sexting of overmatig gebruik.

Deze gastblog is geschreven door Thomas van der Knijff van Grownhub, een Nederlands bedrijf dat ouders meer inzicht geeft in de activiteiten die kinderen mobiel en op sociale media uitvoeren. Daardoor heeft Thomas veel kennis vergaard over smartphonegebruik onder kinderen en jongeren. Dit is een niet-gesponsorde gastbijdrage.

Geen specifieke leeftijd
Laatst stelde ik deze vraag aan mijn eigen dochters aan de keukentafel. De oudste van 8 jaar vond 12 een mooie leeftijd. De jongste van 6 jaar vond dat het ervan afhangt wie het is. Want, zo beredeneerde ze, sommige kinderen zijn nu eenmaal stom en andere lief. Daarmee slaat ze de spijker behoorlijk op zijn kop.


Er is geen specifieke leeftijd wanneer een kind ‘klaar’ is voor een eigen telefoon. Jij kent je kind het beste, en jij zult als ouder moeten bepalen op welke leeftijd jouw kind de verantwoording aan kan én wanneer je hier zelf klaar voor bent.

Percentages smartphonebezit onder kinderen
Bron: Monitor Jeugd en Media 2017

Door deze vijf vragen te beantwoorden, hopen we je een duidelijker beeld te geven of je kind al klaar is voor een eigen telefoon of waar jullie mee aan de slag kunnen gaan.

#1 Maakt mijn kind goede beslissingen?
Met stip op nummer 1. Het onderdeel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het maken van beslissingen is pas ‘af’ tegen je 20e verjaardag. Tot die tijd hebben kinderen wat moeite met het inschatten van de gevolgen van hun beslissingen. Bij de een is dit wat verder dan bij de ander. Kijk eens goed naar de beslissingen die je kind maakt. Hoe impulsief ze beslissen en reageren en hoe ze beredeneren. Wat ze ook aan smoesjes bedenken of beloven, dit is hun basishouding. Laat dit los op hoe ze zich gaan gedragen in appgroepjes en hoe ze met hun smartphone omgaan.

#2 Hebben jullie een vertrouwensband?
Juist omdat kinderen kind zijn, maken ze fouten. Dat is maar goed ook. Het is belangrijk dat jullie de juiste vertrouwensband hebben waarbij je kind als eerste naar jou toe komt voor hulp. Kun je met ze praten over gevoelige onderwerpen? Vertellen ze de waarheid?

#3 Houdt mijn kind zich aan afspraken?
Bijvoorbeeld over schermtijd, delen van het wachtwoord en gebruik in het verkeer of sociale gelegenheden. Hoe zit dat normaal met afspraken? Bijvoorbeeld over huiswerk, tablet, TV of huishoudelijke klusjes. Houdt je kind zich hieraan, worden de grenzen af en toe opgezocht of ben je de klassieke scheidsrechter die overal achteraan moet lopen? Pak dat beeld en je weet ongeveer wat je te wachten staat. Wat je bijvoorbeeld kunt doen om het leuker te maken is een contract opstellen met daarin de belangrijkste regels op een leuke manier beschreven.

#4 Waar heeft mijn kind de telefoon voor nodig?
Waarom overweeg je je kind een telefoon of smartphone te geven? Gaat het om bereikbaar zijn, wil je altijd weten waar ze zijn of is het gewoon omdat iedereen er al een heeft?
Dit is relevant omdat er heel snel naar een smartphone gegrepen wordt. Maar als het puur gaat om bereikbaar zijn, dan kun je ook een simpel mobieltje geven. Gaat het om te beginnen met berichtjes aan familie en wennen aan de mogelijkheden van een iPhone, dan kan een iPod of iPad ook een optie zijn. Maak een zorgvuldige afweging in wat nodig is, wat leuk is en welke consequenties hieraan kleven zoals een abonnement, accessoires, etc.

Kind en eerste iPhone

#5 Ben ik (of zijn we) er klaar voor?
Misschien wel de belangrijkste als laatste; de rol van jou/jullie als opvoeder. De regels en afspraken die jullie gaan maken moeten ook nageleefd worden. Of je nou veel of weinig grenzen stelt, en hoe streng of relaxed je ook bent, zoals met veel andere zaken is consequent handelen van belang. Ook bij gescheiden partners of dergelijke situaties kan dit een lastig punt zijn, terwijl dit juist een moment is dat kinderen sneller een eigen smartphone krijgen.

Vergeet niet dat je een belangrijke voorbeeldrol hebt. Als jij vaak met je smartphone in de weer bent, dan kun je hetzelfde gedrag van je kind verwachten en wordt het lastiger om hem daarop aan te spreken.

Handvatten om samen met je kind aan de slag te gaan
Als het goed is, heb je na het beantwoorden van deze vragen een prima gevoel bij of je kind klaar is voor een eigen smartphone. Zo niet, dan geeft het je in ieder geval stof tot nadenken en de handvatten om samen met je kind aan de slag te gaan.

Lees ook wat je kunt doen om het iPhone-gebruik van kinderen te beperken:

Bekijk ook

Zo kun je het iPhone- en iPad-gebruik van kinderen beperken

Kinderen zijn gek op iPhones en iPads. Maar hoe voorkom je dat ze verslaafd raken? Door goede afspraken te maken over schermtijd en enkele handige iOS-functies te gebruiken! In dit artikel lees je 5 tips om het iPhone- en iPad-gebruik van kinderen te beperken en te voorkomen dat kinderen te veel gebruik maken van het scherm.