Sonos Era 300 wit

Sonos onthult Era 100 en Era 300 speakers: een nieuw tijdperk

Als het aan Sonos ligt, is er een nieuw tijdperk in muziek aangebroken. Met de komst van de compacte Era 100 en de middenklasser Era 300, die vooral sterk is op het gebied van ruimtelijke audio.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Nu officieel: Sonos Era 100 en Era 300

Eerder waren ze al uitgelekt, maar nu zijn de officiële specs dan toch echt onthuld: de Era 100 dient als vervanger van de populaire Sonos One, terwijl de Era 300 een nieuwe plek inneemt in het assortiment. Je zou misschien denken dat dit de vervanger is van de Play:3, maar Sonos ziet dat anders. Dit deze nieuwe speaker vervult een compleet andere rol, namelijk als ultieme oplossing voor Dolby Atmos. Qua uiterlijk is het ook nog eens een opvallende verschijning, want dit design zagen we nog niet eerder bij Sonos.


Beide speakers zijn ook de eerste die geheel zijn gebouwd volgens Sonos’ nieuwe milieuvriendelijke standaarden. Zo bestaan ze voor een groot deel uit gerecycled plastic, kan de verpakking bijna helemaal bij het oud papier en is het energieverbruik verder teruggeschroefd. De Era 100 ligt vanaf 28 maart voor €279,- in de winkel en voor de Era 300 zul je vanaf dezelfde datum €499,- moeten betalen. Uiteraard zullen we deze speakers weer uitgebreid gaan testen in een review, zodra ze beschikbaar zijn.

Sonos Era 100 slaapkamer

Sonos Era 100: de basis

De Sonos Era 100 wordt het nieuwe instapmodel voor mensen die voor het eerst Sonos in huis halen of een speaker nodig hebben voor een kleinere ruimte. Het is de opvolger van de Sonos One en er zijn een paar opvallende verschillen en overeenkomsten.

Allereerst wat er hetzelfde is gebleven: de kleur. Je kunt net als voorheen kiezen uit zwart en wit, de klassieke Sonos-kleuren.

Dan de verschillen:

  • Afmetingen: De Era 100 is ietsje hoger dan de Sonos One. Hij meet 182,5 x 120 x 130,5 mm en dat iets hoger dan de Sonos One, die 160 x 120 x 120 mm groot is.
  • Vorm: De bestaande speaker had een ‘squircle’-vorm (een vierkant met afgeronde hoeken), terwijl de Era 100 van de bovenkant gezien een langgerekte cirkel is.
  • Gewicht: De Sonos Era 100 weegt 2,02 kg terwijl zijn voorganger 1,85 kg op de weegschaal brengt.
  • Stereo: Er zitten nu twee tweeters in, die onder een bepaalde hoek zijn geplaatst zodat ze links en rechts kunnen onderscheiden. De Sonos One was niet stereo.
  • Aansluitingen: Er zit wifi 6, Bluetooth 5.0, AirPlay 2 en een usb-c-poort op.

Uiteraard zijn ook de audio-eigenschappen weer iets verbeterd. Je kunt de Sonos Era 100 gebruiken als achterspeakers voor je soundbar voor een surround-systeem. De speaker is voorzien van een nieuwe gebruikersinterface, met bijvoorbeeld een richel om het geluidsvolume te kunnen aanpassen. Ook zit er nu wifi 6 en Bluetooth op, zodat anderen makkelijker verbinding kunnen maken met je speaker, zonder dat je toegang hoeft te geven tot het hele systeem. En Trueplay wordt uitgebreid, waarbij je geen iPhone of iPad meer nodig hebt.

Sonos Era 100 op boekenplank

Sonos Era 300: speciaal voor ruimtelijke audio

Sonos heeft nu een aparte speaker voor ruimtelijke audio. Het gaat om de Era 300, die een bijzondere vorm heeft. Er zitten zes drivers in die het geluid in alle richtingen verspreiden. De Sonos Era 300 is ook een van de speakers die ruimtelijke audio voor Apple Music ondersteunt, een nieuwe functie. Sonos is de eerste fabrikant die dit aanbiedt. Voorheen had je er de eigen speakers van Apple voor nodig.

Bekijk ook

Sonos voegt support voor Apple Music ruimtelijke audio toe

Sonos is de eerste externe fabrikant die ruimtelijke audio gaat toevoegen aan Apple Music. Het komt beschikbaar op diverse speakers uit het Sonos-assortiment.

Sonos Era 300 wit op kastje

Je kunt de Era 300 ook combineren met een Arc of tweede generatie Beam en dan gebruiken als surround-systeem voor je home theater-opstelling. Dit is een wat dure combinatie, maar het geeft wel een geweldig geluid – zo bleek tijdens de demo die we konden bijwonen. Sonos heeft nauw samengewerkt met muzikanten en audio-experts om het geluid zo goed mogelijk te krijgen. Ook deze speaker is vanaf 28 maart verkrijgbaar; dit model is in wit en zwart verkrijgbaar en kost €499,- per stuk.

Sonos Era 300 op boekenkast

Beide speakers zijn voorzien van een usb-c-aansluiting, die je met een los verkrijgbare dongle kunt uitbreiden. Uiteraard wordt ook nu weer AirPlay 2 ondersteund, wat voor Apple-gebruikers de makkelijkste manier is om audio te streamen. Ben je Android-gebruiker, dan kun je deze Sonos-speakers nu ook als Bluetooth-speaker gebruiken dankzij de toevoeging van Bluetooth 5.0.

Sonos Era 300 met iPhone-app

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 07 maart: Nu officieel: artikel bijgewerkt met aankondiging en specs.
  • 2023 - 21 februari: Artikel bijgewerkt met foto's en andere gelekte details.
  • 2023 - 07 februari: Artikel bijgewerkt met nieuwe informatie over de Sonos Era 300 en Era 100 (voorheen Optimo-speakers).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One, Sonos Beam, Sonos Arc en de samenwerking met IKEA.

Sonos
13 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.