Siri in iOS 13.

Deze 9 Siri-verbeteringen in iOS 13 maken de assistent slimmer en beter

Siri heeft er ook in iOS 13 en iPadOS 13 weer een aantal nieuwe functies bijgekregen. Zo kan je met Siri radiostations starten, werkt de assistent met meer apps en is hij een stuk slimmer geworden. Deze 9 verbeteringen kun je nu al proberen óf komen er binnenkort aan. Want Apple heeft nog een paar nieuwe functies achtergehouden.

Siri verbeteringen in iOS 13

Hoewel Apple tijdens de WWDC 2019-presentatie niet heel uitgebreid stilgestaan heeft bij de vernieuwingen van Siri, is er toch een aantal verbeteringen die de moeite waard zijn. Deze verbeteringen van Siri in iOS 13 en iPadOS 13 vind je op de iPhone en iPad, maar ook op de HomePod en bijvoorbeeld in CarPlay. Als bonus krijgt zelfs Siri op de Apple Watch een aantal verbeteringen. De meeste functies in dit lijstje zijn al beschikbaar, maar er zijn ook een aantal die zijn uitgesteld.


#1 Slimmer in meer apps
Siri is niet alleen de assistent waar je dingen aan kan vragen, want hij geeft ook handige suggesties. Dit is onderdeel van de proactieve Siri. In iOS 13 en iPadOS 13 geeft Siri ook suggesties in meer standaardapps, waaronder de Podcasts-app en in Apple Kaarten. Siri herkent ook herinneringen die je in berichten uitwisselt en gebeurtenissen in apps van derden. Denk bijvoorbeeld aan een agenda-afspraak die je maakt in WhatsApp, waarna Siri deze automatisch aan je agenda toe kan voegen.

#2 Radiozenders opvragen
Siri werkt vanaf dit najaar samen met meer dan 100.000 radiostations wereldwijd. Dankzij de samenwerking met onder andere TuneIn, kun je straks via Siri je favoriete radiostation opvragen via je iPhone, CarPlay of bijvoorbeeld je HomePod.

Bekijk ook

Radiozenders afspelen via Siri en de Muziek-app: zo doe je dat

Met behulp van Siri kun je met je stem een radiostation luisteren. Je hoeft alleen maar aan Siri te vragen om je favoriete radiozender te starten. Dit werkt met zowel Nederlandse als internationale radiozenders.

Siri iOS 13 radiostations.

#3 Verbeterde stem
Eén van de verbeteringen die Apple op het podium liet horen, was de verbeterde stem voor de Engelstalige Siri. Apple maakt gebruik van neural text to speach (TTS), waardoor de stem een stuk beter klinkt. Normaal gesproken nam Apple kleine delen van woorden los op, die bij het uitspreken van zinnen achter elkaar gezet worden. Daarom is de intonatie soms wat gek.

In iOS 13 moet daar verandering in komen. Apple gaf als voorbeeld de Engelse stem, die je hieronder kunt beluisteren.

#4 Ondersteuning voor meer apps
Vanaf iOS 13 ondersteunt SiriKit, de tool voor ontwikkelaars om apps direct samen te laten werken met Siri, ook audio-apps. Dat betekent dat je Siri kan gebruiken met andere streamingdiensten dan alleen Apple Music. Zo kun je in theorie Spotify met Siri gebruiken, door te vragen om een bepaalde artiest af te spelen op Spotify. Apple geeft ontwikkelaars deze mogelijkheid en het is nu dus aan hen om dit in te bouwen. Inmiddels is Spotify met Siri begonnen te testen, dus het komt er wel aan.

Bekijk ook

Spotify test Siri-ondersteuning in iOS 13

Spotify heeft het plan opgevat om Siri-ondersteuning te gaan aanbieden op de iPhone en iPad. In de nieuwste beta van de app werkt het nu voor iedereen. Eerder kregen we op de iCulture-redactie al meldingen dat het bij sommige betatesters werkte.

Daarnaast kunnen ook navigatie-apps samenwerken met Siri. Hierdoor kan je bijvoorbeeld Waze en Google Maps in CarPlay gebruiken om te navigeren naar je bestemming.

#5 Berichten voorlezen (uitgesteld)
Tijdens het dragen van AirPods kan Siri straks ook je berichten automatisch voorlezen. Dit komt vooral van pas tijdens het sporten, zodat je bij een nieuw binnenkomend berichtje meteen hoort wat erin staat. Je kan op die manier ook snel antwoorden door meteen je reactie uit te spreken. Dit werkt met de AirPods en de PowerBeats Pro en het voordeel is ook dat het werkt met alle berichten-apps die SiriKit ondersteunen, waaronder dus ook WhatsApp en Telegram. Deze functie is nog niet beschikbaar in iOS 13.1 maar volgt later.

Bekijk ook

Zo leest Siri nieuwe berichten en meer voor via je AirPods of Beats-apparaat

Siri kan berichten voorlezen op je AirPods, zodat je bij binnenkomende meldingen meteen weet wat iemand gestuurd heeft. Je kan er ook supersnel op antwoorden. Zo werken de berichtaankondigingen met de AirPods.

#6 Verbeteringen voor CarPlay
In iOS 13 heeft Siri in CarPlay een aantal fijne verbeteringen gekregen. Zoals eerder gezegd werkt de assistent met externe navigatie-apps, maar Siri toont in CarPlay ook nieuwe suggesties, bijvoorbeeld voor je volgende agenda-afspraak. Bovendien neemt Siri niet meer het hele beeldscherm in beslag, zodat je ook tijdens het gebruik van de assistent nog gewoon naar je navigatie kan kijken.

Bekijk ook

Vier manieren waarop Siri in CarPlay handiger wordt

Siri is een belangrijke manier om CarPlay te bedienen en in iOS 13 wordt dit een stuk prettiger in het gebruik. Op deze vier manieren wordt Siri in CarPlay een stuk handiger.

#7 Opdrachten-app ingebouwd
De Opdrachten-app en Siri Shortcuts worden slimmer en handiger. Allereerst is de app nu standaard ingebouwd en zijn de opdrachten die je uit externe apps gemaakt hebt verplaatst. In plaats van in de instellingen staan ze nu in de Opdrachten-app, zodat je je eigengemaakte shortcuts en die van apps bij elkaar hebt staan.

Ook nieuw is Automatisering-tabblad, waar je zowel nieuwe persoonlijke automatiseringen als die in HomeKit kan maken. Met de persoonlijke automatiseringen kun je bijvoorbeeld taken uit de Opdrachten-app automatisch laten afspelen zodra je wekker wordt uitgezet. Een ander handig voorbeeld is dat je bijvoorbeeld automatisch muziek af kan spelen als je verbinding maakt met je AirPods.

HomeKit automatiseringen in Woning met Shortcuts.

#8 Meerdere stemmen op de HomePod (uitgesteld)
Siri op de HomePod kan nu nog maar één persoon herkennen, maar in iOS 13 komt daar eindelijk verandering in. Siri hoort dan wie er spreekt, zodat de assistent berichten voor kan lezen van zijn of haar account. Nu is het nog zo dat Siri voor persoonlijke verzoeken met de agenda, telefoon en berichten kijkt naar het account van de eigenaar. In iOS 13 geldt dat voor ieder familielid. Voorlopig werkt dit nog alleen in het Engels. Er is op het moment van schrijven nog géén iOS 13-update uitgebracht voor de HomePod, dus je kunt dit ook nog niet gebruiken.

Lees ook ons artikel met HomePod-functies in iOS 13.

#9 Shazam op de Apple Watch
Al sinds een paar jaar kun je Siri met Shazam gebruiken om nummers te herkennen. Dit werkt op de iPhone en iPad en vanaf watchOS 6 ook op de Apple Watch. Dat betekent dus dat je simpelweg aan Siri op de Apple Watch kan vragen welk nummer er afgespeeld wordt, waarna de assistent het nummer op gaat zoeken. Je hoeft dan dus niet meer je iPhone uit je zak te halen om nummers te herkennen.

Siri en Shazam op Apple Watch.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 01 oktober: Dit artikel is aangepast en opnieuw gepubliceerd omdat de meeste functies nu te gebruiken zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.