Apple MacBook Pro in Space Black

iFixit legt uit hoe Apple de Space Black MacBook Pro heeft gemaakt

Het iFixit-team heeft een gedetailleerde teardown gemaakt van de M3 MacBook Pro, die eerder deze week in de verkoop ging. Aan de buitenkant zien de nieuwe laptops er hetzelfde uit als hun voorgangers, met uitzondering van de nieuwe kleur Space Black. iFixit legt uit hoe Apple deze kleur voor elkaar heeft gekregen..
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De nieuwe M3 MacBook Pro ziet er overigens van binnen ook bijna hetzelfde als zijn voorganger. Maar veel mensen zullen vooral de buitenkant zien en misschien wel kiezen voor de nieuwe kleur Space Black. Als je dacht dat Apple gewoon een zwarte laag verf heeft gebruikt, dan is dat niet zo. De kleur zit verwerkt in het materiaal zelf en dat heeft voordelen: als je een diepe kras krijgt, zal er geen lichtere tint van het onderliggende materiaal te zien zijn. Apple heeft blijkbaar veel onderzoek en ontwikkeling moeten doen om Space Black te realiseren. Kevin O’Reilly van iFixit legt het hieronder uit in de video.

Dit maakt Space Black anders

Fixit legt allereerst uit waarom Space Gray nooit zo donker is geweest als sommigen zouden hebben gewild. In wezen komt het erop neer hoe licht reflecteert op het oppervlak. Met Space Gray werd volgens iFixit al een belangrijke stap gezet richting een zwarte laptop, met bescherming van een oxidelaag. Door het anodisatieproces wordt de gladde, onbehandelde aluminiumplaat omgezet naar een diffuus mat oppervlak. Dat oppervlak glansde nog steeds teveel, ook als er tijdens het anodiseren zwarte kleurstof werd toegevoegd. Daardoor leek het meer grijs dan zwart.

Space Grey vs Space Black
Space Grey vs Space Black onder de microscoop

Bij de nieuwe Space Black MacBook Pro van dit jaar heeft Apple zich waarschijnlijk gerealiseerd dat ze het toch al ruwe geanodiseerde oppervlak konden etsen om het nog oneffener te maken. De daardoor ontstane gaatjes en hoekjes zorgen voor een nog betere verspreiding van de inkomende lichtstralen, die bovendien in meer richtingen worden verspreidt. Dit levert een afwerking op die nog meer naar zwart neigt.

Ondanks alle inspanningen van Apple laat de vergelijking van iFixit zien dat een Space Black MacBook meer vingerafdrukken vertoont dan de Space Grey variant. Maar je kunt het wegvegen met een doekje.

M3 MacBook Pro teardown: weinig verrassingen

Uiteraard heeft iFixit ook naar het binnenwerk gekeken. Net als de 13-inch MacBook Pro heeft de M3 14-inch MacBook een enkele koelventilator, omdat de chip niet zoveel warmte genereert als de grotere Pro- en Max-varianten. Voor die laatste gebruikt Apple een robuuster koelsysteem met dubbele ventilator.

Een positief punt is dat het basismodel van de M3 MacBook Pro twee flash NAND-chips heeft, dus de SSD-prestaties zouden niet langzamer moeten zijn dan bij eerdere versies. Dit probleem deed zich wel voor bij het instapmodel M2 MacBook Air en de MacBook Pro.

Bekijk ook

Op dit punt is de M2 MacBook Pro trager dan de voorganger

Een bepaalde uitvoering van de M2 MacBook Pro blijkt op een belangrijk punt langzamer te zijn dan de voorganger. Apple gaf deze informatie zelf eerder niet vrij.

Net als bij recente MacBooks en iPhones kun je geen onderdelen uitwisselen tussen vergelijkbare M3 MacBooks. Dit kan reparatie in sommige gevallen moeilijk maken. iFixit verwisselde schermen tussen twee vergelijkbare M3 MacBook Pro’s en hoewel het scherm werkte, verschenen er overal artefacten. Om ze te verwijderen, moet je een kalibratietool gebruiken die speciaal door Apple is ontworpen. Dit gereedschap krijg je alleen in handen als je een origineel vervangend scherm rechtstreeks bij Apple koopt.

Hieronder kun je de uitleg van iFixit nader bekijken.

De MacBook Pro van eind 2023 met M3-chip is nu te koop via de bekende verkoopkanalen. Echt grote aanbiedingen zijn er nog niet te vinden, maar we houden ze voor je in de gaten!

Prijzen 14-inch MacBook Pro M3 Pro/Max (eind 2023)

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.