iPad Pro 2020 performance.

iPad Pro 2020 benchmark en chip: A12Z blijkt een ‘hernoemde A12X-chip’

Extra grafische core geactiveerd

De eerste benchmarks van de iPad Pro 2020 zijn opgedoken. Daaruit blijkt dat de prestaties ongeveer gelijk liggen met de iPad Pro 2018.

Zoals we eerder deze week ook al schreven, is uit de eerste benchmarks van de iPad Pro 2020 gebleken dat hij niet of nauwelijks sneller is dan de iPad Pro 2018. Dat heeft er alles mee te maken dat de iPad Pro 2020 een A12Z-chip heeft, ten opzichte van de A12X-chip in het model van 2018. Notebook Check ontdekte via TechInsights dat de fysieke indeling van de chips overeen komen. Het enige verschil is dat de 2020 iPad Pro acht actieve GPU-cores heeft, voor verbeterde grafische prestaties.

Uit de analyse is gebleken dat de A12X-chip ook 8 GPU-cores heeft, maar dat er eentje gedeactiveerd is. Het lijkt er daardoor sterk op dat Apple simpelweg de A12X-chip heeft hernoemd en de extra core in het nieuwe model geactiveerd heeft. TechInsights is nog bezig met de volledige analyse van de indeling van beide chips. Waarom Apple hiervoor gekozen heeft, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk heeft het iets te maken met een eventueel nog nieuwer model die later dit jaar verschijnt. Apple werkt volgens bronnen nog aan een iPad Pro met miniLED-display.

Hot Lava met LiDAR Scanner op iPad Pro.

Oorspronkelijk artikel 24 maart
Bij elke nieuwe generatie van de iPad Pro maakte Apple een flinke stap in prestaties. Apple gebruikt meestal een X-variant van de nieuwste iPhone-chip, maar dit jaar is dat iets anders. In plaats van een A13X-chip vinden we in de iPad Pro 2020 een A12Z-chip. Wat betekent dit voor de prestaties van het nieuwste model? Het goede nieuws is dat de iPad Pro nog steeds razendsnel is.

iPad Pro 2020 benchmarks

De nieuwste iPad wordt vanaf morgen officieel aan de eerste kopers geleverd, maar een gelukkige op Reddit heeft zijn bestelling al vroeg op de deurmat gekregen. Hij heeft zijn model, de 11-inch variant, door de Geekbench gehaald om te checken hoeveel sneller de nieuwe A12Z-chip is ten opzichte van zijn voorganger. Uit de test blijkt dat de iPad Pro 2020 een benchmarkscore van 1.114 op de single-core haalt en 4.654 op de multi-score. Ten opzichte van het model van 2018 is dit nagenoeg gelijk. Die haalt een score van zo’n respectievelijk 1.111 en 4.604.

iPad Pro 2020 met Apple Pencil.

De Metal-score ligt wel een stukje hoger. Bij het 2020-model is dit 9.894, terwijl de voorloper niet verder kwam dan ongeveer 9.020. Dit betekent dat de grafische prestaties iets beter zijn, maar in de praktijk merk je dat waarschijnlijk niet echt. De hogere score komt doordat de iPad Pro 2020 een 8-core GPU heeft, in plaats van een 7-core GPU in de iPad Pro 2018.

In de resultaten houden we nog wel een slag om de arm. De iPad Pro 2020 is pas net verschenen en draait op iPadOS 13.4, de update die later vandaag beschikbaar komt. Mogelijk is Geekbench nog niet voldoende geoptimaliseerd voor dit model en deze iPadOS-versie. Desalniettemin lijkt het erop dat de verbeteringen in prestaties minimaal zijn. Wel bleek eerder uit de code dat elk model iPad Pro 2020 nu 6GB RAM heeft. Met deze prestaties is de iPad Pro nog steeds sneller dan de gemiddelde laptop. Onlangs bleek zelfs uit de MacBook Air 2020 benchmark dat de iPad Pro 2018 nog sneller is.

De iPad Pro 2020 is vanaf morgen officieel verkrijgbaar, maar het model is wel al te bestellen. Bekijk ook ons artikel met de verschillen tussen de iPad Pro 2020 vs iPad Pro 2018, want er zijn wel degelijk verbeteringen die de moeite waard zijn.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 27 maart: Artikel bijgewerkt met ontdekkingen over de chip.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 maart 2020, 12:48
Via Via MacRumors
Categorie iDevices
Onderwerp iPad Pro 2020
Device iPad Pro 2020

iPad Pro 2020

De iPad Pro 2020 is de allernieuwste iPad Pro. Net als bij de vorige generatie kan je kiezen uit twee formaten, namelijk 11-inch en 12,9-inch. De iPad Pro 2020 heeft een nieuwe camera en verbeterde processor. Lees hier alles over de specificaties, prijzen, accessoires en meer.

iPad Pro 2020

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.