iFixit teardown MacBook Air 2022

iFixit teardown van MacBook Air 2022: hoe werkt de koeling?

Benieuwd hoe de MacBook Air M2 er van binnen uit ziet? Uit teardowns van iFixit en Max Tech is allerlei interessante informatie af te leiden.

Update 19 juli 2022: Nu ook met teardown van iFixit.

MacBook Air M2 teardown door iFixit

iFixit heeft een teardown van de M2 MacBook Air uitgevoerd en toont de versnellingsmeter en de treklipjes voor de batterij. Ook bevestigt iFixit wat we al in de eerdere teardown (zie hieronder) zagen: Apple heeft deze keer niet twee 128GB NAND-chips gebruikt, maar een enkele 256GB NAND-chip. Dit leidt tot 30% tot 50% lagere SSD-snelheden in benchmarks. Volgens Apple is de performance echter beter dan in het voorgaande model. iFixit laat ook de 64-bit 8-core M2-chip zien, die net als de SSD is vastgesoldeerd. Ze tonen verder de Thunderbolt 3-driver, de chip voor Bluetooth en wifi en de versnellingsmeter. Deze zou kunnen detecteren wanneer de MacBook op de grond valt.


Het is voor iFixit nog onduidelijk hoe de passieve koeling in dit model werkt. Ze troffen geen herkenbaar mechanisme aan om de hitte te verspreiden en maken een grap dat de M2 Air misschien een vermomde iPad is.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Om de batterij op z’n plek te houden gebruikt Apple zelfklevende treklipjes, net als in de MacBook Pro 2021. Dit zorgt ervoor dat de batterij makkelijker te verwijderen is. iFixit bevestigt nog eens de batterijcapaciteit van 52,6 Wattuur. De poorten in de MacBook Air zijn modulair en niet vastgeplakt en zouden dus gemakkelijk bij een defect te vervangen moeten zijn. Een reparatiescore heeft iFixit nog niet toegekend, omdat ze nog bezig zijn meer informatie te verzamelen.

Hieronder lees je over de eerdere teardown van 18 juli 2022.

MacBook Air M2 teardown door Max Tech

Het YouTube-kanaal Max Tech heeft ook een teardown uitgevoerd van de MacBook Air M2. Daarbij blijken overeenkomsten met z’n voorganger, ondanks het compleet nieuwe design. Uit de teardown van Max Tech is wat interessante informatie te achterhalen en het bevestigt enkele vermoedens. Terwijl de buitenkant van de M1 en M2 MacBook Pro heel verschillend is, zijn er aan de binnenkant meer overeenkomsten te ontdekken. Het plattere design geeft Apple de mogelijkheid om een batterij met meer capaciteit in te bouwen. Er zit nu een 52,6 Wattuur accu in, terwijl het een 49,9 Wattuur accu in de vorige was. De gebruiksduur op papier is echter hetzelfde gebleven: 18 uur, mogelijk vanwege de opgevoerde prestaties.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De teardown laat ook Apple’s M2-chip zien en daarbij blijkt dat het model met 256GB opslag is uitgerust met maar één NAND-opslagchip, waardoor dit model 30% tot 50% tragere lees- en schrijfsnelheden voor de SSD laat zien, in vergelijking met het vorige model.

Deze MacBook is moeilijk te repareren, aangezien de NAND- en RAM-chips zijn vastgesoldeerd op het logic board. Na aanschaf zijn ze moeilijk te vervangen. Op de foto hieronder zie je het logic board, met daarop in blauw aangegeven de M2-chip en in rood de lege ruimte waar een extra NAND-opslagchip had kunnen zitten. Koop je de upgrade, dan krijg je 2x256GB SSD-opslag en dan is de lege ruimte wel gevuld.

M2 MacBook Air logic board

Bekijk ook

Ook instapmodel van de MacBook Air M2 is trager (maar niet iedereen zal het merken)

Uit de eerste benchmarks van de MacBook Air M2 blijkt, dat het model met 256GB opslag lager scoort op performance. De SSD-opslag zorgt voor lagere scores bij het verplaatsen van grote bestanden en multitasking. Maar niet iedereen zal dat merken.

De MacBook Air 2022 ligt al in de winkel en kost €1.519,- voor het instapmodel. Of het zin heeft om te upgraden naar meer SSD, meer RAM of meer GPU-kernen hebben we in een apart artikel uitgelegd.

Bekijk ook

Welke MacBook-upgrade is het meest nuttig: GPU, RAM of SSD?

Bij het kopen van een MacBook heb je de keuze uit diverse upgrades. Kies je dan voor een betere CPU/GPU, meer SSD-opslag of meer RAM? We bespreken het aan de hand van de MacBook Air en MacBook Pro.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 19 juli: We hebben de teardown van iFixit toegevoegd.

MacBook Air

De MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte MacBook uit de line-up. De MacBook Air kenmerkt zich door het dunne design en het lichte gewicht. De meest actuele modellen zijn de MacBook Air 13- en 15-inch met Apple's M3-chip (begin 2024). Het schermformaat van 13-inch zit al jarenlang in het assortiment bij Apple en in juni 2023 kwam er een 15-inch variant bij. De MacBook Air is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een snelle en compacte laptop. Hij is beschikbaar in vier kleuren en opslagcapaciteiten en heeft een Magic Keyboard met Touch ID-sensor. Alles over de MacBook Air, de MacBook kopen en MacBooks vergelijken lees je hier.

MacBook Air

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.