Facebook-hand

Populaire apps delen ongevraagd info met Facebook

Tenminste 11 veelgebruikte apps delen zeer persoonlijke informatie met Facebook, zonder dat de gebruiker daar controle over heeft. Dat ontdekte The Wall Street Journal na onderzoek.

Apps delen privédata met Facebook

Het gaat onder andere om hartslagdata van de app Instant Heart Rate en vruchtbaarheidsinformatie van de app Flo. In de VS kan Facebook via de huizenapp Realtor.com zien of mensen op zoek zijn naar een huis. De betreffende apps gebruiken software die de data naar Facebook stuurt. Facebook kan die gegevens vervolgens koppelen aan een uniek profiel, zelfs als de betreffende gebruiker geen Facebook op zijn smartphone gebruikt en zelfs geen account heeft.


Wat WSJ ontdekte is dat Facebook betaalt voor de persoonlijke data die ze van de apps krijgen en vaak realtime toegang heeft. Zodra de app een meting uitvoert beschikt Facebook er ook over.

Facebook heeft in een reactie aangegeven dat de apps mogelijk de overeenkomst met het bedrijf schenden, omdat het niet is toegestaan om gevoelige informatie zoals gezondheidsdata uit te wisselen. De betreffende apps hebben de instructie gekregen om te stoppen met het delen van data.

WSJ onderzocht 70 apps en daarvan zouden minstens 11 de gevoelige data delen met Facebook. Daaronder waren zes gezondheidsapps die in de top 15 staan.

Mogelijk zijn Europese gebruikers minder getroffen door dit privacyprobleem. Facebook zegt namelijk dat ze zich aan de Europese privacywetgeving te houden. Dit houdt in dat gebruikers voor het versturen van persoonlijke informatie zelf toestemming moeten geven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.