Siri in iOS 13.

Deze 9 Siri-verbeteringen in iOS 13 maken de assistent slimmer en beter

Siri krijgt er ook in iOS 13 en iPadOS 13 weer een aantal nieuwe functies bij. Zo kan je met Siri radiostations starten, werkt de assistent met meer apps en is hij een stuk slimmer geworden.

Siri verbeteringen in iOS 13

Hoewel Apple tijdens de WWDC 2019-presentatie niet heel uitgebreid stilgestaan heeft bij de vernieuwingen van Siri, is er toch een aantal verbeteringen die de moeite waard zijn. Deze verbeteringen van Siri in iOS 13 en iPadOS 13 vind je op de iPhone en iPad, maar ook op de HomePod en bijvoorbeeld in CarPlay. Als bonus krijgt zelfs Siri op de Apple Watch een aantal verbeteringen.


#1 Slimmer in meer apps
Siri is niet alleen de assistent waar je dingen aan kan vragen, want hij geeft ook handige suggesties. Dit is onderdeel van de proactieve Siri. In iOS 13 en iPadOS 13 geeft Siri ook suggesties in meer standaardapps, waaronder de Podcasts-app en in Apple Kaarten. Siri herkent ook herinneringen die je in berichten uitwisselt en gebeurtenissen in apps van derden. Denk bijvoorbeeld aan een agenda-afspraak die je maakt in WhatsApp, waarna Siri deze automatisch aan je agenda toe kan voegen.

#2 Radiozenders opvragen
Apple maakte bekend dat Siri vanaf het najaar ook samenwerkt met meer dan 100.000 radiostations wereldwijd. Dankzij de samenwerking met onder andere TuneIn, kun je straks via Siri je favoriete radiostation opvragen via je iPhone, CarPlay of bijvoorbeeld je HomePod. In onze test werkte dit helaas nog niet met Nederlandse radiostations, maar Apple beloofde wereldwijde ondersteuning.

Siri iOS 13 radiostations.

#3 Verbeterde stem
Eén van de verbeteringen die Apple op het podium liet horen, was de verbeterde stem. Apple maakt gebruik van neural text to speach (TTS), waardoor de stem een stuk beter klinkt. Normaal gesproken nam Apple kleine delen van woorden los op, die bij het uitspreken van zinnen achter elkaar gezet worden. Daarom is de intonatie soms wat gek, maar in iOS 13 moet daar verandering in komen. Apple gaf als voorbeeld de Engelse variant en het is nog wat onduidelijk hoe dit met de Nederlandse stem zit. Wij hebben in onze testen nog geen verschil gemerkt, dus het is nog afwachten hoe dit uiteindelijk uitpakt voor Nederlandse gebruikers. Beluister de nieuwe Engelse stem hieronder.

#4 Ondersteuning voor meer apps
Vanaf iOS 13 ondersteunt SiriKit, de tool voor ontwikkelaars om apps direct samen te laten werken met Siri, ook audio-apps. Dat betekent dat je Siri kan gebruiken met andere streamingdiensten dan alleen Apple Music. Zo kun je in theorie Spotify met Siri gebruiken, door te vragen om een bepaalde artiest af te spelen op Spotify. Apple geeft ontwikkelaars deze mogelijkheid en het is nu dus aan hen om dit in te bouwen. Of Spotify dat ook gaat doen is nog de vraag.

Daarnaast verklapte Apple dat ook navigatie-apps samen kunnen werken met Siri. Hierdoor kan je bijvoorbeeld Waze en Google Maps in CarPlay gebruiken om te navigeren naar je bestemming. Welke apps mee gaan doen, is net als bij de audio-apps nog maar de vraag.

#5 Berichten voorlezen
Tijdens het dragen van AirPods kan Siri straks ook je berichten automatisch voorlezen. Dit komt vooral pas tijdens het sporten, zodat je bij een nieuw binnenkomend berichtje meteen hoort wat erin staat. Je kan op die manier ook snel antwoorden door meteen je reactie uit te spreken. Dit werkt met de AirPods en de PowerBeats Pro en het voordeel is ook dat het werkt met alle berichten-apps die SiriKit ondersteunen, waaronder dus ook WhatsApp en Telegram.

#6 Verbeteringen voor CarPlay
In iOS 13 krijgt Siri in CarPlay een aantal fijne verbeteringen. Zoals eerder gezegd werkt de assistent dan met externe navigatie-apps, maar Siri toont in CarPlay ook nieuwe suggesties, bijvoorbeeld voor je volgende agenda-afspraak. Bovendien neemt Siri niet meer het hele beeldscherm in beslag, zodat je ook tijdens het gebruik van de assistent nog gewoon naar je navigatie kan kijken.

#7 Opdrachten-app ingebouwd
De Opdrachten-app en Siri Shortcuts worden slimmer en handiger. Allereerst is de app nu standaard ingebouwd en zijn de opdrachten die je uit externe apps gemaakt hebt verplaatst. In plaats van in de instellingen staan ze nu in de Opdrachten-app, zodat je je eigengemaakte shortcuts en die van apps bij elkaar hebt staan. Ook nieuw is Automatisering-tabblad, waar je zowel nieuwe persoonlijke automatiseringen als die in HomeKit kan maken. Met de persoonlijke automatiseringen kun je bijvoorbeeld taken uit de Opdrachten-app automatisch laten afspelen zodra je wekker wordt uitgezet. Een ander handig voorbeeld is dat je bijvoorbeeld automatisch muziek af kan spelen als je verbinding maakt met je AirPods.

HomeKit automatiseringen in Woning met Shortcuts.

#8 Meerdere stemmen op de HomePod
Siri op de HomePod kan nu nog maar één persoon herkennen, maar in iOS 13 komt daar eindelijk verandering in. Siri hoort dan wie er spreekt, zodat de assistent berichten voor kan lezen van zijn of haar account. Nu is het nog zo dat Siri voor persoonlijke verzoeken met de agenda, telefoon en berichten kijkt naar het account van de eigenaar, maar in iOS 13 geldt dat voor ieder familielid. Voorlopig werkt dit nog alleen in het Engels, maar het geeft hoop voor de toekomst mocht de HomePod naar Nederland komen.

Lees ook ons artikel met HomePod-functies in iOS 13.

#9 Shazam op de Apple Watch
Al sinds een paar jaar kun je Siri met Shazam gebruiken om nummers te herkennen. Dit werkt op de iPhone en iPad en vanaf watchOS 6 ook op de Apple Watch. Dat betekent dus dat je simpelweg aan Siri op de Apple Watch kan vragen welk nummer er afgespeeld wordt, waarna de assistent het nummer op gaat zoeken. Je hoeft dan dus niet meer je iPhone uit je zak te halen om nummers te herkennen.

Siri en Shazam op Apple Watch.

Meer over iOS 13
iOS 13 is de eerstvolgende grote update voor de iPhone. Wil je meer weten over de vernieuwingen in iOS 13, bekijk dan ons artikel met de beste nieuwe functies in iOS 13. Voor nog meer handige vernieuwingen lees je ons overzicht met iOS 13 ontdekkingen. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 13, dan vind je in ons artikel het antwoord. De releasedatum van iOS 13 is gepland voor september 2019.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juni 2019, 18:30
Categorie Uncategorized
Onderwerpen ios 13, iPadOS 13, siri
Software iOS 13

iOS 13

iOS 13 is de nieuwste software-update voor de iPhone, die in september 2019 verschijnt. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer.

iOS 13

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.