App Store storing en offline.

Binnenkort de EU: iPhone-apps downloaden van websites

Apple maakt het later dit voorjaar mogelijk om apps via een website te laten downloaden. Appmakers zijn dan niet meer afhankelijk van de App Store of van alternatieve appmarktplaatsen, maar kunnen de apps op hun eigen website aanbieden.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 2 april 2024: In de beta van iOS 17.5 zit de mogelijkheid om iPhone-apps via websites te downloaden. Dit geldt alleen voor de EU en vereist dat de ontwikkelaar aan bepaalde criteria voldoet. Zo moet je minstens twee opeenvolgende jaren lid zijn van het Apple Developer Program en een app hebben die vorig jaar meer dan 1 miljoen installaties op jaarbasis in de EU had. Deze ontwikkelaars moeten dan wel €0,50 per eerste installatie afrekenen met Apple. Apple controleert de apps in het notarisatieproces op mogelijke malware. Apple gaat goedgekeurde ontwikkelaars een tool bieden waarmee ze hun apps op de website kunnen aanbieden. Je kunt deze apps updaten, een backup maken verwijderen en weer terugplaatsen.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 12 maart 2024.

Sinds iOS 17.4 zijn er in Europa meer mogelijkheden om apps te downloaden, als gevolg van de nieuwe DMA-regelgeving. De komende weken verschijnen de eerste alternatieve app stores, zodat gebruikers meer keuze hebben in waar ze apps downloaden. Dit geeft ontwikkelaars ook mogelijkheden om hun apps op een nieuwe manier te verspreiden, zonder de strengere regels van Apple’s eigen App Store. Maar dit voorjaar komt daar een nieuwe manier bij. Apple laat weten dat er binnenkort een software-update komt, waardoor een ontwikkelaar een app meteen via zijn website kan aanbieden. Er is dan dus geen App Store of alternatieve appwinkel meer nodig.

Straks ook apps via websites downloaden

De wijziging is het gevolg van feedback van ontwikkelaars op Apple’s meest recente wijziging. Apple heeft allerlei regels voor ontwikkelaars opgesteld waar ze aan moeten voldoen voordat ze via hun eigen website apps ter download kunnen aanbieden. De belangrijkste regel is dat een appmaker alleen via de eigen website apps kan aanbieden die door henzelf ontwikkeld zijn. Er verschijnen dus geen algemene websites waar apps van meerdere ontwikkelaars te downloaden zijn. In zo’n geval kan er gebruikgemaakt worden van alternatieve appwinkels.

Bekijk ook

Deze alternatieve appwinkels voor iOS komen eraan

Apple moet naast de App Store ook andere aanbieders van appwinkels toelaten. Welke alternatieve marktplaatsen voor apps komen eraan, nu Apple onder druk van de EU de deur heeft opengezet?

Ook moet de ontwikkelaar verantwoordelijk zijn voor refunds, een downloadoverzicht voor als je de app opnieuw wil downloaden en meer. In de software-update die dit voorjaar verschijnt, komen er voor ontwikkelaars een API’s die verspreiding van apps via het web mogelijk maken. Apple regelt met die API’s de samenwerking tussen de app en systeemfuncties, maar ook dat de app bijvoorbeeld meegenomen wordt in je iOS-backup.

De update die dit mogelijk maakt, is waarschijnlijk iOS 17.5. Daarvan wordt binnenkort de beta verwacht en de update verschijnt vermoedelijk in april of mei. Voor wie meer wil lezen over de vereisten en technische achtergrond, kan daarvoor terecht bij Apple.

Ook wijzigingen voor alternatieve appwinkels

Tegelijkertijd laat Apple weten dat er per direct enkele wijzigingen in gaan voor alternatieve appwinkels. Dergelijke appwinkels kunnen voortaan beslissen om alleen apps aan te bieden die gemaakt zijn door de maker van de alternatieve appwinkel zelf. De appwinkel hoeft zijn deuren dus niet meer per se te openen voor andere appbouwers. Tot slot worden de templates die Apple aanbiedt voor het afronden van de aankoop van digitale goederen of diensten, optioneel. Dat betekent dat de maker van een app zelf kan ontwerpen en bepalen hoe die externe webpagina voor de aanschaf van digitale diensten eruit ziet.

Bekijk ook

Dit ga jij merken van de nieuwe EU-maatregelen

Inmiddels is iOS 17.4 uit en dat betekent dat de nieuwe EU-maatregelen in iOS van kracht gegaan zijn. Wat ga jij ervan merken? Misschien wel helemaal niets. We leggen puntsgewijs uit wat de impact is en of je verplicht bent om mee te doen.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 9 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.