Nanoleaf Shapes

Nanoleaf-lichtpanelen werken nu als Thread border router

Nanoleaf heeft ondersteuning voor Thread border routers ingeschakeld voor de Shapes en Elements lichtpanelen. Daardoor werken ze beter samen met andere smart home-accessoires.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 19 augustus 2021: De eerder beloofde update voor de Nanoleaf-lichtpanelen, waardoor ze als Thread border router te gebruiken zijn, is nu echt beschikbaar. Versie 6.1 van de Nanoleaf-app voegt ondersteuning toe, samen met firmware 6.1.1 voor de Nanoleaf Shapes en Elements-controllers. Ook de eero-routers hebben nu deze functie gekregen, vanaf firmware 6.4.0.

Oorspronkelijk artikel 8 juli 2021
Nanoleaf kondigde eerder al ondersteuning voor Thread aan, het open netwerkprotocol dat door bedrijven als Google, Samsung en Qualcomm is ontwikkeld. Hiermee kunnen slimme accessoires met elkaar communiceren via een mesh netwerk. De knooppunten in dit netwerk heten border routers en Nanoleaf is nu begonnen met de uitrol daarvan.

Nanoleaf als Thread border router

Border routers zorgen voor de communicatie met andere Thread-devices en het normale netwerk. Tot nu toe hadden alleen de HomePod mini en Apple TV 4K 2021 deze mogelijkheid, maar niet iedereen heeft die in huis staan en bovendien werkt het alleen met Apple-apparaten. Het gebrek aan opties leidde tot een probleem: zo waren Android-gebruikers aangewezen op aansturing via Bluetooth, maar dat werkt alleen op korte afstand.

Heb je de slimme lichtpanelen van Nanoleaf, dan kun je ze vanaf nu ook als border router gebruiken. Het gaat hier wel om specifieke modellen, namelijk de Shapes en Elements, waaronder de recent aangekondigde houten lichtpanelen. De allereerste driehoekige lichtpanelen die veel mensen ooit hebben aangeschaft doen helaas niet mee. Het betekent dat de panelen zullen werken met Samsung SmartThings, Amazon Alexa en Google Assistent.

Nanoleaf houtpanelen

Thread is een open netwerk-protocol waar Apple zich later bij aansloot en daarbij meteen een inhaalslag maakte door de HomePod mini te voorzien van Thread-ondersteuning. Recent volgde de vernieuwde Apple TV 4K met Thread. Google is van plan om ook ondersteuning voor Threat border routers in te bouwen in de Nest Hub (2e generatie) en de Nest Hub Max. Zover is het echter nog niet. Google is ook van plan om Matter-ondersteuning toe te voegen, waardoor de Nest-apparaten compatibel worden met HomeKit, maar ook daarop wachten we nog.

Verder lezen:

Bekijk ook

Thread voor je smart home: wat kun je ermee (en hoe zit het op de iPhone 15 Pro)?

Thread is een relatief nieuwe, energiezuinige netwerktechnologie die je de HomePod en Apple TV 4K aantreft, en vanaf 2023 ook in de iPhone 15 Pro. Ook producten van Nanoleaf, Eve en andere fabrikanten zijn steeds vaker geschikt gemaakt voor Thread. Wat is het en wat kun je ermee? Dat lees je hier.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 19 augustus: Artikel bijgewerkt na uitrol van de benodigde update.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.