Spotify-videopodcasts in Nederland

Spotify start met videopodcasts in Nederland: dit kun je kijken

Spotify gaat nu ook in Nederland videopodcasts toevoegen. Je kunt voornamelijk kijken naar podcastmakers die tijdens de opname een videocamera laten meedraaien. Maar er zitten ook videopodcasts bij die meer als reportage zijn bedoeld.

Na de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië kunnen nu ook Nederlandse videomakers actief worden op Spotify. Bij de tien eerste shows die nu worden aangekondigd vind je onder andere De Meyade Curfs Show van BNR. Hierin gaat een jonge ondernemer op zoek naar rolmodellen die de Generatie Z inspireren. En de Universiteit van Nederland maakt korte documentaires om de verhalen meer kracht mee te geven. In de meeste gevallen gaat het echter om tafelgesprekken in de studio, waardoor een podcast opeens wat levendiger wordt: je ziet de hosts en hun gasten in de studio zitten en voelt je er meer bij betrokken.


Volgens de makers van ‘Held in eigen verhaal’ is het prettig om een gezicht bij een verhaal te hebben, omdat het daardoor persoonlijker wordt. Bij Gitaarmannen blijkt het al goed te werken: meer dan de helft van de luisteraars op Spotify kijken naar de videovariant. In deze podcast komen gitaristen langs in een muziekstudio, waar ze niet alleen geïnterviewd worden maar ook een stukje live-muziek spelen.

De formule van ‘nieuwsstudio met meedraaiende camera’ wordt ook gehanteerd bij de meeste andere shows die nu zijn aangekondigd. Het gaat om deze titels:

  • Universiteit van Nederland
  • Life Dreamers
  • Brokko met Korthom & Lotte
  • Held in eigen verhaal
  • De Online Sisterhood
  • Daniel’s Twitch Talkshow
  • De Bennies
  • Gitaarmannen, de podcast
  • GPFans
  • De Meyade Curfs Show (BNR)

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Bij De Universiteit van Nederland kijkt ongeveer een derde van de luisteraars naar de videobeelden. “We hadden laatst een aflevering over hypnose waarin we mensen in een theaterzaal probeerden te hypnotiseren, om daar vervolgens allerlei testen mee te doen. Dan merk je dat luisteraars dat toch ook wel even willen zien”, vertelt Merijn Doggen, tegenwoordig hoofdredacteur van De Universiteit van Nederland. Videobeelden maken de podcasts inderdaad persoonlijker, maar er zit wel één nadeel aan: je kunt niet kijken als je op de fiets of in de auto zit of staat te afwassen.

Spotify videopodcasts

Spotify voegt steeds meer functies toe, maar tegelijk zijn er ook functies die maar niet worden uitgerold, zoals muziek in hoge kwaliteit, ruimtelijke audio en ondersteuning voor de HomePod. Wel proberen ze de grootste speler te worden op het gebied van podcasts, onder andere door de overname van Anchor en het promoten van podcasts in de app zelf.

Spotify

Spotify is 's werelds grootste muziekstreamingdienst. Met Spotify kun je gratis of tegen betaling muziek streamen vanaf je iPhone, iPad, Mac of ander device. De gratis versie heeft reclame en laat je niet on-demand elk nummer afspelen, terwijl je met de betaalde Spotify Premium onbeperkt muziek naar keuze kunt luisteren. Er zijn op maat gemaakte afspeellijsten, je kunt gebruikmaken van Spotify Connect of AirPlay en nog veel meer. Behalve muziek vind je op Spotify ook veel populaire podcasts, zowel Nederlandse als vanuit het buitenland.

Spotify

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.