De Sonos One-speaker is vanaf 24 oktober in de Nederlandse en Belgische winkels verkrijgbaar voor €229. Dit is de eerste Sonos-speaker met spraakfunctie, maar helaas is die functie in Nederland nog niet te gebruiken.

Wat heb je dan wel aan deze slimme speaker en wat zijn de verschillen ten opzichte van de Play:1? Dat lees je in deze Sonos One review!

Hét cadeau van de feestdagen 2017 is een slimme speaker. Alleen zal het lastig zijn om er eentje te vinden die ook met Nederlandse spraakbesturing werkt. Apple’s HomePod zal in Nederland en België voorlopig niet verkocht worden, Google’s nieuwe speakers zijn niet in Nederland en België verkrijgbaar en bij de Amazon-speakers grijp je als Nederlandstalige gebruiker ook mis. Google vertelde ons dat ze liever wachten tot de Google Assistent Nederlands spreekt, zodat er geen misverstanden zijn bij de woordherkenning en grapjes in het Engels. Wie de speakers nu al wil proberen moet ze maar in het buitenland halen. Dat geldt voor veel producten met spraakbediening die de afgelopen tijd zijn aangekondigd.

Sonos One: de grootste vernieuwing werkt niet

Een van de weinige fabrikanten die er wel voor kiezen om een slimme speaker in Nederland uit te brengen, is Sonos. Alleen is de beste functie die erop zit geblokkeerd: de spraakherkenning met Alexa. Dat is geen bewuste keuze van Sonos, maar het heeft ermee te maken dat Amazon het in Nederland nog niet toestaat om Alexa te gebruiken.

Overigens zijn er wel manier om het toch werkend te krijgen. Zelf hebben we al een Amazon Echo Dot in de auto, die in het Engels te bedienen is en dat werkt op zich wel (al zijn er wel wat beperkingen, bijvoorbeeld bij het herkennen van Nederlandse artiestennamen). Bij een speaker draait alles om muziek dus is het wel te begrijpen dat Amazon extra voorzichtig is met gebruik van spraakherkenning. Maar omdat de Alexa-functie niet werkt blijft er eigenlijk niets anders over dan een opgeleukte Play:1, die volgens Sonos wel degelijk compleet nieuw is: “er zijn maar twee onderdelen hetzelfde, wat resulteert in een ander gewicht, ander afmetingen, ander design en de ander touch controls.”

Het bijzondere van de Sonos One is dat dit een van de eerste slimme speakers die is gemaakt door audio-experts. De speakers van Apple, Google en Amazon zijn gemaakt door computerbedrijven en zijn vooral bedoeld als ‘praatpaal’ waarmee je toevallig ook muziek kunt afspelen. Ook al legt Apple de nadruk op de audiokwaliteiten van de HomePod, ze zijn geen gerenommeerde speakerfabrikant. Bij Sonos ligt het accent precies andersom: dit moet in eerste instantie een goede speaker zijn voor muziek afspelen en dat je er ook een slimme assistent op kunt gebruiken is mooi meegenomen.

Sonos One review: nieuwe grille in dezelfde kleur

Design Sonos One

De Sonos One ziet eruit als een Play:1 met een paar aanpassingen. Qua design moet je goed kijken om het verschil te zien, vooral van een afstandje. De vorm en de afmetingen zijn vrijwel gelijk, met als belangrijkste verschil dat de grijze grille is vervangen door puur zwart of wit. Daardoor valt de speaker nog minder op. Aan de bovenkant zijn de drie knoppen vervangen door een volledig vlak aanraakgevoelig paneel, dat beter bruikbaar is dan het ‘onzichtbare’ touchpaneel op de Play:5 die we eerder hebben getest. Het aanraakgevoelige gedeelte is te herkennen aan een cirkel met een aantal symbolen en ledlampjes. Dit bevalt ons beter dan op de Play:5, waar het lastiger is om te weten waar je moet tikken.

Sonos One review: bovenkant speaker met touchpaneel

Met de Play One kun je afspelen en pauzeren, er zijn contextafhankelijke knoppen en er is een microfoonknopje voor Alexa. Witte ledjes laten zien wanneer Alexa actief is. Door op het microfoonsymbool te drukken kun je Alexa uitschakelen, zodat je zeker weet dat de speaker niet meeluistert (nou ja, alles is relatief…). Positief is dat Sonos een speciale pairing-knop heeft toegevoegd aan de achterkant, net boven de Ethernet-aansluiting.

Sonos One review: pairingknop boven de Ethernet-poort

Aan de onderkant is de aansluiting voor de stroomkabel mooi weggewerkt. Wel viel ons op dat het schroefgaatje aan de achterkant ontbreekt, waarmee je de Sonos Play:1 aan een muurbeugel kon bevestigen. Waarschijnlijk lossen fabrikanten van muurbeugels dit wel op een andere manier op.

Sonos One review: onderkant met stroomaansluiting

Installatie Sonos One

Na het aansluiten van de Sonos One regel je het instellen op je iPhone. Dat werkt nog wel eens niet zoals gepland – helemaal als je de beta-app nodig hebt om de nieuwe speaker te kunnen gebruiken. Bij het installeren van Sonos-speakers is het altijd verwarrend of je moet kiezen voor nieuw of bestaand systeem. Wordt met ‘systeem’ de nieuwe speaker of de netwerkconfiguratie bedoeld? Het blijkt het laatste te zijn, dus in dit geval is het een bestaand systeem. Je logt in met je Sonos-account, waarbij de Sonos One werd herkend onder de naam ‘Bootleg’. Deze stappen werkten vrij probleemloos.

Sonos-installatie koppelen

Je logt in met je Sonos-account en gaat daarna bezig met het koppelen, het toewijzen van een kamer en het bijwerken van de firmware.

Sonos-installatie: kamer kiezen en updaten

Daarna ga je met TruePlay de audio-instellingen van de speaker aanpassen aan de ruimte, maar gek genoeg was de Sonos-app nog niet aangepast voor ons testtoestel, een iPhone 8 Plus. We kregen in ieder geval een foutmelding dat ons toestel nog niet geschikt was. Mogelijk verbetert dat nog op het moment dat de Sonos One in de winkel ligt, op 24 oktober.

Sonos-installatie: geen Alexa en TruePlay

Een van de laatste stappen in het proces is het koppelen met de spraakdienst. In onze app verscheen spraakdienst VoiceZXZ (wat natuurlijk ‘Alexa’ had moeten zijn), maar het was niet mogelijk om deze te koppelen. Sonos meldt: ‘Niet beschikbaar in jouw land’ en rondt daarna de installatie abrupt af. Het is jammer dat Amazon accessoiremakers zoals Sonos helemaal niet de mogelijkheid biedt om Alexa in te stellen, eventueel met een vette waarschuwing dat het alleen in het Engels werkt. Nederlanders zijn gewend om regelmatig Engels spreken en er zullen best mensen zijn die het niet erg vinden om commando’s in het Engels te geven. Ik had liever gezien dat Amazon gebruikers zelf de keuze had gegeven. Om Alexa te kunnen gebruiken in landen waar het wel wordt ondersteund moet je de Alexa-app op je iPhone hebben.

Na het doorlopen van alle stappen kun je inloggen bij alle muziekdiensten waar je abonnee bent, zoals Apple Music, Spotify, Tidal en desnoods Google Play Music of Amazon Music.

Sonos One touchpaneel

Audiokwaliteit van de Sonos One

We zijn op de iCulture-redactie geen audiofreaks, maar we horen wel het verschil tussen een goede en een slechte speaker. In vergelijking met de Play:1 horen we eigenlijk geen verschil. Dat komt omdat Sonos dezelfde audio-componenten en speakers heeft gebruikt als in de Play:1. Ze moesten de interne componenten wel iets anders rangschikken, om ruimte te maken voor de zes microfoons. Dit heeft geen invloed op de geluidskwaliteit en dat is prima, want we waren al tevreden over het geluid dat uit de kleinste Play’s komt. Mensen die hi-res audio willen afspelen moeten ergens anders kijken, want dat ondersteunt de Sonos niet en dat lijkt ook niet te komen. Afgelopen maart vertelde Sonos nog dat het ‘niet op de roadmap staat’.

Met TruePlay kun je de speaker nog eens extra kalibreren voor gebruik in de gekozen ruimte. Dit doe je via de iPhone-app. Dat het op de iPhone 8 Plus nog niet werkte kan ermee te maken hebben dat we een betaversie van de Sonos-app nodig hadden om de speaker te installeren.

Sonos One Ethernet-aansluiting met pairing-knop

Voor zo’n kleine speaker produceert de Play One een indrukwekkend geluid, zonder vervorming. Je levert wel iets in kwaliteit in als je het geluid vergelijkt met de Play:5, die een beter basgeluid heeft en in z’n eentje een stereo-effect kan geven. Maar de prijs daarvan ligt dan ook een stuk hoger.

Net als bij de Play:1 kun je twee One’s met elkaar koppelen voor een stereosysteem. Helaas moet je dan wel twee nieuwe speakers aanschaffen, want je kunt niet een stereosetje vormen met een Sonos One en een al bestaande Play:1. Mogelijk gaat Sonos dit nog aanpassen via een software-update.

Verder kun je de Sonos One gebruiken als surround sound-speaker bij de tv, door deze te koppelen met een bestaande PlayBar of PlayBase.

Missing in action: Amazon Alexa op de Sonos One

Er zitten zes microfoons in de Sonos One, die in alle richtingen het geluid kunnen oppikken. Dat is ook wel nodig, want als je de muziek luid hebt staan, wil je dat de speaker nog wel jouw schreeuw om aandacht (“Alexa!”) hoort.

Momenteel kan Alexa alleen muziek afspelen van Amazon Prime Music, Pandora, iHeartRadio en TuneIn. Spotify en Apple Music worden nog niet ondersteund via de spraakfunctie en dat is jammer. Je kunt wel met spraakcommando’s de Spotify-muziek pauzeren en nummers overslaan, maar je kunt niet vragen om muziek van specifieke albums of artiesten af te spelen. Voor de kerst wil Sonos de ondersteuning van Spotify geregeld hebben. Het is vreemd dat het nu nog niet wordt ondersteund, want via de Amazon Echo Dot kunnen we al wel muziek afspelen met Spotify.

Alexa en Sonos One toch werkend krijgen in Nederland

Via een omweg kan je Alexa overigens wel werkend krijgen op je systeem. Je moet de Amazon Alexa-app installeren (via de Amerikaanse App Store), de locatieherkenning voor de Sonos-app uitschakelen en je toestel instellen op de Engelse taal. Je moet de opdrachten dan nog wel in het Engels (of in een van de andere ondersteunde talen zoals Duits) geven.

Mocht je Alexa wel werkend krijgen op je Sonos One, dan mis je nog een aantal andere functies, zoals telefoongesprekken voeren en berichten versturen. Sonos wil ze later nog wel toevoegen, maar heeft zich momenteel alleen even gefocust op muziekfuncties van Alexa.

Sonos One en Siri

Sonos heeft aangegeven dat ze open staan voor elke spraakassistent en elke muziekdienst, als deze wil meedoen. Ondersteuning voor Apple’s Siri behoort dus tot de mogelijkheden, maar het hangt van Apple af of dat gaat gebeuren. Nu de HomePod op komst is, zal Apple eerder kiezen voor exclusieve Siri-functies op de eigen speaker.

Uiteraard werkt Sonos al wel samen met Apple Music, al zul je het dan via de app moeten bedienen. Ook heeft Sonos (eindelijk!) aangekondigd dat ze AirPlay gaan ondersteunen. Daardoor wordt het volgend jaar mogelijk om via AirPlay 2 je Sonos-apparaten makkelijker te bedienen vanaf je iPhone en iPad. Dat zorgt er misschien voor dat je helemaal geen behoefte meer hebt aan een speciale Sonos-speaker met spraakbediening. Je iDevice of Apple Watch is dan de microfoon, zonder dat je naar je speaker hoeft te schreeuwen om boven de muziek uit te komen.

Sonos One of Apple HomePod?

Nu Apple ook van plan is om een slimme speaker uit te brengen, kun je je afvragen of je nu nog moet investeren in een slimme speaker van Sonos (waarvan de spraakfuncties nog helemaal niet werken), of dat je beter kunt wachten op Apple’s HomePod. Dat is een lastige keuze. De HomePod zal voorlopig niet in Nederland te koop zijn en werkt waarschijnlijk aanvankelijk ook alleen in het Engels. Wel zou de audiokwaliteit iets beter kunnen zijn dan die van de Sonos One, maar we hebben dat nog niet kunnen testen. Er is in ieder geval een behoorlijk verschil in prijs: de Sonos One kost €200, terwijl de HomePod met z’n prijs van $350 waarschijnlijk boven de €350 gaat kosten. Heb je al Sonos-speakers in huis, dan is uitbreiding met een extra Sonos One niet zo’n ingewikkelde beslissing. Hij komt altijd van pas als extra muziekspeaker. Maar tegelijk voegt het momenteel nog niet zoveel toe in vergelijking met de Play:1. Persoonlijk zou ik dan even wachten, helemaal als je Apple-gebruiker bent en liever een speaker met Siri hebt dan met Alexa. Grote kans dat Apple’s Siri namelijk eerder Nederlands spreekt dan Amazon’s Alexa.

Google heeft beloofd dat de Google Assistant volgend jaar ook op de Sonos werkt, maar daar heb je voorlopig niets aan, aangezien de Assistent ook nog geen Nederlandse spraakcommando’s verstaat.

Heb je al een bestaand Sonos-systeem en wil je daar Alexa-functies aan toevoegen, dan kun je beter je bestaande Play:5 koppelen met een Echo Dot. Je hebt dan dezelfde spraakfuncties als op de Play One, maar bent veel goedkoper uit. En die kun je met een beetje moeite wel werkend krijgen met een Engelse of Duitse Alexa.

Score

7.9

Sonos One

Sonos One

€229

Voordelen +

  • Stijlvol design, nu volledig in dezelfde kleur (geen grijze grille meer)
  • Prima geluid
  • Goede prijs/kwaliteitverhouding
  • Kwalitatief hoogwaardige materialen en constructie
  • Duidelijk touchpaneel in plaats van knoppen

Nadelen

  • Geen Alexa-functies in Nederland
  • Weinig andere vernieuwingen ten opzichte van Play:1
  • Geen hi-res audio

Conclusie Sonos One review

De Sonos One is in feite een Play:1 met een platte bovenkant en een bijpassend gekleurde grille. Alle echte verbeteringen die erin zitten zoals de microfoons en Alexa-ondersteuning, zijn in Nederland en België nog niet te gebruiken. De audiocomponenten zijn hetzelfde gebleven en deze speaker geeft dan ook dezelfde geluidskwaliteit als de Play:1. Die geluidkwaliteit is prima voor zo’n kleine speaker, maar bij de lage tonen schiet de One wel iets tekort ten opzichte van grotere en duurdere speakers zoals de Sonos Play:5. Wat de prijs/kwaliteitverhouding betreft zit je echter goed met de Sonos One.

Sonos vraagt voor deze ‘opgeleukte’ speaker dezelfde prijs als de Play:1, dus sta je op het punt om er eentje te kopen dan kun je het beste nu al kiezen voor de Sonos One. Momenteel heb je nog niet zoveel aan de extra functies, maar dat verandert als er meer diensten op te gebruiken zijn, zoals Spotify en Google Assistant. Sonos staat open voor Siri-ondersteuning, maar het ligt aan Apple of ze hieraan gaan meewerken.

De Play:1 is de bestverkochte speaker van Sonos en dat is wel te begrijpen. Je krijgt een vrij goede speaker die met software-updates steeds weer verbeterd wordt. Net als bij Apple-producten hebben ze een vrij lange levensduur, zijn ze redelijk waardevast en je kunt het systeem gemakkelijk uitbreiden tot een multi-speakersysteem in je hele huis. Daar verandert de Sonos One eigenlijk niets aan: qua mogelijkheden biedt deze speaker in ons land niets extra’s ten opzichte van de Play:1. Maar hij ziet er met z’n grille in dezelfde kleur wel iets mooier uit.

Update 23 oktober 2017: We hebben navraag gedaan over het lot van de Play:1. Dit model blijft gewoon op de markt voor dezelfde prijs, maar beschikt dus niet over de spraakfuncties. Sonos houdt dit model in het assortiment voor mensen die geen interesse hebben in een speaker met spraakbediening. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je de speaker in een 5.1 opstelling wilt gebruiken. Over eventuele toekomstige prijsverlagingen kan Sonos nog niets zeggen.

Sonos Play One kopen

De Sonos Play One is verkrijgbaar bij alle gangbare winkels waar je Sonos-producten vindt. Je betaalt momenteel de adviesprijs van €229. Omdat dit model nog maar net op de markt is kun je nog eigenlijk geen leuke deals vinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorie Accessoires
Onderwerpen alexa, amazon, sonos, speaker, spraak
Device HomePod

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. Hier vind je alle belangrijke artikelen over Sonos.

Sonos