iPhone camera

Apple bedenkt nieuwe iPhone-cameratechnologie voor externe lenzen

Een Apple-patent wijst op een interessante nieuwe cameratechnologie die we wellicht ooit terug zullen zien in iPhones. Waar de camera van een iPhone gebonden is aan de lens die in de telefoon zit, lijkt de fabrikant van plan te zijn daar verandering in te brengen.

De camera’s van smartphones zijn de afgelopen jaren drastisch verbeterd. Maar er is altijd ruimte voor nog meer verbetering, iets dat Apple lijkt in te zien. De komst van diverse externe cameralenzen voor je iPhone, is een trend waar Apple op in moet – en gaat – spelen.


Camerakwaliteit iPhone verbeteren
Er zijn meerdere add-on cameralenzen voor je iPhone te koop. Denk aan de Ollocip of de Moment. Beide vergroten de mogelijkheden van je iPhone-camera. Zo krijg je de beschikking over een fisheye-lens, of een macro-optie. Dat soort lenzen brengen echter meer dan alleen leuke nieuwe mogelijkheden met zich mee. Over het algemeen gaat de kwaliteit van de foto’s er namelijk enigszins op achteruit.

Dat is jammer, want de iPhone staat bekend om zijn goede camera’s. En dus zoekt Apple volgens zakenblad Forbes naar een oplossing hiervoor. Een nieuw patent laat een radicaal nieuw ontworpen camerasysteem. Het gaat om een “kleinschalig camerasysteem voor mobiele apparaten dat kan detecteren wanneer er een externe lens gebruikt wordt, en automatisch aanpassingen en correcties kan doorvoeren zodat factoren die invloed hebben op de fotokwaliteit weggenomen worden.”

Echte innovatie
De iPhone kan op twee manieren vaststellen of er een externe lens aangehaakt wordt. Enerzijds via speciaal daarvoor ontworpen sensoren, maar anderzijds door softwarematig te scannen naar bepaalde kenmerken die erop wijzen dat je een externe lens gebruikt. De echte innovatie zit in een andere hoek, namelijk de manier waarop de beeldkwaliteit vervolgens verbeterd wordt.

Apple heeft namelijk een systeem ontwikkeld dat intern de positie van de cameralens van een iPhone verandert. Daardoor wordt de lens zo gepositioneerd ten opzichte van de externe lens, dat deze optimaal benut kan worden. Op die manier zorgt Apple ervoor dat de kwaliteit van de gemaakte foto’s zo hoog mogelijk blijft. Tegelijk zijn er ook nog wat softwarematige verbeteringen die helpen bij de verwerking van de foto’s.

Externe lenzen van Apple?
Natuurlijk hoeft het niet zo te zijn dat Apple deze technologie op korte termijn in de iPhone stopt. Ook zegt het patent nog niet zoveel over de daadwerkelijke plannen van Apple. Wellicht dat het bedrijf op termijn zelfontwikkelde externe lenzen maakt, die dan als losse accessoires verkocht worden. Of Apple doet dat niet en brengt deze verbetering uit voor gecertificeerde externe lenzen.

Het volledige patent kan je hier bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juli 2018, 13:57
Bron Bron Forbes
Categorie Accessoires
Onderwerpen camera, iPhone
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.