iPhone XR kleuren op stapel.

Gerucht: ‘Apple’s iPhone SE 4 blijkt prototype voor 5G-modem, release onzeker’

Wel of geen iPhone SE 4: dat is nog altijd de vraag. Eerder beweerde een bekende Apple-analist dat Apple toch plannen zou hebben voor een iPhone SE 4, maar nu zegt hij dat dit berust op een misverstand. Het gaat hier slechts om een prototype, maar die is niet bedoeld voor massaproductie.

Update 13 april 2023: Komt er nu wel of geen iPhone SE 4? Nadat de Apple-analist Ming-Chi Kuo afgelopen december en januari zei dat de iPhone SE 4 geschrapt is, beweerde hij in februari dat Apple toch plannen zou hebben voor een nieuwe generatie iPhone SE. Maar nu moet hij deze bewering toch weer corrigeren. Uit zijn laatste onderzoeken blijkt dat dit model waar hij in februari over sprak, slechts een testtoestel is om de aankomende 5G-modem van Apple op te testen. Het zou dus niet gaan om een iPhone SE die bedoeld is voor massaproductie, laat staan voor verkoop. De planning van de massaprodructie van deze 5G-modem is afhankelijk van de resultaten van dit prototype, maar als alles goed gaat zou het op z’n vroegst in 2025 kunnen starten.


De toekomst van de iPhone SE 4 is daardoor nog steeds onzeker. Er zijn de afgelopen tijd wat geruchten geweest over een nieuw model. Een bron zei dat het toestel gebaseerd zou zijn op de iPhone XR uit 2018, maar of dat nog gaat gebeuren is nog maar de vraag. Overigens was er deze week ook een analist die zei dat de iPhone SE 4 in 2025 zou verschijnen, maar het gaat hier waarschijnlijk om hetzelfde prototype voor Apple’s 5G-modem als waar Ming-Chi Kuo nu over rapporteert.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Update 27 februari 2023: Volgens de analist komt Apple toch met een iPhone SE 4, gebaseerd op het ontwerp van de iPhone 14. Het zou gaan om een model OLED-scherm en eigen 5G-modem van Apple.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple onderhandelt over prijs OLED-scherm voor iPhone SE 4'

Apple is volgens geruchten aan het onderhandelen over de schermen van de iPhone SE 4. De vierde generatie krijgt een 6,1-inch OLED-scherm.

Update 6 januari 2022: Ming-Chi Kuo is terug met een nieuwe voorspelling. Eerder beweerde hij al dat Apple de productie van de iPhone SE 4 zou hebben uitgesteld of geschrapt. Inmiddels is hij zekerder van zijn zaak dat het toestel niet doorgaat en noemt ook een reden. In een blogposting op Medium zegt Kuo dat Apple de eerste in eigen huis ontwikkelde 5G-chip in de iPhone SE wilde gebruiken, maar dat gaat nu niet door omdat het toestel is geannuleerd. Apple zal in 2024 waarschijnlijk Qualcomm 5G-chips blijven gebruiken, ook voor de iPhone 16-modellen.

Omdat Apple vreesde dat de performance van de eigen 5G-chips tegenviel in vergelijking met Qualcomm, zou deze chip eerst in de goedkopere iPhone SE 4 worden gebruikt. Op basis van de ervaringen wilde Apple beslissen of de 5G-chip ook in de iPhone 16 zou worden gebruikt. Nu er geen iPhone SE 4 komt, zou Apple liever bij Qualcomm blijven hangen, zegt Kuo. De huidige iPhone SE uit 2022 is voorzien van een Qualcomm’s Snapdragon X57 modem voor 5G, terwijl de aanstaande iPhone 15-modellen waarschijnlijk de Snapdragon X70 krijgen. Een jaar later is het de beurt aan de X75 voor de iPhone 16.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 21 december 2022.

Apple heeft er inmiddels drie generaties van de iPhone SE opzitten, waarbij de iPhone SE 2022 de meest recente versie is. Er zijn de afgelopen tijd al eens wat geruchten geweest over de iPhone SE 4, die in 2024 uit zou moeten komen. De geruchten gingen voornamelijk over het scherm van de iPhone SE 4, waaruit bleek dat Apple nog twijfelt over het formaat en de te gebruiken schermtechniek. Maar die twijfel is misschien helemaal niet nodig, als Apple beslist om de productie van een nieuwe iPhone SE 4 op de lange baan te schuiven of helemaal te annuleren.

‘iPhone SE 4 komt er toch niet’

De informatie is afkomstig van Ming-Chi Kuo, een bekende Apple-analist die vaak goed op de hoogte is van Apple’s plannen. In een reeks tweets zegt hij dat het erop lijkt dat Apple waarschijnlijk de plannen voor massaproductie van de iPhone SE 4 uitstelt of helemaal annuleert. De reden hiervoor zou vooral te maken hebben met de tegenvallende verkopen van recente betaalbare en middenklasse iPhones, zoals de huidige iPhone SE 3, de iPhone 13 mini en de iPhone 14 Plus.

iPhone SE 2022 kleuren
De huidige iPhone SE 2022

Iets anders dat meespeelt bij de overweging, is volgens de analist de kosten die het mogelijke nieuwe scherm met zich meebrengt. Apple zou voor de iPhone SE 4 kiezen voor een groter schermvullend design vergelijkbaar met de iPhone XR, maar dit levert wel hogere productiekosten en dus een hogere verkoopprijs op. Dat zou voor Apple een reden kunnen zijn om te heroverwegen hoe de iPhone SE 4 eruit gaat zien en te bekijken of het de investering wel waard is. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat de iPhone SE 4 er (voorlopig) niet komt.

Maar het schrappen van de iPhone SE 4 heeft voor Apple ook voordelen. Volgens de analist staan bedrijven als Apple voor grote uitdagingen in 2023, vanwege de economische recessie. Door de ontwikkeling en daarmee de uitgaves van een minder populair product te schrappen, heeft Apple meer ruimte om andere financiële tegenvallers op te vangen. Al met al ziet de toekomst voor een eventuele iPhone SE 4 er niet bepaald rooskleurig uit, al gaat het hier nog steeds om geruchten.

Bekijk ook

Scherm iPhone SE 4: Apple twijfelt nog (en dit zijn de opties)

Apple is er nog niet over uit welk scherm in de iPhone SE 4 gebruikt gaat worden. Apple zou nog niet definitief besloten hebben of het een 6,1- of 5,7-inch display krijgt en of er OLED of LCD gebruikt gaat worden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 13 april: Artikel bijgewerkt dat er vermoedelijk toch geen iPhone SE 4 komt.

Actuele iPhone SE deals

iPhone SE

De iPhone SE is de voordeligste iPhone in het assortiment van Apple. Dankzij het traditionele design met thuisknop is dit een geliefd model voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en snelle iPhone. De nieuwste versie is de iPhone SE 2022. In totaal zijn er drie generaties van de iPhone SE verschenen en in 2024 verwachten we weer een nieuw model.

iPhone SE

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.