Waakmelder iOS 10

Publieke beta van iOS 10 geïnstalleerd? Deze 10 dingen moet je meteen proberen

Heb je zojuist de publieke beta van iOS 10 geïnstalleerd? Dan zijn er heel veel functies waar je mee aan de slag kunt gaan. In dit artikel zetten we 10 nieuwe functies op een rij die je als publieke betatester kunt proberen.

Waakmelder iOS 10

Heb je gisteren in al je enthousiasme de eerste publieke beta van iOS 10 op je iPhone, iPad of iPod touch geïnstalleerd? Dan ben je een stap dichterbij bij allerlei nieuwe toffe functies. Zie je echter door het bomen het bos niet meer? Dan zijn er 10 dingen die je nu al meteen kunt uitproberen.

Eerste publieke beta van iOS 10

Als je het nog niet meegekregen hebt: gisterenavond verscheen de eerste publieke beta van iOS 10. Hierdoor kan iedereen die zich aanmeldt op de betawebsite van Apple aan de slag met de nieuwe functies van iOS 10. De eerste publieke beta is exact dezelfde versie als de tweede ontwikkelaarsbeta, dus je staat daarmee op gelijke hoogte met alle ontwikkelaars. Heb je de publieke beta nog niet, maar wil je er wel mee aan de slag gaan? Dan lees je in ons aparte artikel hoe je die installeert. Hou er wel rekening mee dat er altijd risico’s verbonden zijn aan het installeren van een betaversie.

Staat de publieke beta al op jouw iPhone, iPad of iPod touch, dan vind je hieronder 10 leuke vernieuwingen die je zonder al teveel moeite meteen kunt proberen, waarmee je een goede indruk krijgt van de nieuwe functies van iOS 10.

#1 Stuur een iMessage

iMessage barst van de vernieuwingen in iOS 10. Je kunt bijvoorbeeld meteen de nieuwe iMessage-apps downloaden, zodat je bewegende smileys, handjes, hartjes en klassieke Mac-afbeeldingen kunt versturen. Heb je al een Apple Watch, dan komen de eerste drie categorieën je vast bekend voor. Je vrienden die bijvoorbeeld nog op iOS 9 zitten, kunnen deze nieuwe smileys ook ontvangen. Helaas zijn het voor hen slechts stilstaande beelden, maar het bericht wordt in ieder geval afgeleverd. Je kunt ook de vele effecten uitproberen door bij het versturen de verzendknop ingedrukt te houden. De ontvanger ziet deze echter niet, maar het is wel leuk om zelf deze nieuwigheden uit te proberen.

#2 Probeer de nieuwe widgets

De widgets vind je in iOS 10 op meerdere plaatsen. Niet alleen in het Berichtencentrum, maar ook op de plaats van Spotlight, links naast het eerste venster van het beginscherm. Maar ook op het toegangsscherm kun je de widgets bereiken door naar rechts te vegen. Er zijn bovendien vele nieuwe widgets beschikbaar van allerlei standaardapps, zoals Telefoon, Mail, Muziek en Notities. Omdat het een beta is, reageren ze soms niet allemaal even goed, maar het geeft wel een leuke indruk van de nieuw widgets in iOS 10.

#3 Eindelijk: verbergen van standaardapps

Over standaardapps gesproken: je kunt de apps die je nooit gebruikt nu eindelijk verbergen! Verwijder bijvoorbeeld de Tips-app of de Watch-app omdat je helemaal geen Apple Watch hebt. Het verbergen van enkele standaardapps is meteen een mooie aanleiding om je beginscherm eens opnieuw in te delen, omdat je nu geen mapje meer hoeft aan te maken waar je al je niet gebruikte apps in verstopt hebt. Je verbergt de apps op dezelfde manier zoals je normaal gesproken een app verwijdert. Heb je er toch spijt van, dan kun je in de App Store de app weer terughalen.

#4 Haal alles uit je iPhone-opslag

Optimaliseer iPhone-opslag bij Muziek in iOS 10.Luister je graag muziek en heb je veel nummers lokaal op je toestel staan, maar kamp je ook vaak met opslagtekort? iOS 10 heeft een handige nieuwe functie die je opslag optimaliseert door automatisch muziek te verwijderen waar je al een hele tijd niet naar geluisterd hebt. Je vindt deze optie bij Instellingen > Muziek > Optimaliseer opslag. Je kunt hier deze functie inschakelen, maar je kunt ook een minimale opslagruimte instellen. Dit voorkomt dat je iPhone automatisch je hele muziekbibliotheek verwijdert.

#5 Stel je bedtijd in

De Klok-app is in iOS 10 op de schop gegaan en heeft een interessante nieuwe functie gekregen. Los van het donkere uiterlijk vind je middenin de menubalk de optie Bedtijd. Hier stel je in hoe laat je normaal gesproken naar bed gaat en weer op staat, waarna de Klok-app bijhoudt of je je hieraan gehouden hebt. De app geeft je ook herinneringen zodra het tijd is om naar bed te gaan, zodat je genoeg nachtrust krijgt. De Klok-app vat de gegevens samen bij de slaapanalyse en wil je meer gegevens zien, dan word je doorgestuurd naar de Gezondheid-app. En als je daar dan toch zit: bekijk dan ook meteen de nieuwe indeling.

#6 Wennen aan de nieuwe indeling van Apple Music

Vorig jaar werd de Muziek-app op de schop gegooid met iOS 8.4 en de komst van Apple Music, maar dit jaar wordt de app alweer aangepast met een nieuw uiterlijk. Dit kan in het begin best even wennen zijn, vooral door de nieuwe indeling, navigatie en grotere knoppen en letters. Connect is bijvoorbeeld nagenoeg uit beeld, terwijl je nu al bij sommige nummers de songteksten kunt raadplegen. Dat betekent lekker meezingen met jouw favoriete hits.

#7 Stel je huis in met de Home-app

Heb je HomeKit-producten in huis? Dan heeft Apple een gloednieuwe app voor je klaarstaan genaamd Home. Met deze app stel je je kamers in, maar bedien je ook al je lampen, schakelaars, thermostaten en andere HomeKit-geschikte apparaten. Je vindt schakelaars voor de Home-app bovendien in het nieuwe Bedieningspaneel, zodat je zonder de Home-app te hoeven openen bijvoorbeeld je lichten in kunt stellen.

#8 3D Touch op meer plekken

Heb je de publieke beta van iOS 10 op een iPhone 6s geïnstalleerd, dan kun je nu op veel meer plekken gebruikmaken van het drukgevoelige scherm. Bijvoorbeeld in het Bedieningspaneel bij de zaklantaarn, timer, rekenmachine en camera. Ook op het toegangsscherm bij een notificatie kun je stevig drukken om meer te zien van het gesprek, bijvoorbeeld bij een melding van iMessage. Maar er is nog veel meer, want bij bijvoorbeeld de Weer-app kun je direct het weer op een locatie bekijken door hard op het appicoontje te drukken.

Bedieningspaneel in iOS 10 met 3D Touch op zaklantaarn. 3D Touch in iOS 10 op het beginscherm.

#9 Meer functies voor de iPad

Als je een iPad gebruikt om iOS 10 op te testen, dan zijn er voor dat toestel ook nog extra functies. Zo kun je een iPad instellen als HomeKit-hub voor je accessoires en is er een nieuwe Split View-weergave voor Safari op de iPad Air 2 of nieuwer. De grote iPad Pro profiteert verder van een extra kolom bij de Notities- en Mail-app, zodat je meer te zien krijgt zonder van scherm te hoeven wisselen.

#10 Nieuwe functies voor CarPlay-systemen

Heb je een CarPlay-systeem in je auto zitten, dan kun je met iOS 10 rekenen op flink wat verbeteringen. Zo kun je zelf eindelijk je eigen apps indelen, verwijderen en toevoegen, zodat je het CarPlay-scherm kunt personaliseren. Ook is de Kaarten-app vernieuwd met een aangepast uiterlijk en een functie om je geparkeerde auto terug te vinden. Bovendien gaat het navigeren door de menu’s vooral tijdens het rijden een stuk makkelijker dankzij de twee grote pijltoetsen aan de rechterkant van het scherm.

Met bovenstaande nieuwe functies kan je als publieke betatester zonder twijfel flink vooruit en gaandeweg het testen zul je ongetwijfeld nog andere nieuwigheden tegenkomen. Een complete lijst met allerlei nieuwe functies van iOS 10 vind je in ons aparte artikel, terwijl we in een video de veranderingen van de tweede beta op een rijtje gezet hebben. Gezien de publieke beta dezelfde versie is als de tweede ontwikkelaarsbeta, geldt deze video ook voor betatesters. Durf je het nog niet aan om de publieke beta te installeren, dan moet je tot september wachten zodra iOS 10 voor iedereen beschikbaar komt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 juli 2016, 10:52
Categorie iOS
Onderwerp ios 10

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.