ABN AMRO Apple Pay gebruiken.

EU wil Apple beboeten voor blokkeren van NFC-chip voor Apple Pay-alternatieven

De klacht ligt nu bij Apple

De Europese Unie heeft een klacht ingediend bij Apple, omdat de NFC-chip in iPhones niet open staat voor aanbieders van andere betaalsystemen. Volgens de EU is er sprake van machtsmisbruik en oneerlijke concurrentie
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 3 mei 2022: Klachten van PayPal zijn mogelijk de reden waarom de EU in actie komt tegen Apple Pay. PayPal biedt tap-to-pay betalingen op Android-telefoons en zou dat ook op de iPhone willen doen. Apple heeft wel een Tap to Pay-functie aangekondigd waar appontwikkelaars gebruik van kunnen maken, maar doet dit voor het ontvangen van betalingen met Apple Pay. Concurrerende betaaldiensten zijn niet toegestaan. Het EU-onderzoek begon in juni 2020 maar de eerste klachten kwamen al in 2019 binnen.

Update 2 mei 2022: De Europese Commissie heeft nu de bezwaren naar Apple gestuurd, blijkt uit een bericht op de EU-website. De Europese Commissie vindt dat dit in strijd is met artikel 102 van het Verdrag over de werking van de Europese Unie, dat machtsmisbruik verbiedt. Apple kan zich verdedigen of de NFC-chip openstellen. Gebeurt dat niet, dan dreigt er een forse boete ter hoogte van 10% van de jaaromzet. Dit zou bij Apple minstens 36,5 miljard dollar betekenen – uitgaande van een jaaromzet van 365 miljard dollar vorig jaar. Inmiddels liggen de omzetcijfers alweer hoger. Het zou de hoogste boete zijn die de EU ooit heeft uitgedeeld.


Update 28 april 2022: De Financial Times meldt dat de Europese Commissie volgende week een aanklacht indient tegen Apple vanwege het niet openstellen van de NFC-chip. Onder meer banken willen ook betalingen kunnen uitvoeren via de chip. Krijgt de Commissie gelijk van de rechter en is er inderdaad sprake van machtsmisbruik, dan kan Apple een boete worden opgelegd ter hoogte van 10% van de jaaromzet.

Update 6 oktober 2021: Nadat er eerder al plannen vanuit de EU waren om Apple te dwingen om de NFC-chip open te stellen, zegt Reuters nu dat de EU een eerder onderzoek aan het afronden is. Sinds juni 2020 was de EU aan het onderzoeken of de App Store en Apple Pay geen vorm van machtsmisbruik waren. In het geval van Apple Pay mag de NFC-chip in iPhones niet gebruikt worden door andere betaaldiensten, omdat dit volgens Apple niet veilig is. Bronnen zeggen nu dat de EU concludeert dat Apple doet aan anti-competitief gedrag. Uiteindelijk zou dit Apple ertoe kunnen dwingen om de NFC-chip voor iedereen open te zetten, ook voor andere banken.

De EU zou nu in voorbereiding zijn voor de verdere uitwerking van het onderzoek, waarbij de resultaten naar verwachting volgend jaar naar Apple verstuurd worden. Het kan dus nog wel een flinke tijd duren voordat er daadwerkelijk gevolgen zitten aan de resultaten van het onderzoek.

Lees hieronder ons oorspronkelijke artikel van 18 september 2020:
De regels zijn nog niet verplicht gesteld, maar worden op dit moment alleen nog maar overwogen, meldt Bloomberg. De nieuwe wetgeving zou ervoor kunnen zorgen dat Apple de NFC-technologie in de iPhone moet openstellen voor meer betaalsystemen dan alleen Apple Pay. Dat blijkt uit documenten die zijn uitgelekt. Apple wordt daar niet bij naam in genoemd, maar in een voetnoot wordt wel verwezen naar een antitrust-zaak uit juni waarin wordt gepleit dat Apple de NFC-chip openstelt voor anderen. Het zou moeten gelden voor alle fabrikanten van smartphones en smartwatches. Momenteel kun je je iPhone en Apple Watch alleen gebruiken voor NFC-betalingen met Apple Pay. Je kunt er ook mee afrekenen in het openbaar vervoer, maar aanbieders zitten daarbij ook aan APple vast. Banken hebben geklaagd dat ze hun eigen betaaltechnologie willen gebruiken op de iPhone, maar dat Apple dit tegenhoudt. Apple geeft anderen namelijk geen toegang tot de chip.

‘Apple moet NFC-chip openstellen’

Het plan zou zijn om het rapport volgende week te presenteren bij de Europese Commissie, als onderdeel van een breder pakket aan maatregelen. In Duitsland waren al regels aangekondigd, waardoor aanbieders van digitale betaalsystemen hun infrastructuur open moeten stellen voor anderen, tegen een redelijke vergoeding. Ook in Nederland zijn er stemmen opgegaan om de Apple NFC-functie open te stellen voor andere toepassingen, al ging het daarbij niet specifiek om betalingen.

Apple Pay met toegangscode gebruiken.

De Europese regels kunnen nog wel even op zich laten wachten. Er moet eerst nog advies bij Europese toezichthouders worden ingewonnen en eventuele regels volgen dan pas halverwege 2022. Door de komst van nieuwe fintech-bedrijven is het speelveld veranderd. Er zijn meer spelers en financiële producten bij gekomen, maar dat brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. De regels moeten daarop worden aangepast, vindt Markus Ferber, een Duits lid van het Europese Parlement.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 03 mei: Toegevoegd dat een klacht van PayPal mogelijk tot deze EU-actie heeft geleid.
  • 2022 - 02 mei: De klacht ligt nu bij Apple, dus we hebben dit artikel bijgewerkt met de nieuwste info.
  • 2021 - 06 oktober: Artikel bijgewerkt na mogelijke uitspraak van Europees onderzoek.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij de grootste banken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay
86 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.