Opinie: Apple, het is tijd voor een doorbraak in batterijen

Ieder jaar worden de nieuwe iPhones beter, sneller en geavanceerder. Met nieuwe functies en schermtechnieken maakt Apple telkens weer indruk, maar op het gebied van batterij staat de ontwikkeling al jaren stil. Daar moet nu eens verandering in komen.

Na bijna elke nieuwe iOS-update krijgen we van lezers veel klachten over de batterijprestaties. Soms ligt het aan de iPhone-batterij zelf die simpelweg versleten is, maar het kan ook komen door een bug in een iOS-versie zoals bij iOS 11.4 het geval leek. Met updates zoals iOS 12, probeert Apple de batterijduur van apparaten al jarenlang te optimaliseren, maar dit blijft meestal gelijk in ruil voor nieuwe functies. Terwijl we steeds meer met onze iPhone doen, zijn er op het gebied van batterij maar nauwelijks sprongen gemaakt. Het wordt daarom tijd dat Apple met een doorbraak komt op het gebied van iPhone-accu’s, zodat je iPhone écht langer mee gaat.

De 2018 iPhones komen al bijna in zicht. Apple zal ongetwijfeld benadrukken hoeveel sneller de nieuwe iPhones zijn ten opzichte van de vorige modellen, mede door de komst van de nieuwe A12-chip. Apple doet dit al jaren bij de aankondigingen van nieuwe producten, zo ook bij de onlangs verschenen nieuwe MacBook Pro. Er is vooral aandacht voor betere prestaties, terwijl over batterijduur nauwelijks gesproken wordt. Het is te prijzen dat Apple ervoor zorgt dat de batterijduur bij krachtigere producten met nieuwe functies niet korter wordt, maar zitten we op die hogere snelheid en betere prestaties nog wel te wachten? Wat mij betreft focust Apple zich nu juist op een betere batterijduur.

iPhone batterijvervanging

Batterijduur op de korte termijn
Momenteel gebruik ik een iPhone 8. De batterij gaat doorgaans een dag mee en aangezien ik toch ‘s avonds mijn toestel oplaad, maakt het voor mij weinig uit of hij aan het eind van de dag nou op 10% of op 30% staat. Toch zou het een uitkomst zijn als je niet meer elke dag je iPhone hóeft op te laden. Dat gemak ken ik van de Apple Watch, die ik in de begindagen echt niet elke nacht aan de lader hoefde te leggen. Ik kon makkelijk twee dagen met de batterij doen. Het liefst doe ik dat ook met mijn iPhone.

Als ik dat met een iPhone ook wil, kom je al gauw uit bij een Plus-model of een iPhone X. Zeker in deze vakantieperiode is het handig als je batterij net even wat langer mee gaat, omdat je vaak op pad bent en dan meer dingen opzoekt, een muziekje luistert of aan het strand een spelletje speelt. Bovendien willen we allemaal steeds meer met onze iPhone doen, zoals betalen in winkels en reizen via het openbaar vervoer. Hoe meer we met onze iPhone kunnen doen, hoe meer we hem ook gaan gebruiken. Waar ik mijn iPhone jaren geleden vooral gebruikte voor het versturen van berichten en het checken van mijn favoriete apps, gebruik ik hem nu ook om bijvoorbeeld mee te shoppen in de Albert Heijn. Overal waar je komt of gaat heb je tegenwoordig je smartphone nodig, veel meer dan bijvoorbeeld vier jaar geleden. Toch is de batterij in die vier jaar niet veel beter geworden.

Batterijduur op de lange termijn
Kenmerkend voor batterijen is dat deze op den duur slijtage vertonen. Een batterij gaat na een bepaald aantal oplaadcycli minder lang mee. Als ik kijk naar de batterij van mijn iPhone 8, heeft hij na driekwart jaar nog 92% van zijn capaciteit over. Dat betekent dus dat hij na een jaar nog ongeveer 90% overhoudt en dus al 10% van zijn originele capaciteit verloren heeft. Een lagere capaciteit betekent ook een kortere batterijduur. Als je je iPhone twee jaar of langer wil gebruiken, zal dit alleen maar verder dalen, met als gevolg dat je op een gegeven moment het einde van de dag niet meer haalt en je gebonden bent aan powerbanks en stopcontacten. Erg onhandig dus, zeker omdat je alsmaar meer met je iPhone gaat doen. De slechte batterijduur zal voor de meeste mensen nu ook de reden zijn om een nieuwe iPhone te kopen. Eigenlijk best zonde, omdat veel andere functies van het toestel vaak nog prima voldoen.

Bekijk ook

Apple batterijen: alles wat je moet weten over de accu's in je Apple-producten

Apple gebruikt batterijen in heel veel producten: in elke iPhone, iPad, Apple Watch en MacBook vind je een lithium-ionbatterij. Ook in accessoires zoals de AirPods en Apple Pencil zit een oplaadbare batterij. Waarom lithium-ion? Hoe haal je het maximale uit je batterij, hoe zit het met recycling en wat moet je doen als je je iPhone-batterij wil vervangen? Je leest het allemaal in deze uitleg.

Dat de ontwikkelingen tussen de prestaties van het toestel zelf en de batterijen scheef lopen, bleek eerder dit jaar wel. Je iPhone wordt trager als je batterij een bepaald niveau bereikt heeft. Om te voorkomen dat je toestel spontaan afsluit, schroeft Apple de prestaties naar beneden. De lagere kwaliteit van de batterij kan de prestaties van de iPhone dus niet aan, waardoor je twee dingen kan doen: de batterij of iPhone vervangen of door gaan met mindere prestaties. De eerste optie is sinds Apple’s batterijprogramma best de moeite waard, maar dat houdt rond het einde van dit jaar weer op. De tweede optie is niet waar je ooit een iPhone voor gekocht hebt.

Prestaties boven batterijduur?
Bij de iPhone zijn we inmiddels aanbeland op het punt dat de snelheid- en prestatieverbeteringen minder zichtbaar zijn. De iPhone X en iPhone 8 zijn zonder twijfel razendsnel, maar is dit verschil in het dagelijks gebruik écht merkbaar groter dan bij de iPhone 7? Als je van een iPhone 6 komt en voor het eerst een iPhone X opstart, zul je inderdaad het grote verschil meteen zien. Maar als je kijkt naar de modellen van opeenvolgende jaren, is het verschil de laatste twee jaar minder groot geworden. Dat is wat mij betreft ook helemaal niet erg, want de iPhone is qua prestaties nu al één van de snelste smartphone die er is. Ik heb dan ook geen behoefte aan een nóg snellere smartphone. Waar ik wél behoefte aan heb, is een batterij die langer mee gaat, zowel op korte als lange termijn.

iPhone-batterij

Het zou Apple sieren als blijkt dat ze bij de aankondiging van de 2018 iPhones nog een grote verrassing hebben en met nieuwe technieken de batterijduur aanzienlijk hebben weten te verlengen (zowel op korte als op lange termijn), maar ik vrees dat dat ijdele hoop is. Hopelijk weet Apple de komende jaren wél enorme sprongen te maken op het gebied van iPhone-batterij.

Hoe sta jij hierin? Ben jij tevreden over de batterijduur of vind jij ook dat het tijd wordt dat Apple de accu eens flink aanpakt? Laat het weten in de reacties.

Bekijk ook

30 tips om je iPhone-batterijduur te verlengen

Met deze 30 tips gaat de batterij van je iPhone en iPad langer mee. Allerlei batterijbesparende tips waar je misschien nog nooit aan had gedacht - van pushberichten uitschakelen tot netwerkinstellingen herstellen.

Reacties: 29 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.