Golden Master van watchOS 5 verschenen voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars met een Apple Watch kunnen nu aan de slag met de watchOS 5 Golden Master. De nieuwste versie van watchOS heeft weer een aantal sportieve nieuwe functies in het verschiet die met deze beta getest kunnen worden.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Mensen met de watchOS 5-beta kunnen hun Apple Watch weer bijwerken. Apple heeft zojuist de watchOS 5 Golden Master vrijgegeven! Dat betekent dat de laatste stap van het testen van watchOS 5 ingegaan is. Als alles goed verloopt, is dit de definitieve versie die binnenkort verschijnt!

watchOS 5 Golden Master beschikbaar

De Golden Master is de laatste halte voordat watchOS 5 naar iedereen met een geschikte Apple Watch gepusht wordt. Met de Golden Master hebben betatesters de laatste mogelijkheid om nog bugs en problemen te ontdekken. Is dit niet het geval, dan weet je dat de deze Golden Master gelijk is aan de definitieve versie die binnenkort voor iedereen uitkomt.

Apple heeft in totaal tien beta’s van watchOS 5 uitgebracht, wat meer is dan bij de vorige watchOS-versie het geval was. Dat geeft dus wel aan dat Apple zijn best gedaan heeft om ervoor te zorgen dat de aankomende release zonder problemen verloopt.

watchOS 5 Golden Master: kan ik deze installeren?

In principe is de Golden Master dus gelijk aan de versie die volgende week voor iedereen beschikbaar komt, waardoor het veilig is om deze versie te downloaden. Om de Golden Master op de officiële manier te installeren, is wel het betaprofiel voor ontwikkelaars of publieke testers vereist. Je kunt je alsnog aanmelden als publieke tester, mocht je de Golden Master willen installeren zodra deze voor publieke testers beschikbaar is.

Het installeren van de Golden Master gaat hetzelfde als iedere andere iOS-update of beta. Ga op je iPhone of iPad met het betaprofiel naar Watch-app > Algemeen > Software-update. Je toestel zoekt automatisch naar de nieuwe GM-versie, waarna deze wordt geïnstalleerd.

watchOS 5 beta 10

31 augustus 2018 – Apple brengt voor ontwikkelaars de tiende beta van watchOS 5 uit. Heb je iets nieuws gezien? Laat het ons dan weten in de reacties!

watchOS 5 beta 9

24 augustus 2018 – Ontwikkelaars kunnen de nieuwste beta 9 downloaden.

watchOS 5 beta 8

20 augustus 2018 – Apple Watch-gebruikers kunnen de nieuwste beta downloaden: watchOS 5 beta 8 is nu te downloaden voor ontwikkelaars.

watchOS 5 beta 7

13 augustus 2018 – watchOS 5 beta 7 is nu te downloaden voor ontwikkelaars.

watchOS 5 beta 6

6 augustus 2018 – Apple heeft een week na de vorige beta de zesde beta van watchOS 5 vrijgegeven.

watchOS 5 beta 5

30 juli 2018 – De vijfde beta van watchOS 5 is te downloaden. Er zijn voor zover bekend geen nieuwe functies ontdekt.

watchOS 5 beta 4

17 juli 2018 – Beta 4 van watchOS 5 is verschenen. Er zijn in deze beta geen nieuwe functies ontdekt.

watchOS 5 beta 3

3 juli 2018 – Beta 3 van watchOS 5 is verschenen. Er zijn geen nieuwe functies ontdekt.

watchOS 5 beta 2

19 juni 2018 – Apple heeft watchOS 5 beta 2 uitgebracht. Hierin vind je voor het eerst de Walkie Talkie-functie, de belangrijkste vernieuwing van watchOS 5. Na het starten van de app kun je door een lijst met contacten bladeren en een persoon kiezen waarmee je wilt kletsen. De andere persoon krijg een piepgeluid te horen en ziet een scherm om toestemming te geven. Nog niet alle opties werken. Zo kun je alleen ‘Always allow’ kiezen als iemand contact met je wil. In onze tip lees je hoe Walkie Talkie werkt. Je kunt meerdere Walkie Talkie-gesprekken gelijktijdig gaande hebben.

Om het te kunnen testen moet je wel een andere ontwikkelaar kennen die de watchOS 5 beta al draaiend heeft.

Vernieuwde watchOS 5 beta 1

11 juni 2018– Apple heeft na de eerdere problemen een vernieuwde versie van de watchOS 5-beta vrijgegeven. Ben je een ontwikkelaar en heb je nog geen kans gehad om de watchOS 5-beta te downloaden en installeren, dan kan dat vanaf nu weer. De vorige versie zorge voor vastlopers en problemen, voornamelijk bij de Apple Watch Series 2. Als het goed is behoren die problemen nu tot het verleden. Gedurende de watchOS 5-beta kun je echter wel tegen andere typische beta-bugs aanlopen, dus installeer de beta alleen op een Apple Watch die je niet dagelijks gebruikt.

Update 6 juni 2018: Apple heeft de beta van watchOS 5 tijdelijk teruggetrokken, omdat de update bij sommige gebruikers voor problemen zorgde. Het is daardoor niet meer mogelijk om het betaprofiel te downloaden of om de beta over-the-air te downloaden op de Apple Watch. De beta zal waarschijnlijk snel weer terugkeren. Mocht je zelf problemen hebben (een Apple Watch die niet meer reageert bijvoorbeeld), dan kun je contact opnemen met AppleCare.

watchOS 5 beta

4 juni 2018 – De eerste beta van watchOS 5 heeft Apple nu vrijgegeven. Ontwikkelaars met een geschikte Apple Watch kunnen daardoor nu aan de slag met deze versie door het betaprofiel te downloaden vanaf Apple’s ontwikkelaarswebsite. De watchOS 5 beta is alleen beschikbaar voor ontwikkelaars.
Voor de watchOS 5 download is een apart watchOS 5 betaprofiel nodig. Je dient daarvoor eerst je “oude” watchOS betaprofiel te verwijderen. Je vindt het watchOS 5 betaprofiel in Apple’s Developer Portal.

Let op: deze beta’s zijn alleen bedoeld voor ontwikkelaars en zijn niet geschikt om te gebruiken op toestellen die je dagelijks nodig hebt.

Tijdlijn watchOS 5 beta voor ontwikkelaars

Hieronder vind je een tijdlijn van de watchOS 5-beta’s voor ontwikkelaars:

 • watchOS 5 Golden Master: 12 september 2018 (verschenen)
 • watchOS 5 beta 10: 31 augustus 2018 (verschenen)
 • watchOS 5 beta 9: 24 augustus 2018 (verschenen)
 • watchOS 5 beta 8: 20 augustus 2018 (verschenen)
 • watchOS 5 beta 7: 13 augustus 2018 (verschenen)
 • watchOS 5 beta 6: 6 augustus 2018 (verschenen)
 • watchOS 5 beta 5: 30 juli 2018 (verschenen)
 • watchOS 5 beta 4: 17 juli 2018 (verschenen)
 • watchOS 5 beta 3: 3 juli 2018 (verschenen)
 • watchOS 5 beta 2: 19 juni 2018 (verschenen)
 • watchOS 5 beta 1 (vernieuwd): 11 juni 2018 (verschenen)
 • watchOS 5 beta 1: 4 juni 2018 (verschenen)
 • Definitieve versie watchOS 5: 17 september 2018 (verwacht)

Over watchOS 5
Dit najaar zijn Apple Watch-gebruikers alweer toe aan watchOS 5, de vijfde versie van het besturingssysteem voor de Apple Watch. Apple introduceert met deze versie wederom nieuwe wijzerplaten, terwijl er ook flink wat functies op het gebied van sport verbeterd zijn. In ons watchOS 5 overzicht lees je meer over de nieuwe functies die later dit jaar naar de Apple Watch komen.

watchOS 5 beschikbaarheid

Apple gaat watchOS 5 op 17 september 2018 uitbrengen. Om watchOS 5 te kunnen installeren heb je wel iOS 12 nodig. iOS 12 verschijnt tegelijkertijd met watchOS 5, ook op 17 september 2018.

Over het testen van beta’s
Bij het testen van beta’s kun je vaak tegen problemen aanlopen. Allereerst zijn meestal niet alle functies direct beschikbaar, maar worden deze gaandeweg de testperiode toegevoegd en uitgebreid. Ook kun je last hebben van vastlopers of kunnen sommige apps nog niet goed werken. Hou hier dus rekening mee als je besluit een watchOS-update te gaan testen. Het wordt dan ook afgeraden om een beta op een toestel te installeren dat je dagelijks gebruikt, omdat er nog veel problemen in de beta kunnen zitten.

Dit artikel zal bij nieuwe ontwikkelaarsbeta’s steeds opnieuw worden gepubliceerd, waarbij we de nieuw toegevoegde functies bijwerken. Daarbij kunnen reacties ook strenger worden opgeschoond dan je van ons gewend bent. Zo voorkomen we dat je je steeds een weg moet banen door tientallen inmiddels verouderde reacties van een paar weken geleden.

Revisiegeschiedenis:

 • 2018 - 12 september: watchOS 5 GM nu beschikbaar.
 • 2018 - 31 augustus: watchOS 5 beta 10 is nu beschikbaar.
 • 2018 - 24 augustus: watchOS beta 9 is verschenen.
 • 2018 - 20 augustus: watchOS 5 beta 8 is nu beschikbaar.
 • 2018 - 13 augustus: watchOS 5 Beta 7 is nu te downloaden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 september 2018, 22:16
Categorie iDevices
Onderwerpen watchOS 5, watchOS-beta
Device Apple Watch
Software watchOS 5
48 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.