Opgelost: Siri weet weer hoe oud je bent

Er zat een foutje in de manier waarop Siri leeftijden berekent. Hierdoor dacht Siri vaak dat je een jaar ouder bent dan je echte leeftijd. Het is niet de eerste keer dat Siri de mist in gaat.

Update 2 februari 2022: Apple heeft het probleem met Siri en verjaardagen opgelost. Als je nu aan Siri vraagt hoe oud je bent of hoe oud iemand van je contacten is, wordt niet meer alleen gekeken naar je geboortejaar maar ook of je verjaardag dit jaar al geweest is of niet. Siri geeft als antwoord daardoor weer de juiste leeftijd. Het is niet nodig om hiervoor een update te installeren: Apple heeft het probleem via de server opgelost.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 28 januari

Siri berekent leeftijden verkeerd

Hoewel je vast je eigen leeftijd wel weet, berekent Siri ook voor je contactpersonen niet goed hoe oud ze zijn. De fout zit ‘m in het feit dat er niet wordt meegerekend wannéér je jarig bent. Als je dit jaar 30 wordt, maar dat nu nog niet bent, zal Siri alsnog berekenen dat je nu al 30 jaar oud bent.

Wil je van een contactpersoon weten hoe oud ze zijn, dan kun je eerst aan Siri vragen: “Wanneer ben ik jarig?” of “Wanneer is Pieter jarig?” en je krijgt een correct antwoord. Zo weet je in ieder geval of de verjaardag al is gepasseerd dit jaar. Daarna kun je eventueel nog vragen “Hoe oud ben ik?” et cetera.

Siri berekent leeftijd verkeerd

Het is aannemelijk dat deze fout op afstand kan worden opgelost door Apple. Je hoeft vermoedelijk dus niet te wachten op een software-update. Er is geen omweg, behalve je verjaardag aanpassen naar een datum die dit jaar al verstreken is. Slordig is deze fout wel, want dit is ook zeker niet de eerste keer dat Siri de mist in gaat met vrij eenvoudige verzoeken.

Het is bijvoorbeeld meerdere keren voorgekomen dat Siri aankondigingen of event-data verklapt. Zo werd bekend dat Siri ook naar de Mac zou komen. Ook werd al vroegtijdig bekend dat Siri Japans spreekt. Ook op het gebied van verjaardagen ging het niet altijd best, want Siri zei jaren terug ook weleens verkeerd wanneer een verjaardag zou plaatsvinden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 02 februari: Het probleem is via de server opgelost.

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 februari 2022 om 8:51
Onderwerp
Categorie
iOS en iPadOS

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.