Concept opvouwbare iPhone open en dicht.

Deze concepten laten zien hoe een opvouwbare iPhone eruit kan zien

Komt Apple ooit met een opvouwbare iPhone? Steeds meer bedrijven investeren in de ontwikkeling van dergelijke smartphones. Deze concepten laten zien hoe een opvouwbare iPhone er in de praktijk uit kan gaan zien.

Deze week presenteerde Samsung haar eerste opvouwbare smartphone, de Samsung Galaxy Fold. Het is, naar eigen zeggen, de eerste opvouwbare smartphone die beschikbaar komt. Het lijkt nog wel jaren te gaan duren voordat Apple met haar eigen variant op de markt komt, als het al ooit zover komt. Twee Nederlandse ontwerpers hebben concepten gemaakt, onder andere op basis van patenten. Welk ontwerp heeft jouw voorkeur?

Concepten van opvouwbare iPhone

Het eerste concept is gemaakt door Roy Gilsing, een Nederlandse productontwerper. Hij heeft bij dit concept goed gekeken naar wat Samsung gemaakt heeft, maar verbetert dit op een aantal vlakken. Ingeklapt is het opvouwbare toestel in dit concept een vrij langwerpige telefoon, met schermen die van boven tot onder lopen. Opvallend is daarbij dat de notch behouden is, zodat je Face ID kan gebruiken. Net als nu lopen de hoeken van het scherm in een kleine ronding. Het buitenste scherm van deze zogenaamde iPhone X Fold heeft een aspect ratio van 1:3.

Voorkant van concept van opvouwbare iPhone.

Uitgeklapt ziet het toestel eruit als een soort iPad mini. Qua design heeft het veel weg van de huidige iPad Pro 2018, maar qua formaat heeft het weer meer weg van de kleinste iPad. Bij het openen wisselt de iPhone meteen naar de iPad-stand en is zowel geschikt in de portretstand als in de landschapsweergave, net als een gewone iPad. Zoals in het concept te zien is, kan je het toestel ook in een hoek van ongeveer 90 graden gebruiken, waardoor het onderste vlakke deel dienst doet als toetsenbord en het opgeklapte deel als scherm waar je tekst verschijnt.

Concept van opvouwbare iPhone liggend.

Concept op basis van patent
Het tweede concept is gemaakt op basis van een patent. In een patent omschrijft Apple een toestel dat door de helft voor een deel in elkaar geklapt kan worden. In tegenstelling tot veel andere opvouwbare smartphones, heeft het model in dit patent geen tablet-deel. Het enige verschil met een normale iPhone is dat je het scherm zowel naar binnen als naar buiten kan vouwen.

Opvouwbare iPhone met clamshell-design.

Het concept van Let’s Go Digital maakt het patent wat concreter. Of Apple echt voor deze interpretatie van opvouwbare iPhone gaat kiezen, valt nog te bezien. Het praktisch nut van dit concept is een stuk kleiner dan van het eerste concept. Het patent is dan ook waarschijnlijk vooral ingediend om de manier van vouwen te omschrijven en niet zozeer om het complete idee van een opvouwbare iPhone uit te werken. Desalniettemin is het een interessant beeld.

Opvouwbare iPhone met clamshell-design.

Wij hebben wel zo onze ideeën waarom Apple een opvouwbare iPhone moet maken. Ben jij het hiermee eens? Zie jij zo’n opvouwbaar toestel ook zitten of hou je de iPhone liever in zijn huidige vorm? Laat het weten in de reacties!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
22 februari 2019 om 12:44
Onderwerp
Categorie
iDevices
19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.