Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
iOS 15 nieuwe functies.

Dit zijn de belangrijkste nieuwe functies en verbeteringen van iOS 15.5

Hoewel iOS 15.5 geen grote update is geworden, zitten er toch wat nieuwe functies in iOS 15.5. In dit artikel nemen we ze met je door en laten we zien wat er nieuw is in de nieuwste update.

iOS 15.5 functies

iOS 15.5 is misschien wel de laatste update voordat Apple in juni iOS 16 aankondigt. Hoewel we ook daarna nog iOS 15-updates verwachten, is iOS 15.5 waarschijnlijk wel de laatste update met nieuwe functies. Hoewel er niet zoveel verbeteringen in zitten als in de vorige iOS-updates, kun je wel wat nieuwe functies in iOS 15.5 ontdekken. Het gaat voornamelijk om verbeteringen achter de schermen, hoewel er ook wat zichtbare wijzingen te vinden zijn. Helaas zijn veel van de verbeteringen vooralsnog alleen in de VS en enkele andere landen beschikbaar. Als dat het geval is, dan hebben we dat duidelijk aangegeven bij de genoemde functie.

#1 Signaalsterkte van HomePod controleren

Wist je dat het mogelijk is om te zien met welk wifi-netwerk een HomePod verbonden is? Vanaf iOS 15.5 kun je ook de bijbehorende signaalsterkte bekijken. Dit kan van pas komen als je wil weten of problemen met de HomePod te maken hebben met je eigen wifi-netwerk en dat je misschien een betere plek in huis kan vinden om de HomePod te plaatsen. Je vindt de signaalsterkte van de wifi-verbinding van de HomePod en HomePod mini via de Woning-app. Open hiervoor de app, hou de HomePod ingedrukt en scroll helemaal naar onderen. Tik op Wifi-adres om te wisselen naar Wifinetwerk, met daarnaast zowel de naam van het verbonden netwerk als de verbindingssterkte.

HomePod wifi signaalsterkte bekijken in iOS 15.5.

#2 Bewaarde afleveringen Podcasts-app

In de Podcasts-app kun je nu per show aangeven hoeveel afleveringen er bewaard moeten worden op je iPhone. Je vindt deze optie door bij een show te tikken op de knop met de drie puntjes, gevolgd door Instellingen. Bij de knop Download automatisch helemaal onderaan kun je aangeven welke afleveringen behouden moeten blijven (bijvoorbeeld de 3 nieuwste afleveringen of afleveringen van de afgelopen 14 dagen), terwijl je apart aan kan geven dat afgespeelde downloads automatisch verwijderd worden.

Apple Podcasts-app: afleveringen downloaden en behouden.

#3 Foto’s op gevoelige locaties verborgen in terugblikken

Je kent vast de terugblikken in de Foto’s-app. Soortgelijke foto’s rondom een bepaald onderwerp of persoon worden gebundeld in een mooie diavoorstelling met bijbehorend muziekje, zodat je terug kunt kijken op bijvoorbeeld een vakantie, foto’s van je partner of een specifieke gebeurtenis. Apple kijkt hiervoor ook naar de locatie waar foto’s gemaakt zijn, om zo een patroon te ontdekken (bijvoorbeeld een vakantie of een uitje op een bepaalde dag). Vanaf iOS 15.5 worden foto’s die op bepaalde locaties gemaakt zijn, uitgesloten van de terugblikfunctie. Het gaat voornamelijk om foto’s die gemaakt zijn op holocaustlocaties zoals herdenkingsplekken en voormalig concentratiekampen.

Bekijk ook

Apple laat geen Terugblikken op holocaust-locaties meer zien in iOS 15.5

De Foto's-app op je iPhone, iPad en Mac zal vanaf iOS 15.5 geen Terugblikken op gevoelige plekken meer laten zien. Vooral herdenkingsplekken en voormalige concentratiekampen worden genegeerd.

#4 Ondersteuning voor externe betaalmethoden

Apple is er in meerdere landen toe gedwongen om externe betaalmethoden in de App Store toe te staan. In Nederland mogen datingapps bijvoorbeeld gebruikmaken van andere betaalmethoden dan die van de App Store zelf, terwijl wereldwijd zogenaamde reader-apps ook mogen linken naar hun site voor registratie en aanschaf van een online abonnement. Denk bijvoorbeeld aan apps als Netflix en Spotify. In iOS 15.5 heeft Apple hiervoor de ondersteuning toegevoegd. Bij het verwijderen van een app waarvoor je buiten de App Store om bijvoorbeeld een betaald lidmaatschap gekocht hebt, krijg je een melding dat deze betaalde content niet via de App Store geregeld kan worden.

Bekijk ook

iOS 15.5 biedt support voor externe betaalmethoden

Apple wordt van steeds meer kanten gedwongen om externe betaalmethoden toe te staan. Uit de code blijkt dat in iOS 15.5 daarvoor aanpassingen gedaan. Er verschijnen meldingen als je extern hebt betaald.

#5 Wijzigingen voor Apple Cash en Apple Card (alleen in de VS)

Amerikaanse Apple-gebruikers die gebruikmaken van Apple Cash en de Apple Card, zien in iOS 15.5 een aantal wijzigingen. Allereerst vind je onder de Apple Cash-kaart in de Wallet-app nieuwe knoppen om een betaling te doen of om een betaalverzoek te maken. Voorheen was dit alleen mogelijk in de Berichten-app. En over iMessage-gesproken: de bijbehorende iMessage-app is hernoemd van Apple Pay naar Apple Cash, zodat alles wat consistenter is. Gebruikers van de Apple Card zien in de instellingen van de Wallet-app een kopje hernoemd worden naar “Titanium card”, zodat het duidelijker is dat daarmee verwezen wordt naar de fysieke kaart. Maar suggereert dit ook dat er ook nog andere fysieke kaarten komen? Daar zijn nog geen aanwijzingen voor gevonden.

#6 iTunes Pass wordt Apple Account Card (waarschijnlijk alleen in de VS)

Ken jij de iTunes Pass nog? Dat is een kaart in de Wallet-app waar je je saldo van je Apple ID kan bekijken. Je kan deze kaart opwaarderen via de Apple Store en het tegoed gebruiken in de App Store, iTunes of een van de andere online diensten van Apple. Maar de iTunes Pass gaat plaatsmaken voor iets nieuws, genaamd de Apple Account Card. Uit de code van iOS 15.5 blijkt dat je deze kaart kan gebruiken om allerlei aankopen bij Apple te doen en je kan hem zelfs gebruiken om via Apple Pay in de Apple Store mee te betalen. Op dit moment is de wijziging nog niet zichtbaar in iOS 15.5, ook niet voor Amerikaanse gebruikers. Maar dat Apple ermee bezig is, is wel duidelijk.

Maar waarschijnlijk geldt deze wijziging alleen in de VS. In Amerika heeft Apple namelijk één cadeaukaart die je kan gebruiken in de Apple Store (voor fysieke spullen), maar óók in de App Store, iTunes Store en andere online diensten. In Nederland hebben we dat nog niet: daar zijn aparte kaarten beschikbaar voor de iTunes en App Store enerzijds en de Apple Store anderzijds. We hopen dat hier verandering in komt, maar zolang dat niet het geval is denken we dat de Apple Account Card alleen in de VS beschikbaar komt en dat wij het nog moeten doen met de iTunes Pass.

Bekijk ook

iTunes Pass in Nederland en België: zo kun je iTunes-tegoed kopen met Wallet

Met iTunes Pass voeg je eenvoudig tegoed toe aan je iTunes-account. Hoe werkt iTunes Pass precies en in welke winkels kun je je tegoed aanvullen? In deze gids lees je er alles over.

#7 Verwijzingen naar Apple Classical

Het is geen verrassing dat Apple werkt aan een nieuwe app voor klassieke muziek. Sterker nog: Apple heeft bij de overname van Primephonic al laten weten dat er een nieuwe app komt voor Apple Music-gebruikers waarmee ze naar klassieke muziek kunnen luisteren. Eerder dook de naam Apple Classical al op in de beta van Apple Music voor Android en nu is die verwijzing ook gevonden in iOS 15.5. Wanneer de nieuwe app voor klassieke muziek beschikbaar is weten we nog niet, maar misschien dat we hier tijdens de WWDC meer over horen.

Bekijk ook

'Apple Classical wordt de nieuwe losse app voor klassieke muziek'

Apple gaat in 2022 een aparte app uitbrengen voor klassieke muziek. De app krijgt mogelijk de naam Apple Classical, zo verklapt de beta van de Android-versie van Apple Music en nu ook de iOS 15.5 beta.

#8 Bancontact en Bancomat voor Apple Pay

Dit is nog geen officiële functie die in de update zichtbaar is, maar de code van iOS 15.5 wijst er wel op dat het eraan komt. Apple Pay krijgt binnenkort ondersteuning voor Bancontact (België) en Bancomat (Italië). Dit zijn interbancaire netwerken die vergelijkbaar zijn met de netwerken van Mastercard en Visa. De kaarten die geschikt zijn voor Bancontact en Bancomat zullen binnenkort ook geschikt zijn voor Apple’s betaalplatform, zo blijkt uit de code. Eerder konden Bancontact-klanten alleen gebruik maken van Payconiq, de betaalmethode die in Nederland inmiddels alweer is gestopt maar in België succesvoller is. Een officiële aankondiging volgt nog, waarschijnlijk vlak na de release van iOS 15.5. Het is dus niet zo dat je na het installeren van iOS 15.5 als Bancontact-klant meteen Apple Pay kan gebruiken.

#9 Afspeelsnelheid Apple Music

In iOS 15.5 is de MusicKit-optie terug om apps van derden de afspeelsnelheid van Apple Music te laten bepalen. Apple verwijderde deze mogelijkheid in iOS 15.4, maar brengt het nu weer terug, nadat ontwikkelaars erover geklaagd hadden. Een Apple-engineer zei destijds wel dat er intern naar gekeken werd, maar gaf geen uitsluitsel of het terug zou komen. Dezelfde Apple-engineer meldt nu in het Apple Developer-forum dat de eerdere beslissing is heroverwogen en dat het terugkomt.

Hij schrijft:

We have re-evaluated our previous decision to disable changing the playback rate for subscription content from Apple Music in third-party applications, and we came to the conclusion that we could safely enable that functionality again, just like before the release of iOS 15.4. As such, this issue is fixed in iOS 15.5 beta 4.

Mogelijk had het verwijderen te maken met een bug. Ontwikkelaars zullen hun apps moeten updaten om er weer gebruik van te kunnen maken.

#10 Communcation Safety in iMessage in meer landen (niet in Nederland en België)

Apple introduceerde afgelopen najaar de Communication Safety-functies in iMessage. Met deze functie die ouders aan kunnen zetten, worden jonge gebruikers gewaarschuwd als zij mogelijk een gevoelige foto doorgestuurd krijgen, zoals een naaktfoto. Hiervoor worden verstuurde en ontvangen foto’s op het toestel zelf geanalyseerd en zo nodig verborgen. Een kind kan beslissen om een foto alsnog te bekijken en kan ook een waarschuwing naar een ouder sturen. Deze functie was al beschikbaar in de VS, maar is nu ook actief in het Vereningd Koninkrijk, Australië, Canada en Nieuw Zeeland. In Nederland en België is dit dus niet beschikbaar.

#11 Bugfixes met onder andere HomeKit

Apple voert in dergelijke updates regelmatig bugfixes door en van één bug is in ieder geval bekend dat deze nu opgelost is. Er was een probleem waarbij woningautomatiseringen op basis van locatie niet werden uitgevoerd. Denk aan het uitschakelen van alle lampen als iedereen van huis vertrekt of het inschakelen van de thermostaat als je thuiskomt. In iOS 15.5 is dit dus opgelost. Of er nog andere bugs verholpen zijn, is niet helemaal duidelijk.

#12 Diverse beveiligingsfixes

iOS 15.5 (en de andere updates voor Mac, Apple Watch en Apple TV die tegelijkertijd verschenen) bevat diverse beveiligingsverbeteringen. Apple heeft een hele lijst gepubliceerd. Zo zijn er beveiligingsproblemen met wifi, de Opdrachten-app, Notities, WebKit, Safari en nog veel meer opgelost. De lijst is te lang om op te noemen, maar één ding staat vast: het is belangrijk om zo snel mogelijk te updaten om je toestel weer zo veilig mogelijk te houden.

iOS 15.5 is nu beschikbaar voor je iPhone, samen met iPadOS 15.5 voor iPad, macOS Monterey 12.4 voor de Mac en meer. Mogelijk is dit de laatste versie totdat Apple in juni iOS 16 aankondigt, maar Apple kan de komende maanden ook nog geregeld bugfixes uitbrengen voor iOS 15.

Bekijk ook

Updaten maar: iOS 15.5 en iPadOS 15.5 zijn nu beschikbaar voor iedereen

iOS 15.5 en iPadOS 15.5 zijn beschikbaar voor iedereen met een geschikte iPhone of iPad. De update brengt een aantal verbeteringen maar bevat een stuk minder nieuwe functies dan iOS 15.4.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 17 mei: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd met nieuwe functies en verbeteringen na de release van iOS 15.5.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en is sinds 20 september 2021 voor iedereen te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16, maar voor sommige oudere modellen heeft Apple daarna nog beveiligingsupdates voor iOS 15 uitgebracht.

iOS 15

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.