Nieuwe functies in iOS 12.2.

iOS 12.2 functies: naar deze vernieuwingen kun je alvast uitkijken

iOS 12.2 komt er binnenkort aan. Welke nieuwe functies en vernieuwingen kun je verwachten? In dit artikel praten we je bij over de iOS 12.2 functies die je dit voorjaar meteen zelf kunt proberen!
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Nieuwe functies in iOS 12.2

Ontwikkelaars en publieke testers zijn al een tijdje aan de slag met de beta’s van iOS 12.2. Daardoor krijgen we al een goede indruk welke nieuwe functies en vernieuwingen Apple in iOS 12.2 gaat doorvoeren. Het meest opvallende is dat er vooral veel verbeteringen zijn op het gebied van HomeKit en televisies. Mogelijk treft Apple hiermee voorbereidingen voor haar eigen tv-dienst, die volgens geruchten ook dit voorjaar van start gaat. Maar er is nog veel meer om naar uit te kijken! Volgens de geruchten verschijnt iOS 12.2 op of rond 25 maart, als Apple een media-event organiseert.

Dit zijn de belangrijkste functies van iOS 12.2.


Nieuwe functies in iOS 12.2.

#1 Vier nieuwe Animoji
Apple voegt in iOS 12.2 ook vier nieuwe Animoji toe. De nieuwe Animoji zijn een haai, een zwijn, een uil en een giraffe. Net als alle andere Animoji bewegen de gezichtjes mee met je eigen gezicht dankzij de TrueDepth-camera. De Animoji zijn beschikbaar op de iPhone en iPad met Face ID met iOS 12.2 en nieuwer.

Animoji in iOS 12.2.

#2 Ondersteuning voor HomeKit-tv’s
Tijdens de CES kondigde Apple al aan dat er HomeKit televisies aan zitten te komen. Dit zijn tv’s die werken met AirPlay 2 die via de Woning-app en Siri te bedienen. Je kan daardoor niet alleen content streamen van je iPhone of iPad naar je televisie, want je kan ook je tv aanzetten, het inputkanaal selecteren voor aangesloten HDMI-apparaten en meer. Via de instellingen kun je ook de opties inschakelen om toegang tot je televisie te delen met andere gebruikers binnen je netwerk of mensen met wie je je HomeKit-huis gedeeld hebt.

Toegang tot speakers en tv's in Woning-app in iOS 12.2.

In de tweet is te zien wat de mogelijkheden zijn als je een tv hebt met ondersteuning voor HomeKit. Je hebt hier dus wel een geschikte televisie voor nodig. De ontwikkelaar heeft voor deze video gebruikgemaakt van een accessoire die zich voordoet als televisie.

#3 Vernieuwde Apple TV-remote in Bedieningspaneel
Al sinds iOS 11 kun je je Apple TV bedienen via de knop in het Bedieningspaneel op je iPhone of iPad. Naast het feit dat je hier nu ook tv’s mee kan bedienen, is deze weergave opnieuw ontworpen. De afstandsbediening gebruikt nu het volledige scherm en de knoppen zijn opnieuw ingedeeld. Bovendien kun je in sommige gevallen dit scherm direct oproepen vanaf het toegangsscherm als je audio of video streamt vanaf je iPhone of iPad. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is op de nieuwe knop aan de linkerkant tikken in audiopaneel op je toegangsscherm. Je hoeft daardoor dus niet meer eerst het Bedieningspaneel te openen.

Apple TV Remote in iOS 12.2.

#4 Makkelijker zoeken in Safari
Deze kleine aanpassing is zo handig, dat deze zijn eigen vermelding verdient. In Safari kun je nu namelijk een stuk eenvoudiger zoeken. Als je in de zoek- en adresbalk van Safari nu je zoektermen invult, zie je bij de zoeksuggesties een pijltje staan. Hiermee vul je je ingevulde termen aan, maar zonder direct meteen op deze termen te zoeken. Hierdoor kun je dus makkelijker gebruikmaken van de zoeksuggesties, zonder dat je meteen de zoekresultaten in beeld krijgt. Nadat je op een suggestie getikt hebt, vul je je zoektermen dus eenvoudig aan door verder te typen.

Zoeken in Safari in iOS 12.2.

#5 Meer Safari-verbeteringen
Apple heeft nog meer aangepast in Safari. Safari waarschuwt nu in de adresbalk als websites niet beveiligd zijn met HTTPS. Voorheen verscheen dit alleen als je ergens op een website inloggegevens invoerde, maar nu staat dit altijd bovenaan het scherm bij websites zonder HTTPS. Ook nieuw in Safari is dat er een nieuw gekleurd toetsenbord verschijnt als je op een website kleuren kan kiezen, zoals bij een online tekstverwerker voor het selecteren van gekleurde tekst.

Er zit een nieuwe schakelaar in de instellingen van Safari, waarmee je de toegang tot de bewegingssensoren van je iPhone kan blokkeren. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij foto’s die in 360 graden gemaakt zijn, zodat je om je heen kan kijken door je iPhone te draaien.

Tot slot is de Safari-functie ‘Volg met niet’ (‘Do Not Track’) weggehaald uit Safari. Volgens Apple bood dit ongewenste mogelijkheden om met fingerprinting gebruikers toch te volgen. De werkelijkheid is dat de functie eigenlijk wat mislukt is: omdat websites het op vrijwillige basis mochten volgen, gebeurde dat nauwelijks. Apple schakelt nu over op Intelligent Tracking Prevention.

#6 Meer controle over apparaatvrije tijd
Met Schermtijd: beperk het gebruik van je apps”>Apparaatvrije tijd, een functie van Schermtijd, zorg je ervoor dat de apps op je iPhone of iPad na een bepaald tijdstip niet meer te gebruiken zijn. In iOS 12.2 heeft Apple deze functie verder verbeterd.

Apparaatvrije tijd instellen voor aparte dagen.

Het is dan namelijk mogelijk om per dag een aparte apparaatvrije tijd in te stellen. Je kan zowel een ander tijdstip kiezen als de stand helemaal uitschakelen voor een specifieke dag. Dit geeft je dus veel meer ruimte voor bijvoorbeeld het weekend, waarop je liever niet geblokkeerd wil worden door deze functie.

#7 Meer mogelijkheden voor webapps
In iOS 11.3 voegde Apple al enkele functies toe voor webapps, zogenaamde Progressive Web Apps (PWA). In iOS 12.2 zijn er opnieuw stappen gemaakt die webapps beter maken. Zo kunnen dergelijke websites die lijken op een app gebruikmaken van het standaard Delen-menu. Dat betekent dat ze ook een icoontje toe kunnen voegen om een pagina of andere content te delen, waarna vervolgens het normale Delen-menu verschijnt zoals je ook in echte apps gewend bent. Als een webapp een externe website in moet laden, bijvoorbeeld om ergens in te loggen, gebruikt deze nu de Safari View Controller, oftewel de in-app versie van Safari. Hierdoor kan je bijvoorbeeld makkelijker inloggen via Autofill.

Tot slot reageren deze webapps beter en blijft de laatst geopende pagina behouden als je de app later weer opent. En als je zo’n webapp wil zoeken met Spotlight, verschijnt deze nu ook gewoon in de zoekresultaten als gewone app. Al deze nieuwe functies zorgen ervoor dat webapps zich meer gedragen als echte apps, zonder dat je dus een app hoeft te downloaden vanuit de App Store. Je kan dergelijke favoriete websites wel als app op het beginscherm zetten.

#8 Muziekbediening in Siri-weergave
Als je in iOS 12.1.3 of lager via Siri vraagt om muziek af te spelen, verschijnt er op het scherm alleen een knop om naar de Muziek-app te gaan. In iOS 12.2 is dit verbeterd, want na het starten van muziek verschijnen direct de bedieningsknoppen op het scherm. Je kan dus meteen pauzeren, naar het volgende nummer gaan of het volume harder of zachter zetten. Het is daardoor niet nodig om eerst naar de Muziek-app te gaan of het Bedieningspaneel te openen. Ook dit komt weer van pas als je muziek wil streamen naar een ander apparaat, door Siri te gebruiken met AirPlay 2.

Muziekbediening met Siri in iOS 12.2.

#9 Betere audiokwaliteit in iMessage
Apple gaat in iMessage overstappen naar een nieuwe codec: van .AMR naar .CAF (Opus). Dit betekent een sprong van 8000Hz naar 24000Hz en dat is te merken aan kristalheldere audio en betere verstaanbaarheid. De bestanden worden hierdoor wel iets groter, maar dat hoeft geen probleem te zijn omdat iMessage standaard zo is ingesteld dat de berichten na 2 minuten vanzelf verdwijnen. Je lees meer over de betere audiokwaliteit in iMessage in onderstaand artikel.

#10 Overige kleine verbeteringen in iOS 12.2
Er zijn nog meer kleine verbeteringen doorgevoerd in iOS 12.2:

 • Ondersteuning voor AirPower: Apple’s draadloze oplaadmat lijkt er nu echt aan te komen.
 • Activiteitenringen in de Wallet: vergelijkbaar met de ringen op de Apple Watch, maar dan gericht op financiële cijfers. Dit zou te maken hebben met een creditcard die Apple in samenwerking met Goldman Sachs op de markt zou willen brengen. Voorlopig alleen in de VS.
 • Informatie over AppleCare: je krijgt op je toestel te zien of er nog garantie geldt.

Garantie checken via Instellingen.

 • Geoblokkade voor ECG-functie: de iPhone kijkt naar je locatie om te bepalen of je de ECG-functie op de Apple Watch mag gebruiken.
 • Today at Apple: Siri geeft suggesties voor Today at Apple-sessies, op basis van je Safari- en appgedrag.
 • Markeer als afgespeeld: In de Podcasts-app vind je nu een optie Markeer als afgespeeld, zodat je een aflevering als beluisterd kan markeren zonder hem helemaal te hoeven luisteren of door te spoelen.
 • Nieuw icoontje voor Synchrone weergave in Bedieningspaneel: In plaats van het AirPlay-icoontje vind je hier nu twee schermen achter elkaar.
 • Details voor transacties Apple Pay in Wallet: In de Wallet-app is er nu een nieuwe weergave voor transacties in de Wallet-app. Je bekijkt nu bijvoorbeeld ook individuele details van een betaling, zoals datum en tijd.
 • Nieuwe testzinnen voor Hé Siri: Voor het instellen van Hé Siri spreek je nu andere testzinnen in. In plaats van “Hé Siri, ik ben het” zijn er nu zinnen als “Hé Siri, stuur een bericht”, “Hé Siri, stel een timer in voor drie minuten” en “Hé Siri, speel wat muziek af”. Met dank aan iCulture-lezer Martin!

Icoontje Synchrone weergave en Luchtkwaliteitsindex in Apple Kaarten in iOS 12.2.

 • Korting op app-abonnementen: Ontwikkelaars kunnen nu korting geven op lopende app-abonnementen. Zo krijg je bijvoorbeeld 12 maanden voor de prijs van 10.
 • Meer toestelinfo: Bij Instellingen > Algemeen > Info zie je nu ook het exacte toestelnaam van jouw model.
 • Muziekvideo’s: Muziekvideo’s in Apple Music worden niet meer meteen groot afgespeeld zodra je erop tikt.
 • Apple News-app naar Canada: Apple News breidt voor het eerst uit naar een nieuw land, namelijk Canada. De app is al beschikbaar in de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Ondersteuning voor Nederland en België is er helaas nog niet.
 • Luchtkwaliteit in Apple Kaarten: Linksonder op de kaart in Apple Kaarten verschijnt nu ook de luchtkwaliteit van de locatie die in beeld staat. Dit werkt helaas nog niet in Nederland en België.
 • Namen van albums bij muzieknummers: Als je zoekt naar een nummer in Apple Music, zie je nu ook in de zoekresultaten bij welk album dit nummer hoort.

Daarnaast bevat iOS 12.2 een aanwijzing naar de nieuwe AirPods, waarmee je Hé Siri kan gebruiken. In ons aparte nieuwsartikel lees je hier meer over.

De iOS 12.2 beta is nu beschikbaar voor ontwikkelaars. De update komt waarschijnlijk eind maart voor iedereen beschikbaar.

Revisiegeschiedenis:

 • 2019 - 20 februari: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd met nieuwe bevindingen.
 • 2019 - 28 januari: Artikel bijgewerkt met nieuwe bevindingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 maart 2019, 12:18
Categorie iOS
Onderwerp ios 12
Software iOS 12

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

  Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.