Apple Watch Series 3 Edition

Werkt de Apple Watch met 4G ook in Nederland? Wij zochten het uit

De Apple Watch Series 3 heeft een eigen 4G-verbinding, maar deze uitvoering wordt niet in Nederland verkocht. Kun je de 4G-verbinding van de Apple Watch Series 3 wel in Nederland gebruiken? We bespreken de mogelijkheden.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Apple Watch series 3 Edition

Apple heeft de Apple Watch Series 3 aangekondigd. Veruit de belangrijkste nieuwe functie is de toevoeging van 4G, zodat je niet altijd verbonden hoeft te zijn met je gekoppelde iPhone om apps te kunnen gebruiken, te kunnen bellen en berichtjes te versturen. Er is echter een grote maar: de Apple Watch Series 3 met 4G komt voorlopig niet naar Nederland. Heeft het zin om een Apple Watch Series 3 met 4G bijvoorbeeld uit Duitsland te halen? Daar lijkt het niet op.

Apple Watch Series 3 met 4G nog niet in Nederland

De 4G-verbinding is de grootste vernieuwing in de Apple Watch Series 3, zo is ook te zien op de Amerikaanse Apple-website. De Nederlandse versie van diezelfde pagina maakt nergens melding van deze functie. Het 4G-model wordt dan ook niet in Nederland verkocht. Omringende landen krijgen wel de Apple Watch Series 3 met 4G, zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar alleen bij geselecteerde providers. Dit Apple Watch-model importeren om in Nederland de 4G-functie te gebruiken, zit er echter niet in. Al was het alleen maar omdat geen roaming is toegestaan.

De Apple Watch Series 3 met 4G maakt gebruik van hetzelfde telefoonnummer als de iPhone waaraan hij gekoppeld is. Je kunt dus niet, zoals met de iPad, een apart data-abonnement afsluiten. De Apple Watch Series 3 werkt met een eSim, een elektronische simkaart die ingebouwd zit in de Apple Watch. Alle gegevens, zoals je telefoonnummer, worden overgezet vanaf je iPhone. Je kunt de Apple Watch Series 3 dus niet gebruiken in combinatie met je Nederlandse abonnement, simpelweg omdat de Nederlandse providers dit niet ondersteunen. Een belangrijke kanttekening is dat roaming op de Apple Watch Series 3 met 4G niet beschikbaar is, zo meldt Apple zelf:

Roaming is not available outside your carrier network coverage area.

Los daarvan kun je niet zomaar een Duits abonnement afsluiten, omdat je daarvoor een Duits (factuur)adres op moet geven. Zelfs als je een Duits factuuradres kunt gebruiken, moet je voor het grootste deel van de tijd in Duitsland aanwezig zijn. De mogelijkheid om nog dit jaar of begin volgend jaar een Apple Watch Series 3 met 4G in Nederland te gebruiken, is daardoor uitgesloten.

iCulture heeft bij de drie grote Nederlandse providers de vraag neergelegd, of en wanneer zij de 4G-versie van de Apple Watch Series 3 gaan verkopen. KPN en Vodafone lieten ons als vrijwel meteen weten, dat ze de 4G-versie van de smartwatch voorlopig niet gaan aanbieden. KPN gaat wel het model zónder 4G verkopen. We werken dit artikel bij zodra T-Mobile heeft laten weten wat ze van plan zijn.

Providers voor Apple Watch Series 3 met 4G.

Apple Watch Series 3 met 4G in de toekomst naar Nederland?

Een andere belangrijke vraag is of het nu al zin heeft om een Apple Watch te kopen met 4G, zodat je in hem in de toekomst bij een Nederlandse provider kunt gebruiken zodra dit model hier op de Nederlandse netwerken ondersteund wordt. In Duitsland en Frankrijk wordt de Apple Watch Series 3 met 4G met modelnummer A1889 (38mm) en A1891 (42mm) verkocht. Deze ondersteunen in totaal negen 4G-frequenties, waaronder 4G-band 3 (1800 MHz), 7 (2600 MHz) en 20 (800 MHz). Dit zijn dezelfde frequenties als de Nederlandse en Belgische providers ondersteunen. De kans is dus groot dat je dit Europese Apple Watch-model straks ook kunt gebruiken in Nederland zodra de providers 4G op de Apple Watch hier aanbieden, zo blijkt uit ook een mail van Apple zelf. De Apple Watch is niet gelocked voor een specifieke provider. Zolang het Apple Watch Series 3 met 4G-model de frequenties ondersteunt die door jouw provider ondersteund worden, kun je de 4G-functie in de toekomst gebruiken. Dit geldt dus voor het Duitse en Franse model.

Tot die tijd kun je het 4G-model blijven gebruiken, zonder dat je de 4G-opties benut. Je moet daarvoor dus wel de grens over, omdat in Nederland het 4G-model niet verkocht wordt. In Amerika worden daarnaast prepaid-abonnementen niet ondersteund. Mogelijk geldt dit ook zodra de Apple Watch Series 3 met 4G bij Nederlandse providers werkt.

Let wel op dat een Apple Watch met 4G uit Amerika andere frequenties gebruikt en dat daardoor de 4G-functies niet bij een Europese provider werken. Dit geldt ook andersom: een Duitse Apple Watch Series 3 met 4G werkt niet via een mobiel netwerk in Amerika. Je kunt de Apple Watch Series 3 met 4G dan wel blijven gebruiken zonder de 4G-opties te benutten. Het horloge werkt dan gewoon op dezelfde manier als een Apple Watch zonder ingebouwde 4G-ondersteuning.

In Nederland alleen aluminium
Ook goed om te weten: in Nederland zal alleen de aluminium versie van de Apple Watch Series 3 worden verkocht. Wil je een Apple Watch van roestvrij staal of keramiek, dan ben je aangewezen op de uitvoering met 4G. Zolang Nederlandse providers geen 4G op de Apple Watch ondersteunen, kun je deze kasten niet in Nederland kopen.

Als je per se een roestvrij stalen Apple Watch Series 3 wil (of van een ander materiaal dan aluminium), dan moet je daarvoor dus naar het buitenland. Je kunt bijvoorbeeld een roestvrij stalen Apple Watch Series 3 uit Duitsland (met 4G dus) gewoon in Nederland gebruiken, maar dan zonder de 4G-functie te benutten.

Apple Watch Series 2 vervangen door Apple Watch Series 3

Tot slot nog een laatste kanttekening bij de nieuwe Apple Watch line-up. De Apple Watch Series 1 is nog steeds bij Apple beschikbaar, maar de Apple Watch Series 2 heeft plaatsgemaakt voor de Apple Watch Series 3. Dat betekent dat je nog steeds kunt kiezen tussen een Apple Watch zonder (Series 1) en met GPS (Series 3). Qua prijs heeft dit echter voordelig uitgepakt. De Apple Watch Series 3 (dus zonder 4G) is goedkoper dan de Apple Watch Series 2. Waar je voor de Series 2 nog minimaal €439 betaalde, heeft de Series 3 een vanafprijs van €369.

De Apple Watch Series 3 zonder 4G ligt vanaf 22 september 2017 in de schappen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 18 september: Meer informatie over de gebruikte 4G-banden in Nederland en de ondersteunde 4G-frequenties in de Apple Watch Series 3 met 4G toegevoegd. Ook hebben we meer duidelijkheid gegeven over het gebruik van een Apple Watch Series 3 met 4G zonder de 4G-functie te gebruiken en over de werking van een Amerikaanse model in Europa.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 september 2017, 10:07
Categorie iDevices
Onderwerp apple watch series 3
Device Apple Watch Series 3

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.