Apps verwijderen in iOS 10

Apps worden in iOS 10 niet gewist, maar alleen verborgen

Het verwijderen van apps in iOS 10 werkt anders dan gedacht: de apps worden niet echt gewist, maar worden alleen verborgen gemaakt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Een van de belangrijkste vernieuwingen in iOS 10 is de mogelijkheid om standaardapps te verwijderen. Zouden ze echt worden gewist, of alleen verborgen? Dat vroegen we ons op de iCulture-redactie af, vlak na de aankondiging. Craig Federighi heeft nu het verlossende woord: ze verdwijnen van je homescreen, maar ze staan nog steeds op je toestel.

iPhone iOS 10

Apps verwijderen in iOS 10

Het zit zo: de apps zullen verdwijnen van je homescreen. alle bijbehorende gebruikersdata zal ook worden gewist. Maar omdat de apps integraal onderdeel uitmaken van iOS 10, zullen de application binaries intact blijven. Dat wil zeggen: de apps zijn onderdeel van iOS. Dat is ook de reden waarom ingebouwde apps alleen een update kunnen krijgen, als er een nieuwe iOS-versie verschijnt.

Dit heeft te maken met beveiliging: zo’n iOS-update is voorzien van een digitale handtekening, zodat je zeker weet dat de update werkelijk afkomstig is van Apple. Het zou onmogelijk zijn voor Apple om voor iedereen een aparte iOS-update beschikbaar te stellen. Stel dat jij alleen de Aandelen-app hebt gewist, dan moet je bij de volgende iOS-update zorgen dat je de versie downloadt waarin alleen de Aandelen-app ontbreekt.

Dat laatste gebeurt dan ook niet: je downloadt de volledige versie van iOS, inclusief alle standaard-apps. De losse apps die via de App Store te downloaden zijn, zoals Mail en Notities, zijn dan ook niet veel meer dan een ‘hulpje’ om de apps weer zichtbaar te maken op je toestel. Het downloaden van de app zorgt ervoor dat alle koppelingen weer worden hersteld.

26 standaard-apps zijn te verbergen

Het gaat in totaal om 26 standaard-apps, die je in iOS 10 kunt ‘verwijderen’ en daarna weer ‘installeren’ op je toestel. Achter de schermen gaat het dus om verbergen en weer zichtbaar maken. Craig Federighi vertelde het tijdens een interview in The Talk Show Live, een podcast met Apple-kenner John Gruber.

Voor gewone gebruikers zal het weinig verschil maken of je de apps nu echt wist of onzichtbaar maakt. Maar als je hoopte om wat extra ruimte vrij te maken, dan gaat dat dus niet lukken.

Wij maakten een lijstje van de apps die je kunt ‘verwijderen’:

Standaardapps verwijderen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 mei 2017, 15:54
Categorie iOS
Onderwerp ios 10
Software iOS 10

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.