Drag & Drop op de iPhone

Drag & Drop gebruiken op de iPhone: zo doe je dat

Met Drag & Drop verplaats je tekst, foto's en meer makkelijk van de ene app naar de andere. Drag & Drop op de iPhone werkt echter alleen binnen apps, maar ook daar is dit erg handig. In deze tip laten we je zien hoe Drag & Drop op de iPhone werkt.

iPhone Drag & Drop

Drag & Drop op de iPad is een handige functie die nauw samenwerkt met de multitasking op de iPad. Dankzij Drag & Drop verplaats je linkjes, afbeeldingen, tekst, documenten en meer tussen apps in de Split View-weergave. Op de iPhone werkt Drag & Drop ook met iOS 11 of nieuwer, maar de mogelijkheden zijn daar wel beperkt. Wij laten je zien wat er wel allemaal mogelijk is en in welke apps.

Drag & Drop op de iPhone gebruiken

Het grote verschil tussen Drag & Drop op de iPad en op de iPhone is dat het op de iPhone alleen binnen apps werkt. Dat betekent dat je een foto, tekst of andere bestanden alleen kunt slepen van het ene onderdeel in de app naar een andere. Het werkt dus niet om bestanden te verslepen van de ene app naar de andere, wat bij de iPad wel het geval is.

Je gebruikt Drag & Drop door een onderdeel ingedrukt te houden en je vinger net zo lang op het scherm te houden totdat deze op de gewenste plaats staan. Laat het onderdeel dan los om deze bijvoorbeeld te verplaatsen. Let er wel op dat je niet stevig op het scherm met 3D Touch drukt, omdat je in dat geval vaak een voorvertoning krijgt. Het is dus niet nodig om hard op het scherm te drukken.

In onze tip over Drag & Drop op de iPad lees je alles over hoe je de functie op Apple’s tablet gebruikt.

#1 Bestanden

De Bestanden-app maakt het meest gebruik van Drag & Drop. Je gebruikt dit vooral om al je documenten op te ruimen en opnieuw in te delen. Je kan bestanden verslepen tussen mappen en dit kan ook met meerdere tegelijk. Behalve het verplaatsen van documenten, kan dit ook met complete mappen. Bestanden en mappen sleep je bijvoorbeeld helemaal naar het startscherm van de Bestanden-app, zodat je hem een tag toe kan wijzen. Het is helaas niet mogelijk om bestanden te verslepen naar een andere opslagdienst. Je kan dus niet een iCloud Drive-bestand met Drag & Drop verslepen naar Google Drive.

#2 Foto’s

In de Foto’s-app op de iPhone kun je foto’s en video’s verplaatsen tussen je eigen mappen. In het Albums-tabblad vind je onderaan een kopje Mijn albums. De foto’s die hierin staan, kun je onderling verplaatsen van het ene album naar het andere. Open hiervoor een eigen foto-album en hou een foto lang ingedrukt. Je kan deze nu verslepen. Tik eventueel nog meer foto’s aan die je wil verplaatsen en tik linksboven op Albums, terwijl je je andere vinger met de foto’s nog op het scherm houdt. Laat deze vervolgens los op de plek waar je ze wil verplaatsen.

Drag & Drop op de iPhone in Foto's.

Je kan in deze zelfde albums de foto’s ook in een andere volgorde zetten. Hou hiervoor een foto ingedrukt en verplaats deze binnen het album naar een andere plek. Drag & Drop in de Foto’s-app werkt alleen bij dit type albums en bijvoorbeeld niet in het album met al je foto’s, je favorieten of selfies.

#3 Notities

In de Notities-app is het mogelijk om foto’s en tekst te verplaatsen. Dit is bijvoorbeeld handig als je notities wil samenvoegen, omdat je dan niet hoeft te kopiëren en te plakken. Om hier tekst te verslepen, selecteer je eerst de te verslepen tekst. Vervolgens hou je de selectie ingedrukt en tik je met je andere vinger op de terugknop om naar het notitieoverzicht te gaan. Selecteer dan een andere notitie om de geselecteerde tekst in te plakken en laat deze daar dan los zodra het groene plusje in beeld verschijnt.

Behalve voor tekst, werkt het ook met foto’s, checklijstjes en tekeningen. Het is niet mogelijk om de volgorde van notities zelf te veranderen met Drag & Drop.

Drag & Drop op de iPhone in Notities

#4 Herinneringen

Gebruik je de standaard Herinneringen-app, dan kun je daar ook dingen verslepen. Dit komt vooral van pas als je meerdere lijsten gebruikt, omdat je elke herinneringen kan verplaatsen naar een andere lijst. Hierdoor hoef je ze niet opnieuw in te stellen en bijvoorbeeld een datum of tijd te kiezen. Hou simpelweg een herinnering ingedrukt en selecteer met je andere vinger een lijst waarnaar je de herinnering wil verplaatsen. Laat de herinnering vervolgens los boven de gewenste lijst.

#5 Mail

Bij het opstellen van een mail gebruik je het verslepen om je tekst en foto’s te verplaatsen. Stel je wil een complete alinea in een nieuwe mail naar boven verplaatsen, dan selecteer je deze tekst, hou je de selectie ingedrukt en versleep je deze naar boven. Dit scheelt dus een hoop gedoe met knippen en plakken. Behalve voor tekst werkt het ook met foto’s die als bijlage aan de mail toegevoegd zijn.

#6 Beginscherm

Op het beginscherm is Drag & Drop ook eenvoudig te gebruiken. Je gebruikt de functie namelijk om je apps sneller opnieuw in te delen. Door meerdere apps tegelijk te verplaatsen hoef je niet elke app stuk voor stuk in mapjes te zetten, omdat de complete selectie in één keer in een mapje verdwijnt. Dit bespaart een hoop tijd, helemaal als je net een nieuwe iPhone hebt en je je beginscherm wil indelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerp multitasking
Device iPhone
Software iOS 11