MagSafe Battery Pack met iPhone 12 mini

Gerucht: ‘Omgekeerd draadloos opladen voor iPhone nog steeds in de maak’

Komt er ooit nog een moment dat we onze AirPods-case draadloos kunnen opladen via de iPhone? Al jaren wordt er gesproken over omgekeerd draadloos opladen en volgens een nieuwe bron is dit nog steeds voor de iPhone in ontwikkeling.

Al sinds de iPhone 11 gaan er geruchten dat Apple van plan is om omgekeerd draadloos opladen mogelijk te maken. Dat wil zeggen: andere accessoires via je iPhone opladen door deze er bovenop te leggen. Maar bij de iPhone 11 gebeurde het niet, ook al zouden er wel de benodigde hardware-onderdelen in zitten. Vervolgens dachten we dat omgekeerd draadloos opladen bij de iPhone 12 zou komen, maar ook daar kwam het niet van de grond. Vervolgens gingen diezelfde geruchten over omgekeerd draadloos opladen ook bij de iPhone 13, maar je raadt het al: ook daar zagen we de functie niet volledig terug. In het voorjaar van 2021 beweerde een bron dat er voorlopig geen plannen waren om omgekeerd opladen in de nabije toekomst te introduceren. Vandaag zegt een andere bron dat Apple hier wél nog steeds plannen voor heeft.

‘Apple nog steeds plannen voor omgekeerd draadloos opladen

Volgens de bron had Apple oorspronkelijk plannen om de functie toe te voegen aan de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max, maar dat dit er om wat voor reden dan ook niet van kwam. Ontwikkelaars bij Apple hebben de moed niet opgegeven. Intern zou er nog altijd gewerkt worden aan een firmware genaamd wireless power out. Deze software regelt de oplaadsnelheid tussen apparaten onderling, evenals hoe efficiënt het opladen gaat en hoe ervoor gezorgd wordt dat de apparaten niet oververhit raken. Deze firmware zou de basis vormen voor het omgekeerd draadloos opladen.

Apple zou ook werken aan een speciale interface, om het omgekeerd draadloos opladen mogelijk te maken. Dit zou vergelijkbaar zijn met de interface voor MagSafe-accessoires. Het is een combinatie van een animatie, geluidseffect en trilling om te laten blijken dat het opladen bezig is.

Apple Watch en AirPods draadloos opladen via iPhone.

Omgekeerd draadloos opladen zou gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld de AirPods-case op te laden, simpelweg door deze achterop de iPhone te leggen. Samsung heeft al jaren een soortgelijke functie, maar bij Apple ontbreekt dit nog altijd. Wel heeft Apple een soortgelijk systeem voor de MagSafe Battery Pack. Deze bevestig je magnetisch achterop je iPhone en als je vervolgens een Lightning-kabel in de iPhone steekt, wordt de powerbank (via de iPhone) draadloos opgeladen. Maar een gebruiksvoorwerp zoals AirPods draadloos opladen via je iPhone, is tot op heden niet mogelijk.

Apple werkt wel aan een opvolger van de Qi-standaard voor draadloos opladen in samenwerking met het Wireless Power Consortium, deels gebaseerd op MagSafe. Het zou kunnen dat Apple deze Qi2-standaard als basis gebruikt voor omgekeerd opladen, al is daar nog geen concreet bewijs voor.

Bekijk ook

Nieuwe Qi2-standaard komt eraan: eerste accessoires nu gekeurd

Het Wireless Power Consortium heeft aangekondigd dat de eerste Qi2 opladers binnenkort beschikbaar zijn. Deze nieuwe standaard werd eerder dit jaar al aangekondigd en Apple's MagSafe heeft ervoor aan de basis gestaan. Het moet leiden tot accessoires en opladers die beter met elkaar samenwerken.

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.