Tado warmtepompconnector

Tado Warmtepomp Connector: nu officieel en met betaald abonnement

Terug, maar nu een stuk duurder
Heb je een warmtepomp in huis, dan heeft Tado wellicht een interessant accessoire voor je. Met de Tado Warmtepompcontroller (Heat Pump Connector) kun je je warmtepomp via de Tado-app aansturen. Maar dat betekent niet dat het ook met HomeKit en Siri werkt.

Tado bracht in april 2023 al de Heat Pump Connector uit in Nederland, Duitsland en Frankrijk voor een prijs van €99,99. Het ging om een uitvoering die alleen geschikt was voor Vaillant-warmtepompen. Dat was een tijdelijke pilot, liet de fabrikant weten. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en is het tijd om de Tado Warmtepomp Connector officieel uit te brengen. Het gaat om een apparaat dat je zelf kunt aansluiten, zonder dat je een installateur nodig hebt. De Tado Warmtepomp Connector maakt het mogelijk om een bestaande warmtepomp te koppelen aan het Tado-systeem, zodat je deze via de Tado-app kunt bedienen. Om extra te besparen kun je een speciaal abonnement afsluiten.


De connector is bedoeld om je warmtepomp slim te kunnen aansturen. Dit helpt volgens de Tado met het beperken van je energiekosten en het biedt meer gemak dankzij zelf te maken schema’s. De verpakking bevat (net als tijdens de eerdere pilot) de connector zelf en een internetbridge voor aansluiting op de router. De prijs is echter wel een stuk omhoog gegaan: hij kost 300 euro. Wie meer wil weten over de eerdere pilot kan deze archiefpagina raadplegen.

Tado warmtepompconnector

Daarnaast kun je het Balance-abonnement afsluiten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van informatie over dynamische energietarieven, zodat je aan de hand hiervan de warmtepomp kunt laten in- en uitschakelen. Ook kun je zones voor verwarming en koeling regelen en een buffervat extra verwarmen als de tarieven laag zijn. Dit werkt alleen als je een energiecontract met dynamische tarieven hebt.

Tado warmtepomp connector

De Tado warmtepompcontroller is geschikt voor diverse warmtepompen, waaronder die van Vaillant, Atlantic, Saunier Duval en Fujitsu. Later zullen meer merken volgen. Na het aansluiten van de controller op de BUS-aansluiting van de warmtepomp kun je informatie uitlezen via de Tado-app en allerlei zaken bedienen.
Tado warmtepomp connector

Goed om te weten: deze Heat Pump werkt niet met HomeKit, dus daarmee is het accessoire voor Apple-gebruikers wat minder interessant. De Tado-app leidt je door de installatie: het vraagt om het model van de warmtepomp en geeft vervolgens instructies die zijn afgestemd op jouw situatie. “In een paar minuten ben je klaar!” belooft de de fabrikant. Mocht het toch niet lukken, dan kun je het product terugsturen en je geld terugkrijgen. De Heat Pump Connector wordt dus aangesloten op de warmtepomp. Die geeft de juiste instellingen voor de kamerverwarming en warmwatertemperatuur door aan de Heat Pump Connector. Pas je iets aan in de Tado-app, dan wordt dit automatisch gesynchroniseerd met de warmtepomp. De bestaande regelaar van de warmtepomp blijft aanwezig en deze kan nog steeds gebruikt worden voor handmatige bediening.

Tado Heat Pump Connector: verpakking

Raakt de Heat Pump Connector tijdelijk zijn verbinding met internet kwijt, dan zal de warmtepomp het meest recente schema aanhouden en blijven draaien. Via de handmatige warmtepompregelaar kun je in dat geval eventueel aanpassingen doen. Zodra er weer een internetverbinding is gaat het systeem over op de ingestelde schema’s. Het Balance-abonnement is nodig om te kunnen profiteren van wisselende energietarieven. Dit is het eerste jaar gratis en kost daarna 6 euro per maand of 50 euro per jaar. Tado had al een Auto-Assist-abonnement, met onder andere open raam-detectie en de mogelijkheid om geofencing te gebruiken. Dit kost €2,99 per maand of €24,99 per jaar en staat los van het nu aangekondigde Balance-abonnement.

Je kunt de Heat Pump Connector momenteel alleen via de eigen website van Tado aanschaffen. De Duitse fabrikant heeft de afgelopen jaren meerdere slimme oplossingen voor verwarmen en koelen uitgebracht. Ze zijn vooral bekend van de thermostaten en radiatorknoppen, die met HomeKit werken. Maar ze verkopen ook aansturing voor je airco. Deze maken via de Tado-bridge verbinding met internet en zijn dan via HomeKit, Amazon Alexa en Google Assistent aan te sturen. Bij dit nieuwe accessoire is de bridge al ingebouwd. Meer over het merk Tado vind je in onze round-up.

Bekijk ook

Tado: alles over deze slimme thermostaat en radiatorknoppen

Tado staat als aanbeveling in onze lijst met slimme thermostaten, omdat het de enige is die HomeKit, OpenTherm, modulerende ketels én losse radiatorknoppen ondersteunt. Maar is het iets voor jou? Dat lees je in deze gids over het assortiment van Tado. Je ontdekt hoe het samenwerkt met HomeKit om de temperatuur te regelen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 31 augustus: Nu de warmtepompconnector officieel is aangekondigd hebben we dit artikel bijgewerkt.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.